Hvad betyder farven lyserød?

Farven lyserød er kun i begrænset omfang til stede i naturen, men dens indflydelse på samfundet er ubestridelig. Læs denne artikel for at lære alt om betydningen og symbolikken af farven lyserød!
Hvad betyder farven lyserød?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Farven lyserød er ikke en fremherskende farve i naturen. Det betyder dog bestemt ikke, at den ikke findes i naturen. Vi finder denne farve hos dyr (grise, flamingoer og nogle delfinarter), mineraler (rosenkvarts, pink safir osv.) og naturligvis roser.

Faktisk har farven sit navn (rose) fra roser på mange sprog. I denne artikel lærer vi dig betydningen og symbolikken af farven lyserød.

De latinske ord for pink er rosa og rosatus. Begge refererer til farven på roser, der har et spektrum lavere end rødt. I mellemtiden er brugen af ordet “pink” på engelsk blevet dokumenteret siden det syttende århundrede. Betydningen af farven lyserød kan imidlertid fortolkes ud fra sociale, psykologiske og kulturelle kriterier.

Vi tror, at du gerne vil læse denne artikel: 4 tips til at farve tøj derhjemme

Karakteristika ved farven lyserød

Blomst i farven lyserød

Denne farve kan beskrives som en blanding af rød og hvid. Den har en række forskellige nuancer. Faktisk har den så mange, at den nogle gange kan forveksles med andre farver. Således kan dens spektrum overlappe med lilla, orange, magenta og endda grå.

Som nævnt er det en relativt ualmindelig farve i naturen. Nogle arter af blomster kan dog prale af dette pigment (i de seneste årtier har kirsebærblomsten fortrængt roserne som den vigtigste reference).

Da det ikke er en praktisk nuance til camouflage, er meget få dyr lyserøde, selv om vi kan nævne flamingoer, svin, lyserøde delfiner, hvide elefanter, lyserøde leguaner, lyserøde kakaduer og nogle salamandere.

Lyserød sandsten er ikke ualmindeligt i naturen, hvilket giver anledning til landskaber som Coral Pink Sand Dunes State Park og Zion National Park (nogle områder kan se lyserøde ud i solen). Lake Hillier i Australien har lyserødt vand på grund af en type alge, der lever i den.

Spændende fakta om denne farve i naturen

 • Halvkogt oksekød får en lyserødlig farve på grund af iltning af myoglobin (som giver det sin karakteristiske røde farve, når det er råt).
 • Himlen kan blive lyserød ved solopgang og solnedgang på grund af en effekt, der kaldes Rayleigh-spredning.
 • Lyserød bruges ofte i slik til at henvise til jordbær- eller hindbærsmag. På den måde undgår man forveksling med kirsebærsmag.
 • Lyserød champagne får sin farve, fordi mørklilla drueskaller delvis gæres til fremstilling af den. Nogle producenter foretrækker også at tilsætte en smule rødvin.
 • Lyserød er populært forbundet med kvinder eller piger, når det gælder påklædning. Det var dog omvendt i en stor del af historien. Piger bar blåt (i hvert fald i Vesten), fordi det symboliserede Jomfru Maria.
 • Farven bruges sjældent i vexillologi (flag). Nogle regioner i Colombia, Brasilien og Ukraine inkorporerer den dog i deres flag.

Flere eksempler på farven lyserød i naturen

 • Nogle politiske partier bruger lyserødt som et emblem (selv om det er meget få, der gør det). I uformelle sammenhænge henviser den til socialdemokrater på en nedsættende måde (tænk: kommunister).
 • Siden slutningen af det sidste årti i det forrige århundrede er det også blevet brugt som symbol for LGBT-bevægelsen.
 • Der findes flere bygninger rundt om i verden i denne farve: Casa Rosada (Argentina, et regeringspalads), Canada Place Building (Canada) og Georgia Pacific Tower.
 • En lyserød sløjfe symboliserer kampen mod brystkræft.
 • Udtrykket “pink presse” bruges til at henvise til oplysninger i forbindelse med showbusiness.
 • Romantiske romaner er også kendt som lyserøde romaner på nogle sprog.
 • Lederen af cykelturen Giro d’Italia bærer en karakteristisk lyserød trøje.

På trods af, at farven lyserød ikke er en farve, der ses så ofte som blå, rød og gul (de primære farver), er den meget nærværende i samfundet. Betydningen af lyserød kan også have psykologiske fortolkninger. Det fortæller vi dig om i næste afsnit.

Betydningen af farven lyserød i psykologi

En undersøgelse offentliggjort i 2019 i Japanese Psychological Research viste, at mænd, der bærer lyserødt tøj, mindsker deres kønsstereotype adfærd og opgiver traditionelle kønsrolle-attituder. Mænd med højt selvværd havde en tendens til at assimilere mere magt, det modsatte af dem med lavt selvværd.

På samme måde er der beviser for, at lyserøde rum kan reducere angstniveauet i modsætning til steder med intense røde nuancer. Faktisk tyder en del forskning på, at sammen med lilla og rødt har det en positiv effekt, når man interagerer med indlæg på sociale medier. Grøn, blå, sort og gul har den modsatte effekt.

Når det er sagt, vil vi gerne fremhæve andre interessante psykologiske reaktioner på denne farve:

 • Lysere nuancer af lyserød kan formidle glæde og lykke.
 • Mørkere lyserøde nuancer kan give udtryk for eufori og ophidselse.
 • I visse sammenhænge kan den fremkalde reaktioner, der er forbundet med erotik.
 • Den kan have en barnlig virkning på nogle mennesker (hvordan de udtrykker sig eller opfører sig).
 • For nogle mennesker er det at se eller interagere med lyse nuancer af lyserød brændstof til kreativitet.
 • På grund af den tilsyneladende beroligende virkning bruger mange sportshold lyserødt i deres udstyr (f.eks. for at dæmpe modstanderens eufori).

Denne farve – som er undervurderet af mange – har faktisk en direkte indvirkning på folks adfærd. Den kan betinge, hvad du tænker, hvad du siger, og endda hvordan du handler. Selvfølgelig er dens virkninger bestemt af mange variabler.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Man kan tjekke angstniveau med denne test

Betydningen af lyserød i forskellige kulturer

Lyserøde negle foran striktrøje

Vi har allerede nævnt det kulturelle aspekt af farven lyserød. Vi vil dog gerne afslutte dette indlæg med at samle nogle spændende informationer om betydningen af farven lyserød i forskellige kulturer og gennem historien.

Lad os se nærmere på det:

 • Farven lyserød var ikke den farve, der oftest blev brugt af monarker. Nogle monarker bar dog lejlighedsvis lyserødt fra det 14. århundrede og fremefter.
 • I nogle renæssancemalerier var Jesusbarnet klædt i lyserødt.
 • Det britiske imperiums kolonier blev ofte farvet lyserød.
 • I det 18. århundrede blev pastelfarver populære, så det var meget almindeligt for folk at bære lyserød.
 • I Nazi-Tyskland blev folk, der blev anklaget for homoseksualitet, tvunget til at bære et lyserødt trekantmærke i koncentrationslejre.
 • Det menes, at Mamie Eisenhower begyndte at popularisere farve som en del af kvindetøj i 1953.
 • I Japan er erotiske film kendt som lyserøde film.
 • Lyserøde hovedklæder bæres ved hindubryllupper.
 • Sondringen mellem lyserødt legetøj til piger og blåt legetøj til drenge er relativt ny. Den blev ikke konsolideret før anden halvdel af det 20. århundrede.

Vi håber, at de informationer, vi har delt, vil hjælpe dig med at indse, at betydningen af farven lyserød har flere fortolkninger. Det er på ingen måde en ringere farve, og det er heller ikke en farve, der udelukkende forbindes med femininitet.

Faktisk gør de mange forskellige nuancer, der findes, den til en af de mest alsidige farver, der findes!

Det kan interessere dig ...
Karakteristika ved menneskets farvesyn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karakteristika ved menneskets farvesyn

Menneskets farvesyn er en af vores mest komplekse processer og er baseret på et netværk af nerveceller, der transformerer lysstimuleringer. • Bakhshi, S., & Gilbert, E. Red, purple and pink: The colors of diffusion on Pinterest. PloS one. 2015; 10(2): e0117148.
 • Frassanito, P., & Pettorini, B. Pink and blue: The color of gender. Child’s Nervous System. 2008; 24(8): 881-882.
 • Ishii, K., Numazaki, M., & Tado’oka, Y. The effect of pink/blue clothing on implicit and explicit gender‐related self‐cognition and attitudes among men. Japanese Psychological Research. 2019; 61(2): 123-132.
 • Profusek, P. J., & Rainey, D. W. Effects of baker-miller pink and red on state anxiety, grip strength, and motor precision. Perceptual and motor skills. 1987; 65(3): 941-942.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.