Hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer

Har du nogensinde undret dig over, hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer? I denne artikel analyserer vi det.
Hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer
Diego Pereira

Skrevet og kontrolleret af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 20 marts, 2023

Når vi står over for ekstreme situationer, oplever vores krop en række fornemmelser og automatiske reaktioner. Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer, så læs videre.

Hvorledes vores kroppe reagerer på ekstreme situationer?

Udforsk de mest almindelige reaktioner, vi oplever, når vi befinder os i ekstreme situationer.

1. Tyngdekraften

Tyngdekraften udøver sine virkninger på alle. Denne kraft svarer til 1 g, men hvis du f.eks. er pilot i flyvevåbnet, kan den være mellem 8 og 10 g. Hvad betyder det? Det betyder, at din kropsvægt vil variere.

Hvordan reagerer vores krop på det? Denne krafts indvirkning på vores krop afhænger af dens retning. Hvis tyngdekraften virker fra hovedet til fødderne, vil de indre organer bevæge sig nedad inden for en vis tidsramme.

Hvis den sker fra fødderne til hovedet, vil maveorganerne udøve et tryk mod mellemgulvet og dermed på hjerte og lunger.

Hvis kraften er rettet fra brystet til ryggen eller fra venstre til højre og omvendt, vil dens indvirkning på kroppen være meget mindre.

2. Ændringer i blodtrykket som følge af, at vores kroppe reagerer på ekstreme situationer

Blodtrykket varierer også i ekstreme situationer. Hvis du har et lavt blodtryk, kan der opstå dekompressionssyndrom. Dette er også almindeligt hos dykkere, f.eks. under en hurtig opstigning til overfladen.

Dette opstår, fordi fortyndede gasser i blodet kan danne bobler, som har en tendens til at forårsage tromber og ødelægge karvægge.

Hvis der opstår en kartilstoppelse, kan det således føre til en blokering af blodcirkulationen, hvilket kan føre til døden. I alvorlige tilfælde kan rygmarvens hvide substans også blive beskadiget, hvilket kan føre til lammelse.

3. Kulilteforgiftning

Hvis vi lider af kulilteforgiftning, vil vores krop opleve en række reaktioner.

Først vil kulilte hurtigt trænge ind i blodet, og en del af hæmoglobinet vil blive omdannet til carboxyhæmoglobin. Erytrocytterne vil således ikke være i stand til at overføre ilt til kroppens celler og væv. Det skal bemærkes, at nerveceller er afhængige af ilt.

Derfor påvirker en sådan forgiftning primært nervesystemet. Dette vil medføre hovedpine, kvalme og manglende koordination.

4. Hypotermi

Kvinde fryser

Når vi udsætter vores krop for kulde i længere tid, søger kroppen at reducere varmetabet. For at gøre dette griber den til sammentrækning af blodkarrene.

Denne overlevelsesmekanisme gør det muligt at opretholde en større mængde varmt blod, som de indre organer har brug for, for at de kan fungere korrekt.

Længerevarende udsættelse for kulde medfører ændringer i vævscellerne. Når dette sker, er det ikke tilrådeligt at drikke alkohol. Hvis vi gør det, vil det udvide blodkarrene, hvilket vil føre til øget varmetab i kroppen.

Vi anbefaler dig at læse: Sådan kan du genkende feber

5. Hedeslag

Hvordan reagerer vores krop på hedeslag? Når vores krop lider af hedeslag, lider vi af overophedning, ikke kun af huden, men også af hjerneoverfladen. Dette forårsager vasodilatation og kan endda føre til hjerneødem.

Hvis hedeslag er for kraftigt, og vi mangler ilt, dør neuronerne. Dette kan ikke ske i et solarium, fordi vi her udsætter vores krop for UV-stråler, som ikke kan forårsage en stigning i kropstemperaturen.

6. Sult

Hvis vores krop lider af sult, vil kroppen begynde at sænke blodsukkeret i blodet. Kroppen har brug for at opretholde disse niveauer, og for at opnå dette vil den begynde at bruge sine reserver. Disse reserver findes i form af glykogen i leveren og musklerne.

Kvinde åbner køleskab, hvor hånd serverer en kage

Når en krop er sulten, er det første, der påvirkes, vores egne muskler. Der vil ske en reduktion af fedtvævet, hvis kroppen løber tør for glukosereserver.

Herefter vil kroppen begynde at bruge proteinreserven, hvilket vil føre til en svækkelse af knogler og tænder og endda immunsystemet. Hvis vi lider under et proteinunderskud, vil vi lide af den sygdom, der kaldes Kwashiorkor. Med den vil vores krop begynde at svulme op og ende med at lide af myokardie-dystrofi.

Nu hvor vi ved, hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer, er det en forpligtelse at beskytte den

Har vi besvaret dine spørgsmål om, hvordan vores kroppe reagerer på ekstreme situationer? Vi håber, at vi har bragt klarhed over det hele i denne henseende.

Kontakt altid din læge i tilfælde af usædvanlige eller foruroligende symptomer!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.