Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker

Der findes naturlige alternativer, der er rige på mineraler, til at søde mad uden at ty til raffineret sukker.
Tips til at reducere forbruget af raffineret sukker
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 08 december, 2022

Har du hørt om de skadelige virkninger af raffineret sukker på sundheden? Det er vi sikre på, at du har, da det er et emne, som folk taler meget om på det sociale plan. Find ud af, hvordan du kan reducere forbruget af raffineret sukker her.

Så hvordan kan vi begynde at fjerne det fra vores kost uden at skulle give afkald på så mange produkter og retter, som vi elsker? I dag er der sukker i næsten alt, så det virker som en umulig opgave!

I denne artikel giver vi dig nogle tips, der kan hjælpe dig med at vælge sunde alternativer til sukker, som er gode for din krop!

Spiser du stadig raffineret sukker?

Kvinde ser på donut

Dr. Kristina Rother er børnelæge og NIH-ekspert i sødemidler. Hun forklarer, at vores krop har brug for en type sukker kaldet glukose for at overleve. “Glukose er hovedføde for hjernen og er en meget vigtig brændstofkilde for hele kroppen.”

Men der er ingen grund til at tilsætte glukose til kosten. For kroppen kan selv generere den glukose, den har brug for, ved at nedbryde fødevaremolekyler som kulhydrater, proteiner og fedtstoffer.

Desuden findes nogle sukkerarter naturligt i fødevarer som f.eks. frugt, grøntsager og mælk. Dette er en naturlig og sund måde at tilføre sukker til kosten på. Problemet ligger i det tilsatte sukker i langt de fleste forarbejdede fødevarer og naturligvis i den mængde af disse typer fødevarer, som vi indtager hver dag.

Raffineret sukker er en gift for vores kroppe. Det er vigtigt at reducere forbruget af raffineret sukker. Det har mange negative virkninger. Den vigtigste er dets evne til at stimulere insulinproduktionen, hvilket skaber stor stress i bugspytkirtlen.

Sukker påvirker appetitten

Det har også en stærk indvirkning, når det drejer sig om at bringe sult- og mæthedsmekanismen i ubalance, og det har endda en vanedannende kraft ifølge “British Journal of Sports Medicine”.

På den anden side er sukkerforbruget blevet forbundet med knogledemineralisering, fordi det tyer til kalciumaflejringer i vores knogler for at blive fordøjet. Dette udsagn understøttes af en gennemgang, der er offentliggjort i tidsskriftet “Missouri Medicine”.

Det er vigtigt at ændre nogle af vores livsstilsvaner. Frem for alt er det vigtigt at begynde at erstatte ultraforarbejdede fødevarer med friske fødevarer, fjerne alle industrielle kager, stegte fødevarer og energidrikke fra kosten, som kun indeholder skadelige elementer og ikke giver kroppen kvalitetsnæringsstoffer.

I stedet skal vi øge forbruget af grøntsager, frugt, fuldkorn (undgå forarbejdede fødevarer, som normalt indeholder store mængder sukker), nødder og forskellige typer kød og fisk.

Vil du vide mere? Læs: Sukkerfri kaffekage med blåbær

De bedste alternativer til at reducere forbruget af raffineret sukker

Honning kan bruges, hvis man vil reducere forbruget af raffineret sukker

På markedet i dag kan vi finde sødemidler, der fungerer som erstatning for sukker. Disse fødevarer er ikke af overdreven kvalitet, da deres sukkerindhold stadig er højt. Men deres sammensætning indeholder nogle mineraler, som raffineret sukker mangler.

Det er naturligvis vigtigt at kontrollere forbruget af disse produkter, ikke at misbruge dem og undgå at købe dem i forarbejdet form. I så fald ville vi ende med at indtage raffineret sukker eller en af dets varianter, men skjult bag et andet navn.

I tilfælde af tvivl er det tilrådeligt at søge råd hos en ernæringsekspert.

 • Bihonning: Denne lækre og næringsrige fødevare giver os masser af energi og vitalitet og øger vores immunforsvar. Det er vigtigt, at det er rå og økologisk honning, da det meste af den honning, der er tilgængelig for offentligheden, er stærkt bearbejdet.
 • Kornmelasse: Kornmelasse (ris, byg osv.) er meget næringsrig og rig på minerale. Den søder maden og giver den et strejf af ristet smag.
 • Ahornsirup: Denne sirup har meget gode næringsværdier. Den er meget udbredt i USA og Canada.
 • Agavesirup: Den har en sød, blød og delikat smag, som er ideel til alle former for desserter.
 • Panela: Dette er en fødevare, der modsat sukker har et betydeligt indhold af glukose, fruktose, mineraler (såsom calcium, jern og fosfor) og vitaminer såsom askorbinsyre.

Pas på skjult raffineret sukker

Hvis vi beslutter os for at reducere forbruget af raffineret sukker, skal vi tage hensyn til, at der som nævnt er mange forarbejdede fødevarer, der indeholder det i store mængder. Disse er nogle af dem:

 • Sukkerholdige og alkoholholdige drikkevarer og visse emballerede saftprodukter.
 • Konditori- og bageriprodukter samt skiveskåret brød.
 • Forarbejdede mejeriprodukter.
 • Slik.
 • Pølser.
 • Saucer, især ketchup.
 • Morgenmadsprodukter.

Derudover er kemiske sødemidler som aspartam eller saccharin ikke et godt alternativ, for selv om de ikke har nogen kalorier, tyder nogle undersøgelser på, at hvis vi indtager dem kontinuerligt, kan de på lang sigt være skadelige.

Husk på dette, hvis du vil reducere forbruget af raffineret sukker!

Sukker er et produkt af dårlig kvalitet, som er alt for almindeligt i vores liv. Det er en god idé at begynde at reducere forbruget af raffineret sukker. Vi bør udfase det fra vores kost for at forebygge sygdom på mellemlang og lang sigt.

At vælge at forbruge friske produkter i stedet for forarbejdede er en grundlæggende strategi, når man forsøger at reducere forbruget af raffineret sukker.

Det kan interessere dig ...
Hvor meget sukker anbefales til børn om dagen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvor meget sukker anbefales til børn om dagen?

Nogle forældre undrer sig over, hvor meget sukker der anbefales til børn. Vi vil fortælle dig sandheden om det, så du kan regulere det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gea, D. E. (2005). El consumo de azúcar y sus consecuencias en la salud humana. Aprendiendo a Cuidar El Cuerpo Mente.
 • Codex Alimentario. (2017). Alimentos azucarados. Código Alimentario Argentino.
 • J Martaix, & F Sánches. (2008). Hidratos de carbono. Biouimica.
 • Sanidad Privada, http://sanidadprivada.publicacionmedica.com/noticia/perjuicios-del-azucar-para-la-salud
 • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
 • DiNicolantonio JJ., Mehta V., Zaman SB., O´Keefe JH., Not salt but sugar as aetiological in osteoporosis: a review. Mo Med, 2018. 115 (3): 247-252.
 • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.