Sådan kan man rengøre en vandtank

Sand, mudder og bakterier er en del af det, der kan vokse i en vandtank, hvis den forbliver snavset. Lær, hvordan du nemt og sikkert rengør den!
Sådan kan man rengøre en vandtank

Sidste ændring: 11 august, 2022

Vand er en uundværlig ressource for livet og for en uendelig mængde opgaver. Af den grund er der i de fleste hjem eller virksomheder beholdere til at opsamle det. Disse beholdere kan installeres under jorden, over jorden eller på tage. Måske har du spekuleret på, hvordan man kan rengøre en vandtank, eller måske har dette vigtige begreb aldrig strejfet dig.

Det er sandt, at vandbeholdere ofte bliver ret let beskidte, fordi de er det perfekte levested for mikroorganismer, der kan give sundhedsproblemer. Hvis du vil lære, hvordan du kan rengøre en vandtank på den nemmeste, sikreste og mest effektive måde, skal du læse med her!

Hvorfor er det vigtigt at rengøre en vandtank?

Denne opgave er vigtig for at forhindre eller fjerne ophobning af forurenede affaldsstoffer, som hjælper forskellige typer bakterier, der er skadelige for vores sundhed, til hurtigt at ophobe sig. Hvis du ikke renser den, uanset årsagen, vil du hurtigt bemærke, at den bliver fyldt med alger og kalk. Når dette sker, formerer mikroberne sig.

Som du kan se, afhænger din families og enhver anden persons velbefindende, der bruger eller indtager vandet, af disse beholderes renlighed. Men med hensyn til hvor ofte du bør rengøre dem, er der ikke nogen bestemt regel, men som minimum anbefaler vi, at du desinficerer dem fuldstændigt hver sjette måned.

Sådan kan du rengøre en vandtank

Måske kan det til at starte med virke som et kedeligt arbejde, men når du først ved, hvordan du gør det korrekt med de rigtige materialer, bliver det enkelt, som enhver anden huslig opgave. Følg disse trin for at få det ordnet!

1. Hav værktøjet og rengøringsmidlerne ved hånden

Du har ikke brug for mange ting for at rengøre en vandtank. Det er nok med en klud, en ny eller steriliseret tandbørste, en spand og en spade. Som kemisk desinfektionsmiddel er klor eller blegemiddel et godt alternativ.

Men glem ikke gummihandskerne for at beskytte dine hænder mod produkternes slibende virkning. Brug aldrig metalbørster, rengøringsmidler, sæbe eller rengøringspulver!

Forskellige rengøringsprodukter

2. Tag næsten alt vandet ud for at rengøre en vandtank

Sørg for at lukke for den vandhane, der forsyner tanken, og åbn rengøringsventilen, så det ophobede vand kan komme ud. Du kan bruge en spand for at gøre processen hurtigere og lettere.

Du må ikke lukke alt vandet ud. Lad ca. 13 cm blive tilbage, men pas på, at du ikke roder rundt i det for at undgå at sprede snavset.

3. Rengør alle områder af tanken

Skrub væggene, bagsiden og låget grundigt, og start med kun vand og intet andet ekstra produkt. Vær særlig opmærksom på de mest fjerne hjørner, kanterne og vandind- og udløb; det er der, hvor der normalt samles mest snavs.

Fjern resterne med en spade, og smid det i spanden. For at fjerne det forurenede vand skal du åbne afløbsrøret og aldrig bruge fordelerrøret.

4. Fyld tanken til midten med vand, og tilsæt klor

På dette tidspunkt er du ca. halvvejs igennem. De proportioner, der skal bruges, er meget enkle: Hvis tanken er på tusind liter, skal du tilsætte en liter koncentreret klor; hvis den er på 500 liter, skal du kun tilsætte en halv liter.

Vær meget forsigtig, når du har med klor at gøre, og undgå især kontakt med hænder og øjne. Lad det trække i mindst en time, så vi får det til at gøre det, som vi ønsker.

5. Skyl, indtil alle kemikalierne er ude

Tøm vandtanken igen, og skyl den så mange gange som nødvendigt for at sikre, at alt blegemiddel er ude. Tag derefter et godt kig på, hvordan din tank ser ud.

Hvis du bemærker gule, brune eller grønne mærker, skal du skrubbe dem og påføre mere klorin. Disse pletter er tegn på, at bakterierne stadig er der. Du er nødt til at slippe helt af med dem!

Fjern derefter ved hjælp af en fugtig klud resten af kloren, som stadig kan være der, ved hjælp af en fugtig klud. Derefter skal du tørre det over med en anden tør klud. Kluden skal være lavet af bomuld eller et lignende stof, så den ikke afgiver små hår.

6. Fyld vandtanken

Når du er færdig med rengøringen, skal du åbne ventilen, så vandtanken kan fyldes op som normalt. Kontrollér, at vandet kommer ordentligt ud.

Åbn samtidig nogle vandhaner i huset i et par minutter. På denne måde undgår du, at der ophobes luft. Når vandet når sit normale niveau, skal du skrue låget meget stramt på for at forhindre, at der falder noget ned i tanken.

7. Glem ikke at rengøre den igen!

Et godt råd: Du bør ikke glemme at skrive i din kalender, telefon eller et andet sted, hvor du kan huske datoen for den sidste rengøring af vandtanken, så du ved, hvornår du skal gøre det igen.

Som vi sagde i begyndelsen af denne artikel, bør du gøre det to gange om året. Du bør dog gøre det oftere, hvis det vand, du får, indeholder flere salte og har en tendens til at producere mere kalk.

Vand løber fra vandhane i hus

Sådan bortskaffer du det ophobede affald

Når du renser vandtanken, vil du uundgåeligt finde flydende og fast affald, der omfatter klor, kalk, støv, sand og endda børstehårene fra den børste, du brugte til at rense den.

Du kan opsamle dette ved hjælp af en desinficeret spade og en plastikspand. Efter skylning skal tankens afløbssystem fjerne vandet.

Du vil måske også være interesseret i: Fem tips til at rengøre ovnen

Det er vigtigt for helbredet at rengøre en vandtank

Når du skal anskaffe dig en tank, skal du sørge for, at den er holdbar og nem at rengøre. De mest populære tanke er lavet af polyethylen, fordi de er lettere og nemmere at vedligeholde.

Sørg altid for, at de har antibakteriel beskyttelse. Det er dog vigtigere, at de har et lufttæt låg.

Installér tanken på en sådan måde, at du kan få adgang til den for at desinficere den, uden at den udgør en fare. Det er en god idé at planlægge rengøringen et par dage i forvejen. Det giver dig mulighed for at udnytte vandet til at vaske tøj, vaske toilettet eller vande haven. Idéen er ikke at spilde denne ressource.

En anden vigtig del, når det gælder rengøring af din vandtank, er, at alle familiemedlemmer ved, at du gør det. På den måde kan du sikre dig, at ingen vil drikke vandet, mens du desinficerer det, for det ville være endnu værre end den tidligere forurening.

Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) fremhæver på sin side vigtigheden af at holde vandtanke dækket. På den måde er der ingen mulighed for, at der falder forurenende stoffer samt støv, snavs, dyreekskrementer eller andet, der forårsager sygdom, ned i.

På samme måde er det ud over konstant rengøring en god idé at installere filtrerings- og rensningssystemer. Dit vand vil være renere og mere sikkert end nogensinde før!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gutiérrez K. Influencia del mantenimiento preventivo en la eficiencia del Sistema de agua potable del CP rural La Campiña de Supe, Barranca, 2018. Lima: Universidad César Vallejos; 2018.
  • Díaz R. Eficiencia en la operación y mantenimientos de tanques elevados en mercados de la ciudad de Cajamarca-2019. Perú: Universidad Privada del Norte; 2020.
  • Hansen D. Higiene del agua: Conceptos básicos del control de infecciones de IFIC. 2. ° ed. Irlanda del Norte: International Federation of Infection; 2011.
  • Mantilla, Juan Alberto, and Mario Alexander Casallas. “Diseño de un tanque de almacenamiento de agua caliente sanitaria, utilizando materiales de bajo costo.” Revista Cintex 20.2 (2015): 35-53.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.