Vinterrutine til fedtet hud

Kulde og vind forårsager betydelige effekter på vores hud. Det er især tørhed. Hvorfor er det vigtigt at opretholde en vinterrutine til fedtet hud? Læs med her for at finde ud af det.
Vinterrutine til fedtet hud

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nogle mennesker mener, at fedtet hud ikke kræver nogen ekstra pleje i kolde omstændigheder. De går ud fra, at disse temperaturer kun påvirker tør hud. De tager fejl. En vinterrutine til fedtet hud er absolut nødvendig for at kunne opretholde frisk og ren hud.

Kulden påvirker tydeligvis fedtet hud på samme måde, som det påvirker tør og sensitiv hud. Dette betyder dog ikke, at man ikke behøver en vinterrutine til at forblive hydreret og afholde huden fra at blive kedelig og livløs at se på.

Det er vigtigt at vide, at uden en vinterrutine til fedtet hud kan hudtypen blive forværret med tiden. Det betyder, at i tørre miljøer kan huden reagere negativt, hvilket producerer endnu mere fedtet hud og alle problemerne, som følger med det.

Vinterhud

Koldt vejr påvirker alle hudtyper, fordi det generelt producerer tørhed. Når det er sagt, kan fedtet hud være en af de mest påvirkede hudtyper i lave temperaturer og høje niveauer af luftfugtighed. For det første kan huden blive mere bleg end andre typer hud.

Det er dog ikke det værste ved det. Det meget afgørende om vinteren er, at huden mister væske og næringsstoffer. Kulden får kapillærer til at trække sig sammen og som konsekvens er der et fald i hudens ilt, fugt og næringsstoffer. Disse tilstande forårsager derudover en øgning i antallet af døde hudceller.

Med flere døde hudceller er det nemmere for porer at blive tilstoppede. Det er her, hudtypens karaktertræk forværres, hvilket inkluderer en øgning i hudorme og urenheder i ansigtet. Pointen er, at det er grundlæggende at opretholde en vinterrutine til fedtet hud.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Fem tips til at rense huden ordenligt

Vinterrutine til fedtet hud

En vinterrutine til fedtet hud inkluderer forskellige foranstaltninger, som primært involverer iltning, hydrering og beskyttelse af huden. Det følgende er de primære handlinger, som bør tages, for at kunne holde huden sund og undgå at forværre hudtypens karaktertræk:

 • Vask huden på en passende måde. Ideelt set bør man vaske sit ansigt to gange om dagen ved at bruge en ansigtsvask, som ideelt indeholder naturlige antibakterielle midler. Det er endnu bedre, hvis det indeholder mynteekstrakt eller tea tree. Dette fjerner urenheder og hjælper med at forsegle porerne.
 • Dobbelt rensning. For de bedste resultater kan man påføre en oliefri creme efter at have vasket ansigtet. De cremer, der anbefales mest, er dem, der er lavet med hamamelis, rosmarin, vedbend eller aloe vera.
 • Hydrering er grundlæggende. Når dit ansigt er rent, bør fedtet hud blive fugtgivet med kosmetiske syrer såsom hyaluronsyre. Disse typer af produkter hjælper med at gendanne hudens naturlige fugt.
 • Drik vand og beskyt dig selv mod solen. Det er vigtigt at drikke masser af vand i løbet af dagen og anvende solcreme dagligt.
 • Eksfoliér. Man bør sikre, at man eksfolierer huden to gange om ugen for at fjerne døde hudceller. Det er bedst at anvende produkter, der ikke har en slibende effekt.

Andre behandlinger til huden

Kvinde påfører ansigtsmaske

Sammen med de foranstaltninger, vi allerede har talt om, er der også andre behandlinger, som man kan anvende for at fuldføre en vinterrutine til fedtet hud. Det er de følgende:

 • Anvend masker. Masker er virkelig gode til at gøre hudens udseende finere. Det gælder især, hvis huden er kedelig at se på. Dem, man skal holde øje med, er dem, der er lavet med grøn te, blå agave og morgenfrue. Det er nok at bruge dem to gange om ugen.
 • Eksfoliering med salicylsyre. Hvis ens hud på trods af de andre behandlinger stadig ser for fedtet ud, kan eksfoliering med salicylsyre være et glimrende valg. Det hjælper med at fjerne hudorme og urenheder, og det mindsker også glans.
 • Anvend mattende makeup. Denne type makeup forbedrer ikke kun hudens udseende, men det holder også længere om vinteren, så du ikke behøver forfriske din makeup så ofte.
 • Anvend de rigtige produkter. Som en generel regel er fugtgivende geléer eller gelécremer bedst. Det er endnu bedre, hvis det fjerner talg, ikke er komedogent og uden olie. Du skal blot sikre dig, at du bruger produkter, der anbefales af dermatologer og ikke reklamer.

Pointen er, at det er lige så vigtigt at passe på fedtet hud om vinteren, som det er med enhver anden hudtype. Det eneste, du skal gøre, er at udføre noget grundlæggende pleje for at undgå dermatologiske problemer i denne tid.

Det kan interessere dig ...
Bekæmp fedtet hud med risvandtoner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bekæmp fedtet hud med risvandtoner

I dagens artikel ønsker vi at dele en opskrift på risvandtoner, der vil fjerne overskydende olie og nære din olieholdige hud. Læs med! • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.