Hvordan læger kan behandle autoimmune sygdomme

Det er svært at behandle autoimmune sygdomme, da de er komplekse tilstande, hvor immunsystemet angriber sunde celler. Lær om de mest almindelige behandlingsmetoder her.
Hvordan læger kan behandle autoimmune sygdomme
Diego Pereira

Skrevet og kontrolleret af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 27 december, 2022

Disse sygdomme opstår, når immunsystemet, som forsvarer kroppen og alle dens organer mod sygdomme og infektioner, “afslører sig selv” og angriber kroppen ved at skabe stoffer, der kaldes autoantistoffer. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man kan behandle autoimmune sygdomme.

Det skal bemærkes, at når immunforsvaret angriber kroppen, ødelægger det sunde celler og væv. Og det gør det uden nogen åbenlys grund, men med konsekvenser, der kan være meget alvorlige. Ifølge en artikel fra Hospital Clínic de Barcelona anslås det, at 10 % af befolkningen lider af en af disse sygdomme.

Men hvorfor sker det? Ganske enkelt, fordi immunsystemet “glemmer” de funktioner, det skal udføre. Så i stedet for at angribe de syge celler og forsvare de sunde celler gør det det modsatte. Det ender med at angribe de sunde celler, hvilket bringer helbredet alvorligt i fare.

Hvilke symptomer giver autoimmune sygdomme?

Når man lider af en autoimmun sygdom, skal den behandles hele livet, da den bliver en kronisk sygdom.

Man har endnu ikke fundet ud af, hvorfor de opstår. Det er blevet konkluderet, at de i mange tilfælde er arvelige, og at de rammer flere midaldrende kvinder. De er også meget vanskelige at forebygge.

Disse autoimmune sygdomme kan ødelægge et eller flere væv i kroppen. Eller de kan påvirke flere organer, så de får deres funktion stærkt nedsat. På denne måde kan de alvorligt påvirke følgende organer, væv eller celler:

 • Blodkar.
 • Bindevæv.
 • Endokrine kirtler, f.eks. hypofysen.
 • Røde blodlegemer.
 • Huden.

Advarselssymptomer

Symptomerne på disse typer sygdomme kan variere, da der er mange af dem. Selvfølgelig er symptomerne ikke ens for alle. Det er klart, at de hver især manifesterer sig forskelligt.

Der er dog fælles tegn, som man kan opleve før disse sygdomme. Symptomerne kan dog forveksles med symptomer på andre sygdomme:

 • Muskelømhed og -smerter.
 • Træthed.
 • Feber.
 • Generel utilpashed.
 • Hævelse og rødme.
 • Prikken eller følelsesløshed i ekstremiteterne.
 • Koncentrationsbesvær.
 • Hårtab.
 • Hududslæt.

Hvilke autoimmune sygdomme findes der?

Person er ved at måle sit blodsukker

Autoimmune sygdomme kan være meget forskellige. De mest kendte er bl.a. følgende:

 • Reumatoid arthritis.
 • Lupus.
 • Type 1-diabetes.
 • Multipel sklerose.
 • Autoimmun skjoldbruskkirtelbetændelse.
 • Cøliaki.
 • Psoriasis.
 • Inflammatorisk tarmsygdom.
 • Addisons sygdom.
 • Sjögrens syndrom.
 • Myasthenia gravis.
 • Graves’ sygdom.
 • Autoimmun vaskulitis.
 • Perniciøs anæmi.

Nogle af disse sygdomme kan være ret vanskelige at diagnosticere. Derfor er det meget vigtigt at være opmærksom på nogle vedvarende symptomer, der advarer os om, at der er noget galt inde i kroppen.

Hvis vi har mistanke, er det vigtigt straks at gå til lægen. Kun en specialist kan bestille de relevante tests for at diagnosticere og behandle autoimmune sygdomme.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Den bedste kost for leddegigt patienter

Risikofaktorer

Alle kan lide af en autoimmun sygdom, da de ikke skelner mellem nogen type sygdom. Flere epidemiologiske data har dog fastslået flere risikofaktorer. I denne forstand øger følgende forhold sandsynligheden for at lide af en autoimmun sygdom:

 • At være en kvinde. En undersøgelse forklarer, at denne disposition skyldes, at X-kromosomet (husk, at kvinder har to af dem i modsætning til mænd, der kun har et) har et større antal gener, der er relateret til styringen af immunsystemet. Der er derfor større sandsynlighed for at få skader (mutationer), der påvirker denne kontrol.
 • Fremskreden alder. Ifølge forskningen er det for at udvikle en af disse sygdomme nødvendigt, at kroppen “svigter” flere “reguleringspunkter” i udviklingen af cellerne i immunsystemet, for at en af disse sygdomme kan udvikle sig. Med alderen har disse mekanismer en tendens til at blive meget mindre effektive, hvilket ville forklare fænomenet.
 • At være afroamerikansk eller latinamerikansk i tilfælde af lupus. Undersøgelser tyder på, at dette kan skyldes genetiske faktorer, der fremmer en større reaktivitet af de autoantistoffer, der er typiske for sygdommen.
 • At have et direkte familiemedlem med en autoimmun sygdom. Som en generel regel, og ifølge forskningen, er risikoen for at udvikle en sådan sygdom større, jo flere familiemedlemmer der har en. Visse genetiske mutationer er blevet identificeret i forbindelse med nogle sygdomme.

Flere risikofaktorer

 • Udsættelse for kemikalier og opløsningsmidler. En undersøgelse forklarer, at mange stoffer (toluen, methanol, xylen, arsen, bisphenoler osv.) er i stand til at forårsage irreversible molekylære skader: Blandt andet binding til specifikke receptorer, nukleinsyrer, nedsættelse af antallet af tilgængelige antioxidanter og induktion af T-celle dysregulering.
 • Indtagelse af fødevarer med et højt indhold af fedt, sukker eller stærkt forarbejdede fødevarer. Forskning tyder dog på, at dette er et problem, når tarmcellernes permeabilitet over for visse “giftige” forbindelser i kosten er høj. Dette er almindeligt i situationer med tarmdysbiose.
 • Udsættelse for bakterie- eller virusinfektioner. Det er muligt, at antigener fra disse mikroorganismer ifølge undersøgelser udløser spredning af visse typer B- og T-lymfocytter, der er afgørende for udviklingen af autoimmune sygdomme.

Hvordan stilles diagnosen?

Desværre findes der ingen specifik test til at diagnosticere autoimmune sygdomme. Lægen bør foretage en grundig afhøring for at analysere de fremlagte symptomer samt en fysisk undersøgelse for at finde patognomoniske (specifikke) tegn på en sygdom.

Testen for antinukleære antistoffer er en af de første tests, der er indiceret. Denne test kan påvise tilstedeværelsen af specifikke antistoffer mod visse sunde væv, men den kan ikke fastslå, hvilken specifik sygdom du har. Til gengæld findes der tests, der kan påvise specifikke antistoffer mod visse sygdomme.

Hvordan skal man behandle autoimmune sygdomme?

Pille til at behandle autoimmune sygdomme

Disse sygdomme kan ikke helbredes, og derfor bliver de kroniske. Forskningen på dette område er dog i gang.

Det er en udfordring at behandle autoimmune sygdomme. I dag består behandlingen i at reducere symptomerne og forsøge at kontrollere og regulere immunsystemet. Foranstaltningerne vil være forskellige for hver enkelt sygdom. I tilfælde af reumatoid arthritis er det f.eks. vigtigt at holde smerterne under kontrol.

De lægemidler, hvormed autoimmune sygdomme kan behandles, omfatter en række forskellige forbindelser. Kortikosteroider skiller sig ud og bør administreres med stor forsigtighed. De kan ikke anvendes i meget lange perioder, da de har bivirkninger.

Andre lægemidler, der anvendes til behandling af disse sygdomme, er ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler. Formålet med disse lægemidler er at lindre den smerte og inflammation, som sygdommen genererer. Andre immunosuppressiva end steroider er også nyttige.

Andre alternativer til at behandle autoimmune sygdomme

Nogle mennesker anbefaler brugen af alternative foranstaltninger til at behandle autoimmune sygdomme. Undersøgelser af effektiviteten af disse behandlinger er dog begrænsede. Desuden kan nogle produkter forårsage helbredsmæssige konsekvenser, så deres brug anbefales ikke uden forudgående lægelig tilladelse.

Behandlingen bør overvåges nøje af specialisten. Men den, der virkelig er ansvarlig for dens effektivitet, er patienten selv, som skal følge den til punkt og prikke. Spring aldrig lægens anbefalinger eller behandlinger over.

Desuden er det ved disse sygdomme, som ved så mange andre, meget vigtigt at kende sin krop meget godt. Vi skal være opmærksomme på alle ændringer, der viser sig, og hvis vi opdager noget unormalt eller usædvanligt, skal vi straks gå til en specialist.

Den berørte persons holdning er afgørende ved behandling af autoimmune sygdomme. Tidlig opdagelse og omhyggelig opfølgning af behandlingerne er meget vigtig for at bremse sygdommens udvikling. Desuden er det meget gavnligt at vedtage en sund livsstil i behandlingen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Det skal du vide om den autoimmune lupus sygdom

Det er komplekst at behandle autoimmune sygdomme

Som du kan se, er behandlingen af autoimmune sygdomme ret kompleks, og de terapeutiske foranstaltninger vil afhænge af sygdommen. Generelt anvendes kortikosteroider, antiinflammatoriske lægemidler og analgetika, men alt skal dog ordineres af en specialist for at undgå uønskede virkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.