Jeg er for følsom

Reagerer du på en måde, som folk kalder overdrevet? Påvirker det dig, hvordan andre mennesker har det? Hvis ja, så du muligvis en følsom svamp. 
Jeg er for følsom

Sidste ændring: 25 august, 2022

Er du for følsom? For at stoppe med at være så følsom, er du nødt til at gøre det muligt for følelserne at flyde og ikke holde dem tilbage. Hvis du ikke er i stand til det, så omgiv dig med positive mennesker, så du kun absorbere det gode. Er du for følsom? det vil vi snakke om i denne artikel, læs mere nedenfor!

Pige der graeder

Reagerer du på en måde, som nogle mennesker kalder overdrevet? Påvirker det dig, hvordan andre har det? Hvis ja, kan du være en følelsesmæssig svamp.

Ting påvirker dig mere, end de gør andre mennesker. Du oplever ekstreme følelser. Nogle mennekser er meget følsomme. Dette gør dem mere empatiske end andre, men også mere modtagelige.

Når du er ked af det, er du virkelig trist; når du er glad, er du rigtig glad. Hvis følelser er involveret, er der ingen mellemvej.

Det kan være fordi du absorberer følelser, der ikke tilhører dig.

Du vil muligvis også kunne lide: 7 fødevarer, der styrker din mentale sundhed

Jeg er for følsom og jeg lider

Ung kvinde der ligger ned

Hvis du er for følsom, bliver du muligvis rost for din vidunderlige empati, dine lyttefærdigheder, og dine gode råd.

Men hvad de ikke ved er, at du lider, fordi du ikke kan holde op med at absorbere, hvad andre mennesker føler.

Det sker sådan her: hvis du taler med en ven, der går igennem en hård tid, fordi nogen tæt på dem er død, så føler du deres smerte, du absorberer den, og du lider også.

Dette ville ikke være skidt, hvis du ikke var omgivet af mennesker, der konstant udsender deres mest negative følelser.

Det er ikke din skyld. Du er ikke bevidst om det, du er bare mere følsom end andre. Selvom dette er en god ting, så kan det også være skadeligt for dig.

Karakteristika ved en der er for følsom

Ung kvinde og en blomst

Nu er det tid at indse, at du virkelig er en følelsesmæssig svamp, en person, der er påvirket mere end andre af ting, der sker omkring dig. Her er nogle af tegnene:

  • Du føler dig anderledes.Du ved, du opfatter og oplever dine følelser mere intenst.
  • Det er altid personligt. Det er ligegyldigt, hvad det er, du tager det mere personligt.
  • Stress, angst og byrder er en del af dit liv. Du har ikke valgt dem, men fordi man optager andres følelser, så bliver de en del af dig.
  • Du er en selv-reflekterende person. Din følsomhed gør det muligt at selv analysere og din selvrefleksion gør det muligt at kende dig selv bedre i alle aspekter.
  • Din empati er meget udviklet. Du kan nemt sætte dig selv i andre folks sko.
  • Kritik påvirker dig. Selv hvis du prøver at undgå det, så får det dig næsten altid til at græde.

Hvis det ikke er din, så giv slip!

Kvinde med et fuglebur ved vandet

Hvis du lige har indset du er en følelsesmæssig svamp, så betyder det, at du er meget reaktiv. Det betyder, at i situationer, der ikke ville påvirke andre mennesker, så reagerer du på en overdreven måde.

Forestil dig, at du står på en bus, eller du befinder dig i lægens venteværelse og nogen sætter sig ned ved siden af dig. Hvis de ikke har det godt, så begynder du at have det på samme måde uden at forsøge eller ønske det. Det betyder ikke noget, at du ikke kender dem overhovedet.

Dette bliver et stort problem, når det begynder at påvirke dit liv og når du ikke er i stand til at give slip på, hvad der ikke er dit.

Du er nødt til at være meget forsigtig, fordi du kan begynde at glemme dig selv, opgive dig selv til andre, og lide med andre mennesker.

Pas på dit helbred

Ung kvinde der kigger ned paa en blomst

Når dette sker, er det vigtigt at begynde at omlægge dine følelser. Empati er ikke negativt, føle for meget er heller ikke, men transportering og absorbering af andre menneskers smerte og lidelse er.

Opfattelse og absorbering er ikke det samme, og det er noget, der nogle gange kommer ud af kontrol.

Det er derfor, når du føler dig overvældet eller når du bemærker dine følelser er ved at komme ud af kontrol, så pas på dig selv. Dette er, når du har brug for at beskytte dig selv fra andres følelser, og lære at føle, men også at give slip.

Det er ikke op til dig at være ansvarlig for folks følelser, sorg og smerte

Hvis du gør dig ansvarlig, så opbygges disse sammen med dine egne følelser, indtil det bliver for meget, og du eksploderer.

Lær at distancere dig selv fra de mest negative følelser og omgiv dig med positive mennesker. På denne måde, absorberer du kun det gode og undgår det dårlige.

Når du ikke kan gøre dette, skal du lade negativiteten gå sin gang. Forsøg ikke at holde på den.

Bare lad den gå.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Listou Grimen H, Diseth ??ge. Sensory Processing Sensitivity: Factors of the Highly Sensitive Person Scale and Their relationships to Personality and Subjective Health Complaints. Percept Mot Skills. 2016;
  • Rizzo-Sierra C V, Leon-S ME, Leon-Sarmiento FE. Higher sensory processing sensitivity, introversion and ectomorphism: New biomarkers for human creativity in developing rural areas. J Neurosci Rural Pract. 2012;
  • Aron EN, Aron A, Jagiellowicz J. Sensory Processing Sensitivity: A Review in the Light of the Evolution of Biological Responsivity. Personal Soc Psychol Rev. 2012;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.