Fem medicinske planter til at håndtere smerten fra leddegigt

Medicinske planter med anti-inflammatoriske effekter kan hjælpe med at lindre smerten fra leddegigt. Det er dog essentielt at evaluere mulige bivirkninger og ordentlig dosering.
Fem medicinske planter til at håndtere smerten fra leddegigt

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Medicinske planter er blevet brugt siden gamle dage som et tilskud til at behandle smerten fra leddegigt. Selvom behandlingen af denne sygdom inkluderer adskillige lægemidler, kan bestemte anti-inflammatoriske planter hjælpe dig med at kontrollere dine symptomer.

Flere og flere patienter er faktisk interesseret i disse midler, som ofte anses som effektive til at hjælpe med at håndtere episoder med voldsom smerte.

I mange tilfælde er der dog stadig mangel på videnskabelige beviser til at bakke op om de fordele, de tilskrives. Før man anvender dem, bør man derfor tale med en læge for at afgøre de mulige interaktioner med lægemidler og bivirkninger.

Med dette i baghovedet vil vi nu dykke dybere ned i denne sygdom og de urter, der kan hjælpe.

Hvad er leddegigt?

Personer holder i hånd

Leddegigt er en autoimmun sygdom, der forårsager smerter og forringelse i led. Ofte rammer det begge sider af kroppen og udvikler sig gradvist. Hvis et led bliver ramt, vil det samme led i den modsatte side også rammes.

På grund af udviklingen af dets symptomer anser eksperter denne sygdom som kronisk. Mange patienter ender endda med at være ude af stand til at udføre deres daglige opgaver. Smerte kan også manifestere sig sporadisk med vekslende voldsom smerte og episoder med lindring.

Symptomer på leddegigt

Symptomerne på leddegigt kan være milde eller alvorlige afhængig af graden af sygdommens udvikling. Personer kan som regel undgå smertefulde kriser, hvis det diagnosticeres i tide. Selvom smerten forsvinder i første omgang, rådes der dog til at tale med en læge.

Dets kliniske manifestationer inkluderer:

 • Smerter i led i en eller begge sider af kroppen.
 • Hævelse af led.
 • Stivhed.
 • Tab af leddenes funktion.
 • Langvarig udmattethed.

Du bør også læse denne artikel: En ny metode til at behandle leddegigt

Medicinske planter til at håndtere smerten fra leddegigt

Naturlige midler, der består af medicinske planter, er gode bidrag til at håndtere smerten fra leddegigt. Selvom beviserne for deres handling er baseret på anekdotiske data påstår mange patienter at have fået det bedre efter at have indtaget dem.

Hvis din læge evaluerer, at der ikke er nogen ulemper, så kan de dermed være et godt valg til at forbedre behandlingen af sygdommen. Vigtigst af alt bliver du nødt til først at sikre dig, at der ikke er nogen bivirkninger eller interaktioner.

1. Aloe vera

Aloe vera kan bruges til at håndtere smerten fra leddegigt

Aloe vera er en af de mest populære medicinske planter i behandling af sygdomme. Det har været kendt siden gamle dage på grund af dets næringsmæssige fordele, og det er stadig anerkendt som et alternativt middel mod hundredevis af lidelser.

Blandt disse fordele er det vigtigt at understrege dets beroligende effekt. Udvendig anvendelse af den gel, som den indeholder, kan dermed hjælpe med at håndtere smerten fra leddegigt. Det stimulerer også blodomløbet og forebygger problemer med huden såsom psoriasis og allergier.

Sådan anvendes det

 • Udvind en god mængde aloe vera gel og massér det blidt på dine led.
 • Gentag behandlingen hver aften før sengetid.

2. Tomentosa til at behandle smerten fra leddegigt

Arthritis Foundation mener, at tomentosa kan være gavnligt til at kontrollere betændelse og smerte. På grund af dets anti-inflammatoriske og smertestillende egenskaber kan tomentosa hjælpe med at håndtere smerten fra leddegigt.

Ifølge Arthritis Foundation viste et studie faktisk, at det kan hjælpe med at reducere betændelsen, som denne sygdom forårsager.

Sådan anvendes det

 • Der er flere måder at høste fordelene ved denne plante på. For det første kan man finde det som ekstrakt og salve til udvortes anvendelse.
 • Du kan derudover også lave en te med en teskefuld af planten i en kop kogende vand. Drik det to gange om dagen.
 • Som det sidste kan du købe det i form af piller eller kapsler, som du skal tage ved at følge instrukserne.

3. Ingefær

Ingefær kan behandle smerten fra leddegigt

En af de bedste naturlige behandlinger til at reducere symptomerne på gigt er uden tvivl ingefær. Fordi det indeholder en betydelig mængde gingerol, har det anti-inflammatoriske effekter, der reducerer hævelse, stivhed og smerte.  Studier af dets effekter på patienter med leddegigt har også vist lovende resultater.

Sådan anvendes det

 • Den traditionelle måde at indtage dette krydderi på er som en te. Det er meget nemt at lave. Det eneste, du skal gøre, er at hælde en teskefuld i en kop kogende vand. Drik det to til tre gange om dagen.
 • Det er også tilgængeligt som kosttilskud og piller.
 • Ligeledes kan man bruge dets olie udvortes.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: De mest almindelige spørgsmål om gigt

4. Grøn te

Selvom det blev populært på grund af dets slankende egenskaber, er grøn te også en god allieret til at håndtere smerten fra leddegigt. Det er på grund af dets indhold af antioxidanter og anti-inflammatoriske komponenter, som hjælper med at beskytte led.

Sådan anvendes det

 • Man kan indtage det som en te eller som piller. Doseringen bør kontrolleres af en læge.

5. Pilebark til at behandle smerten fra leddegigt

Pilebark bundet sammen

Denne medicinske plante er en af de bedst kendte planter til at bekæmpe betændelse. Dets ekstrakt indeholder smertestillende og anti-inflammatoriske substanser, som hjælper med at lindre smerte. Det er derfor blevet anvendt siden gamle dage til at behandle blandt andet problemer med led, hovedpine og smerte i nakken.

Sådan anvendes det

 • For det første kan man lave en te ved at hælde en teskefuld af planten i en kop vand. Ideelt bør man drikke det to gange om dagen.
 • Den anden mulighed er at købe piller eller kosttilskud (følg instrukserne for dosering).

Bemærk: Du bør ikke overforbruge det. En overdosis kan forårsage udslæt og andre manifestationer af betændelse. Du bør ikke tage det, hvis du allergisk over for aspirin eller bliver behandlet med antikoagulerende lægemidler.

En afsluttende bemærkning

Urtemedicin er blevet mere accepteret blandt læger de seneste år. Nogle kan dermed foreslå bestemte planter som et tilskud til at hjælpe med at håndtere smerten fra leddegigt. De erstatter dog ikke de ordinerede lægemidler. Du skal også først evaluere de mulige effekter med en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.