Lær, hvordan du fjerner bumser og hudorme uden at beskadige huden

Det er bedst at undgå at fjerne bumser og hudorme selv ved hjælp af manuelle metoder. Hvis du alligevel benytter dig af dette, er det vigtigt at gøre det på den rigtige måde.
Lær, hvordan du fjerner bumser og hudorme uden at beskadige huden

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At trykke bumser og hudorme er bestemt ikke den bedste løsning til at løse problemet. Mange mennesker har dog tyet til denne teknik på et eller andet tidspunkt. Er det muligt at gøre det uden at beskadige huden?

I virkeligheden har ovenstående spørgsmål ikke noget entydigt svar. Ved at bruge den rigtige teknik er der meget mindre chance for at skade huden, når man fjerner bumser og hudorme. Der er dog ingen absolut garanti.

Det skal klart og tydeligt siges, at det ikke er godt at trykke bumser og hudorme ud ved at klemme dem med fingrene. Der er flere måder at løse dette problem på uden at ty til direkte manuel fjernelse. Men hvis en person foretrækker at gøre det med hænderne, er det bedst at gøre det på den rigtige måde. Hvordan?

Det er det, vi vil tale om i denne artikel.

Bumser og hudorme

Det er en kendsgerning, at de ureheder, der er forbundet med akne, påvirker det fysiske udseende. Derfor er det logisk, at enhver ønsker at slippe af med disse urenheder på en hurtig og nem måde.

Men for at problemet kan løse sig selv, vil det tage tid. I mellemtiden er det ikke let at gå rundt med disse iøjnefaldende pletter på huden. Derfor vælger mange mennesker at trykke bumser og hudorme ud med de bare hænder.

Problemet er, at når man klemmerpå  dem, kommer noget af pus ud, men noget af det presses tilbage i porerne. Det er også muligt, at trykket får porerne til at udvide sig under huden.

At trykke på bumser og hudorme øger risikoen for skader på huden. Af samme grund øger det også risikoen for akne-ar. Det er bedst at ty til andre metoder.

Kvinde trykker på bumser og hudorme

En mulighed: Lad være med at fjerne bumser og hudorme

Det første, du skal overveje, er, om det virkelig er en god idé at fjerne bumser og hudorme manuelt. Som en generel regel bør man ikke forsøge det i følgende tilfælde:

  • Når bumsen er rød og ikke har en hvid spids, er der tale om en urenhed, og det er ikke en god idé at fjerne den.
  • Hvis bumsen er meget stor, betændt og dyb. Det er bedre ikke at trykke på den.
  • Når der er en stor plet, der er øm at røre ved på huden. Det er muligt, at det er en byld, og du bør ikke forsøge at fjerne den på nogen måde.

På samme måde – og selv om en skade ikke opfylder ovenstående karakteristika – er det værd at evaluere de tilgængelige muligheder, før man forsøger at fjerne bumser og hudorme med egne hænder. Nogle alternativer kunne være følgende:

  • Et varmt omslag, der består af at lægge en blød klud gennemvædet af varmt vand på bumsen. Når den er afkølet, skal du dyppe den igen i varmt vand. Dette kan hjælpe med at dræne urenheden naturligt. Anvend den til bumser med en stor hvid spids, men ikke til de sorte.
  • Professionel fjernelse – En hudlæge eller en kosmetolog ved, hvordan man fjerner bumser og hudorme uden at gøre skade.
  • Lokal behandling i håndkøb: Der findes flere produkter på markedet til dette formål. Du skal blot påføre dem og vente på, at de virker. Hvert produkt leveres med en vejledning.

Vi tror, at du måske vil finde dette interessant: 7 naturlige hjemmelavede scrubs mod hudorme

Fjernelse af bumser og hudorme uden at beskadige huden

Hvis du vælger at fjerne bumser og hudorme manuelt, er det bedst at anvende en teknik, der minimerer risikoen for skader. Det første, du skal gøre, er at vaske dine hænder grundigt med vand og sæbe. For det andet skal du desinficere det område, der skal behandles, med alkohol.

Udtrækning med en nål

Desinficér en nål med alkohol. Derefter prikker du meget forsigtigt i toppen af bumsen.

Målet er at løfte den prop, der er der. Dette bør ikke forårsage smerte eller ubehag. Hvis det gør ondt, betyder det, at det bliver gjort forkert.

Pak derefter fingrene ind i vat og placér dem på hver side af bumsen. Herefter fjerner du pus, idet du laver en udadgående bevægelse – dvs. modsat af trykket.

Til sidst skal du vaske området med sæbe og påføre alkohol.

Med vatpinde

Hvis der ikke kommer noget afløb, når du åbner proppen med nålen, kan du tage to vatpinde og lægge et let tryk på siderne af bumsen. Det er vigtigt at understrege, at det skal være et let tryk. Det må på intet tidspunkt være intenst.

Med denne procedure kan bumsen drænes. Herefter skal området vaskes, og der skal påføres alkohol.

Brug af fingrene til at få bumserne ud

Et godt tidspunkt til at fjerne bumser og hudorme er efter et brusebad, da varmen og dampen åbner porerne. Dette letter dræningen. I dette tilfælde skal du vikle dine fingre ind i en ren klud eller vat.

Derefter skal du lægge et let pres på begge sider af bumsen med en opadgående bevægelse. Dette bør ikke være kontinuerligt, men mere som en vuggende bevægelse: Et let opadgående pres og pauser.

Dette kan tage noget tid, men det kan virke. Efterhånden vil det blive drænet.

Det er nødvendigt at gentage, indtil der ikke kommer mere pus ud, og man må aldrig trykke hårdt. Til sidst skal du vaske dig og anvende et antiseptisk middel.

Kvinde i brusebad

Du vil måske gerne læse denne artikel: Akne og hudorme: Grøn te kan hjælpe

Tips, du bør huske

Hvis det ikke virker at anvende teknikkerne til at fjerne bumser og hudorme, er det bedst at lade det hele være, som det er. Det betyder, at de af en eller anden grund ikke er klar til at blive fjernet. Hvis man fremtvinger det, resulterer det kun i skader på huden.

Bumser og hudorme heler normalt inden for 5 til 7 dage, uden at det er nødvendigt at fjerne dem med hånden. En forkert teknik kan føre til uønskede resultater.

En bums er klar til at blive fjernet, når den når et kritisk punkt, hvor toppen af bulen er hvid eller gul. På den anden side genererer cystisk akne røde buler uden anden farvet spids. Den er meget dybere og skal behandles af en hudlæge.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man kan se forskel på en bums og et forkølelsessår
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man kan se forskel på en bums og et forkølelsessår

Denne artikel forklarer forskellen mellem en bums og et forkølelsessår samt deres karakteristika, behandling og forebyggelse.  • Javier, L., & Cardiel, C. (2004). Reflexiones acerca del lavado de manos. Rev Med IMSS, 42(6), 519-524.
  • Olivera, M. E., García, M. C., & Manzo, R. H. (2020). El alcohol como antiséptico y desinfectante.
  • Fisiológico, E. Elección del mejor tratamiento para el acné activo y sus cicatrices en Medicina Estética (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Barcelona).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.