Hvordan man laver alkalisk vand og dets fordele

Alkalisk vand er et kommercielt forslag, som ikke er videnskabeligt dokumenteret, men det er blevet tilskrevet forskellige fordele. Her er nogle af dem.
Hvordan man laver alkalisk vand og dets fordele

Last update: 25 august, 2022

Alkalisk vand er en ioniseret væske, der angiveligt kan give flere sundhedsmæssige fordele. Det kunne hjælpe kroppen med at fjerne de sure rester, som den producerer i forbindelse med fordøjelsen, hvilket ville hjælpe med at holde pH-værdien i balance.

Kort sagt kunne denne drik korrigere kroppens basiske syrebalance. Det siges at indeholde en negativ RPO, hvilket ville være en antioxidant.

Takket være produktionen af hydroxylioner kan væsken fremme produktionen af ilt og dermed hjælpe med at bekæmpe virkningen af frie radikaler og fremme cellefornyelsen. Dette ville ikke kun bidrage til sundheden, men ville også hjælpe os med at føle os fornyet.

Sådan laver du alkalisk vand

Der er tre hjemmelavede tips, der angiveligt hjælper med at få alkalisk vand. Lad os se nærmere på dem nedenstående.

Natron til at lave alkalisk vand

Metode nummer 1

 • Du skal have to beholdere ved hånden.
 • Først fylder du den ene beholder med vand, og derefter hælder du det i den anden tomme beholder fra en god højde.
 • Når vandet falder, bobler det, og det gør det muligt at få et godt niveau af alkalinitet efter at have gentaget processen 8 gange eller mere.
 • Det vand, vi bruger, har en pH-værdi på 7,2 , og denne metode vil give os mulighed for at øge den med mindst 5 tiendedele, hvilket, selv om det ikke er meget, angiveligt er godt til at alkalisere kroppen.

Metode nummer 2

 • Den anden metode til at opnå hjemmelavet alkalisk vand er at koge vand i 5 minutter. Efter denne tid vil vandet gå fra en pH-værdi på 7,2 til en pH-værdi på 8,4, hvilket vil alkalisere kroppen.
 • Nogle siger, at man skal drikke det varmt, men sandheden er, at når det køler af, beholder det stadig alkaliniteten.

Metode nummer 3

 • Den sidste hjemmemetode, vi kan bruge til at alkalisere vand, er at tilsætte en halv teskefuld natron til et glas vand fra hanen.
 • Ved at gøre dette vil vandet gå fra en pH-værdi på 7,2 til en pH-værdi på 7,9.
 • Husk, at for at blive betragtet som alkalisk skal vandet overstige en pH-værdi på 7,3, og derfra vil det være mere alkalisk, jo højere det stiger (selv om vi naturligvis ikke bør lade det få for høj pH-værdi).

Hvad er fordelene ved at drikke alkalisk vand?

Kvinde drikker alkalisk vand

De fordele, der tilskrives alkalisk vand, er ikke videnskabeligt bevist og kan derfor ikke siges at være helt troværdige. Vi vil dog diskutere dem, så du kan analysere dem.

1. Det bidrager til en god fordøjelse

Ud over at bidrage til at fjerne ophobede giftstoffer gennem urinen kan alkalisk vand hjælpe os med at give os en god fordøjelse. Dette ville være muligt, fordi det ved at balancere kroppens pH-værdi ville opretholde mavens sundhed.

2. Forebyggelse af sygdomme og infektioner

Da alkalisk vand hjælper med at opretholde en god hydrering, siger folk, at alkalisk vand kan hjælpe med at forebygge nyresygdomme og urinvejsinfektioner. Der er dog ingen beviser på denne teori.

3. Det kan forhindre for tidlig aldring

Ophobning af toksiner ville ikke kun skade helbredet, men også forårsage for tidlig aldring af huden. Derfor mener man, at man ved at drikke alkalisk vand kan fjerne disse toksiner og naturligvis forhindre for tidlig aldring.

4. Alkalisk vand kan bekæmpe væskeophobning

Ligesom normalt vand kan alkalisk vand hjælpe med at hydrere og bekæmpe væskeophobning. Og ved at hjælpe med at fjerne affaldsstoffer gennem urinen kan det hjælpe med at genoprette kroppens balance.

Man mener, at cellerne ved at balancere pH-værdien ikke ville have brug for at tilbageholde væske for at bekæmpe surhed. Det kan også sætte gang i stofskiftet.

5. Forebyggelse af osteoporose

Hvis man drikker alkalisk vand, kan det fremme udskillelsen af fast affaldsstof, såsom urinsyre og nyresten, gennem urinen og dermed bidrage til at forebygge osteoporose. Vandet hjælper med at frigøre det calcium, der var fanget i disse rester, og dermed hjælpe blodet med at vende tilbage til en basisk pH-værdi.

Hvad siger eksperterne om alkalisk vand?

 • Adriana Mañas, videnskabskvinde og ph.d. i cellulær og molekylær biologi, påpeger, at alkalisk vand ikke er en drik, der giver reelle sundhedsmæssige fordele og ikke hjælper med at forsinke (eller forebygge) aldring.
 • J.M Mulet, ph.d. i biokemi og molekylærbiologi, præciserer, at alkalisk vand er et kommercielt forslag, der ikke har noget videnskabeligt grundlag.
 • Julio Basulto, ekspert i kost og ernæring, påpeger, at der findes flere fejlagtige overbevisninger om vandforbrug.
  • Det er ikke nødvendigt at drikke to liter vand om dagen. Det er en myte. For at dække det daglige behov for hydrering er det nødvendigt at drikke efter tørst.
  • For at vide, om du drikker nok vand, skal du være opmærksom på din urin. Hvis din urin er lys i farven, så drikker du nok. Hvis den er mørk og har en stærk lugt, skal du drikke mere vand.
  • Der er akutte farer forbundet med både utilstrækkeligt vandindtag og overdreven vandindtagelse (hyperhydrering).
Kvinde hælder vand op i glas

Selvfølgelig kan du drikke alkalisk vand, hvis du ønsker det. Sundhedseksperter siger dog, at dette ikke er en anbefalet mulighed, og slet ikke noget, du skal gøre.

Følg en sund livsstil, følg din læges anbefalinger og oprethold vedvarenhed i dine vaner, da det er det, der kan give reelle fordele for dit helbred.

It might interest you...
Fordelene ved at indtage agurkevand
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Fordelene ved at indtage agurkevand

Agurkevand er en anderledes måde at drikke vand på og få vitaminer og mineraler på. Vil du lære, hvordan du tilbereder det? Læs med. • Agua alcalina, ¿verdad o mito? [Documento en línea].
 • Aquino, J.M. Mentiras embotelladas: el agua alcalina no mejora tu salud. Verificiencia. [Disponible en línea].
 • Pérez, D. Agua alcalina, ¿será milagrosa o es solo una moda? Conoce los mitos y verdades sobre el popular líquido. AARP. [Disponible en línea].
 • USGS. (2016). pH: Water properties, from the USGS Water-Science School.
 • Riché, E., Carrié, A., Andin, N., & Mabic, S. (2006). High-purity water and pH. American Laboratory.
 • World Health Organisation. (2007). pH in drinking-water. Guidelines for Drinking Water Quality. https://doi.org/WHO/SDE/WHO/03.04/12

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.