Hvordan man forholder sig til meget følsomme mennesker

Hvis du har en meget følsom person i dit liv, kan du have svært ved at forstå deres måde at opfatte verden på, udtrykke sig selv og føle.
Hvordan man forholder sig til meget følsomme mennesker
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke let at kommunikere med meget følsomme mennesker. Disse mennesker har en særlig følsomhed, der kan gøre deres daglige liv svært, hvis de ikke lærer at styre det. Dette gælder især, hvis personerne omkring dem ikke forstår dem. Derfor vil vi i dag tale om, hvordan vi skal forholde os til meget følsomme mennesker.

Det anslås, at omkring 20% af befolkningen har denne høje følsomhed, så det er sandsynligt, at du kender nogen med disse karaktertræk, eller endda at du selv har dem.

Dette er stærkt følelsesmæssige, intuitive og empatiske mennesker. De opfatter en større mængde sensoriske stimuli, hurtigere og på et dybere niveau. Derfor er deres reaktioner på verden og stimulering også anderledes.

Sådan identificeres meget følsomme mennesker

Disse menneskers høje følsomhed har et biologisk grundlag. Det har vist sig, at deres centralnervesystem har højere reaktivitet end hos resten af befolkningen. Desuden er visse genetiske markører blevet identificeret.

Dette medfødte temperament sammen med livserfaringer og miljøpåvirkninger fører til det, vi kender som meget følsomme mennesker. Følgende er nogle af deres hovedtræk.

Dyb refleksion

En meget følsom person opfatter en større mængde information, men har også en tendens til at behandle den meget dybere end andre. Således er der ofte en tendens til at reflektere og analysere for fuldt ud at forstå alle aspekter af virkeligheden.

En kvinde, der reflekterer

Meget følsomme mennesker foretrækker at være alene

På grund af deres nervesystems medfødte følsomhed over for sensorisk og følelsesmæssig stimulering kan disse personer let føle sig overbelastede eller overstimulerede. De har en tendens til at finde høje lyde, stærkt lys og folkemængder udmattende, ubehagelige og stressende.

Som et resultat har de en tendens til indadvendthed, nyder ensomhed og har brug for disse stille øjeblikke til at genoplade.

Stærk emotionalitet

På grund af deres særlige følsomhed opfatter de let følelsesmæssige nuancer og finesser, der for andre går ubemærket hen. De opfatter andres følelser med større styrke og oplever og udtrykker også deres egne følelsesmæssige tilstande med stor intensitet.

De er meget empatiske og er ofte dybt involveret i deres følelsesmæssige forhold til andre. De kan have svært ved at sætte grænser og tale for deres ønsker og behov. Dette kan undertiden føre til, at de føler, at de bliver opfattet som værende “anderledes” eller som om, der er noget galt med dem.

Fortsæt med at læse: Jeg er for følsom

Tips til relationer med meget følsomme mennesker

Da 80% af befolkningen ikke har dette karaktertræk, kan der opstå vanskeligheder, når det kommer til at forstå virkeligheden for meget følsomme mennesker og forholde sig til dem. Derfor vil vi vise dig nogle retningslinjer, som du kan følge for at undgå konflikter og misforståelser.

1. Vær forstående

Først og fremmest skal du huske på, at meget følsomme mennesker føler med større intensitet. Undgå derfor at dømme dem eller beskylde dem for at være dramatiske.

Gør ikke deres følelser ugyldige. Dette vil kun få dem til at undertrykke deres følelser, få dem til at føle sig misforstået og endda føre til psykosomatisk ubehag.

Husk på samme måde på, at der ikke er noget galt med dem. Forsøg derfor ikke at ændre dem. Deres opfattelse af verden er anderledes end din, men lige så gyldig.

2. Vær følsom over for deres behov

Vi har allerede slået fast, at disse mennesker kan blive overvældede, når ekstern stimulering er overdreven. Prøv derfor ikke at sætte dem i situationer, der gør dem skidt tilpas, og hæv ikke stemmes overdrevet. Vælg rolige miljøer til at være i deres selskab – det vil de sætte pris på.

Vid, at de også er meget opmærksomme, generøse og empatiske over for andres følelser. De har dog også brug for den lytten og støtte, som de så let giver, fra personerne omkring dem. Tillad dem at udtrykke sig selv og tilbyd dem et sikkert sted at dele deres bekymringer og følelser. Undgå at være stiv eller kold i dine interaktioner eller råd.

3. Ærlighed er den bedste politik

Nogle gange har mennesker en tendens til at skjule, hvad vi tænker og føler, og hvad der bekymrer os. Vi tager en maske på og foregiver at være okay.

Meget følsomme mennesker er meget i stand til at fornemme andres indre tilstande og vil bemærke enhver lille variation i dit humør. Hvis de spørger dig, er det derfor bedst, at du taler ærligt til dem.

Ellers vil de forsøge at analysere og reflektere for at forstå, og det kan få dem til at blive kede af det eller ængstelige.

En kvinde og en dreng krammer

Husk, at følsomhed er en del af, hvem de er

Hvis du har en meget følsom person i dit liv, kan du have svært ved at forstå deres måde at opfatte verden på, udtrykke sig selv og føle. Du kan blive overrasket over deres behov for at være alene, deres langsommelighed i behandling af oplysninger, deres ubeslutsomhed eller deres følsomhed over for kritik.

Alle disse træk er dog en del af deres personlighed, og du skal acceptere personen, som vedkommende er. Derudover vil du opdage, at deres dyder også er forskellige og vidunderlige: Venlighed, varme, generøsitet, loyalitet, kreativitet, intuition, empati, intelligens og dybde.

Hvis du selv er en meget følsom person, skal du muligvis lære at styre nogle af dine reaktioner og følelser for at undgå at lide. Det er nødvendigt at sætte grænser, udtrykke dine behov og passe på dig selv.

Prøv ikke at undertrykke eller skjule din følsomhed: Værdsæt det, for det er også en del af, hvem du er som person, og hvad der gør dig så værdifuld for verden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aron, E. N., & Aron, A. (1997). Sensory-processing sensitivity and its relation to introversion and emotionality. Journal of personality and social psychology73(2), 345.
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and behavior4(4), 580-594.
  • Acevedo, B. (2021, 31 enero). Consejos prácticos para el cerebro altamente sensible. Recuperado marzo de 2021, de https://pasespana.com/consejos-practicos-para-el-cerebro-altamente-sensible

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.