Hvordan man identificerer og behandler lukkede komedoner

Lukkede komedoner er et mildt akneproblem, som bør behandles på den mest hensigtsmæssige måde, så de ikke bliver værre eller forårsager ubehag. Få mere at vide i denne artikel.
Hvordan man identificerer og behandler lukkede komedoner

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Lukkede komedoner er små cyster, der opstår på huden. De er forbundet med akne og er svære at behandle. De ligner knopper eller klumper og skyldes tilstoppede porer. De er også nogle gange kendt som hvide hudorme.

Lukkede komedoner forekommer normalt i ansigtet eller på ryggen. De giver huden en uregelmæssig og ru tekstur. Disse typer bumser dannes af ophobning af døde hudceller og olie.

Lukkede komedoner kan ofte behandles med håndkøbsprodukter. Andre gange kræver de professionel indgriben. De rammer folk i alle aldre, men er mest almindelige hos unge og voksne med fedtet hud.

Hvordan ser lukkede komedoner ud?

Lukkede komedoner ligner i deres typiske form en bule på hudens overflade. De har ofte et hvidt hoved i midten, men det er ikke altid tilfældet. Nogle ser bare ud som buler uden farve.

Når de har en diameter på mindre end en millimeter, kaldes de mikrokomedoner. Hvis de er større, kaldes de makrokomedoner.

I modsætning til bumser, som er andre buler forårsaget af akne, er lukkede komedoner ikke omgivet af en rød plet. Det, der adskiller dem fra åbne komedoner, er, at huden vokser over den prop, der er dannet i den tilstoppede pore. I de åbne er der derimod ingen huddækning, men de er blottede.

Hudorme på næse

Årsagerne til lukkede komedoner

Lukkede komedoner dannes, når en pore bliver tilstoppet af døde celler og andet snavs. Talg, som når frem til hudens overflade gennem porerne, begynder så at ophobes og hærde.

Talg er et naturligt fedtstof, der smører huden. Når det ophobes og hærder på grund af en tilstoppet pore, skaber det betingelser for, at en bakterie kaldet Propionibacterium acnes kan formere sig.

Nogle gange reagerer huden på disse bakterier ved at vokse oven på selve proppen. På den måde skaber den en slags “hermetisk forsegling”, der omslutter disse mikroorganismer. På dette tidspunkt dannes der lukkede komedoner.

I nogle tilfælde accelereres talgproduktionen, og det gør en person mere tilbøjelig til at udvikle denne type akne. Denne acceleration sker ofte i ungdomsårene, hos rygere og hos voksne med fedtet hud.

Andre faktorer, der har indflydelse, er følgende:

 • Overdreven vask af huden.
 • Fugtighed i omgivelserne.
 • En kost, der er rig på sukker, mejeriprodukter og fedtstoffer.
 • En kost med et for lavt indhold af linoleat, et stof, der normalt findes i vegetabilske olier.
 • Hormonelle ændringer forud for menstruation.
 • Overdreven anvendelse af fugtighedscremer.

Du vil måske gerne læse: Grøn te mod akne: Virker det?

Sådan behandler du lukkede komedoner

Behandlingen af lukkede komedoner afhænger af problemets sværhedsgrad. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er en god idé at fjerne dem manuelt foran badeværelsesspejlet. Det kan nemlig have flere negative virkninger.

Et dårligt fjernet hvid eller sort hudorm kan ende med at blive irriteret, inficeret og endda danne ar, som er meget svære at fjerne. Hvis du gerne vil have dem fjernet, er det bedst at besøge en professionel kosmetolog eller hudlæge.

Der findes også andre behandlinger, der kan købes uden recept.

Behandlinger i håndkøb

Der findes flere håndkøbsprodukter, som kan være effektive til behandling af lukkede komedoner, så længe problemet er mildt. Blandt de mest populære er følgende:

 • Benzoylperoxid: Dette reducerer gær og bakterier på hudens overflade samt betændelse.
 • Azelainsyre reducerer væksten af bakterier i hårsækkene. Det lindrer også inflammation og genopretter normal hudcellevækst.
 • Salicylsyre hjælper med at nedbryde keratin. Den reducerer også den hastighed, hvormed cellerne udskilles i hårsækkene.
 • Retinoider regulerer hudens naturlige eksfoliering og øger kollagenproduktionen. Dette mindsker antallet af døde celler og forhindrer dannelsen af lukkede komedoner.
 • Glycolsyre giver en naturlig eksfoliering og forhindrer dannelsen af alle typer komedoner.

Medicin til behandling af lukkede komedoner

Hvis der er et alvorligt problem med lukkede komedoner, vil din hudlæge højst sandsynligt vælge at bruge nogle receptpligtige lægemidler. Hormonbehandling er normalt indiceret i svære tilfælde.

I vanskelige tilfælde kan isotretinoin eller andre lignende lægemidler også ordineres. Dette er dog normalt den sidste udvej.

Du vil måske finde dette interessant: De bedste aknebehandlinger, man bør prøve

Professionelle behandlinger

I nogle tilfælde kan din hudlæge anbefale behandlinger som mikrodermabrasion, mesoterapi eller kemiske peelinger. Disse procedurer er ofte effektive til at forbedre hudens kvalitet og forebygge lukkede komedoner.

Udstyr til behandling af lukkede komedoner

Et irriterende hudproblem

Ideelt set bør alle ovenstående foranstaltninger suppleres med en sund kost. Det er også vigtigt, at rutinemæssig rensning af huden udføres korrekt, uden at overdrive og med de rigtige produkter.

Lukkede komedoner er ikke et alvorligt sundhedsproblem, selv om de er irriterende. De kan dog blive en stor gene, hvis de behandles forkert.

Det bedste er at forebygge fremkomsten af disse buler ved hjælp af enkle foranstaltninger som f.eks. korrekt hudhygiejne. Det er også meget vigtigt at eksfoliere din hud regelmæssigt. Overdriv ikke, men forsøm heller ikke denne vigtige del af hudplejen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vega, N., Orlandi, D., & Rojas, H. (2018). Técnicas quirúrgicas y láser en cicatrices atróficas de acné. Revista Chilena de Dermatología, 32(4).
 • Fernández Vozmediano, José, and José Armario Hita. “Retinoides en dermatología.” Med. cután. ibero-lat.-am (2003): 271-294.
 • López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné.
 • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.