Utrolige sundhedsfordele ved broccoli

Der er mange fordele ved at spise broccoli. For eksempel hjælper dets høje jern- og kaliumindhold med at lindre anæmi og ledsmerter.
Utrolige sundhedsfordele ved broccoli

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Nogle elsker det, mens andre hader det… broccoli ligner lidt et træ, men er en grøntsag fra korsblomstfamilien (som også omfatter kål). Den vokser mange steder, og dens mørkegrønne farve tiltrækker opmærksomhed. Husk, at man også sagtens kan spise en stor del af stilken. Her er lidt om den næringsrige broccoliplante, der på alle måde er gavnlig for dit helbred.

Hvad giver broccoli os?

2-broccoli

Broccolien er en plante, der vokser i kølige klimaer og trives i varme somre. Den kan dampes eller koges, men kan også sagtens spises rå. Dens smag ligner lidt blomkål.

De største producenter af broccoli er Kina, Indien, USA, Spanien og Italien.

Broccoli er både lækkert og sundt. Nogle af de næringsstoffer, der er flest af, er: C-vitamin, calcium, magnesium, phosphor og kalium.

Den har også en betydelig mængde fiber, selen og lutein. Den skiller sig også ud på grund af dens rige indhold af folinsyre, jern og vitamin A.

Broccoliplanten: Medicinfødevaren

Vi ved allerede, at mange frugter og grøntsager anvendes som husholdningsmidler takket være deres indhold og næringsstoffer.

Broccoli skiller den sig ud på grund af dens mange gode egenskaber. Det er virkelig sundt at spise den, men vi kan også bruge den til andre ting.

Takket være sine fytokemikalier kan vi bekræfte, at broccoli hjælper med at:

Forebygger kræft

Glucosinolaterne er ansvarlige for at holde kræftceller væk. Sinigrinen er et andet af næringsstofferne, der forebygger cancer. Sinigrin “stimulerer” den naturlige død af præcancerøse tumorceller i maven og tarmen.

Glucosinolater kan også forebygger kræft i:

 • Halsen
 • Lungerne eller munden ved rygere
 • Brystet hos kvinder
 • Prostata hos mænd

Broccoli forebygger også leverkræft.

Styrker hjertet

Folinsyren i broccolien er af afgørende betydning, fordi den tillader kroppen at absorbere jern korrekt, hvilket forhindrer misdannelser på fostre. Det forhindrer også hjertesygdomme.

Ved at reducere niveauet af homocystein, bridrager folinsyren i broccoli til at undgå hjerteinfarkt, arytmi, og atherosklerose. Det kan også hjælpe med at sænke forhøjet blodtryk.

Reducerer anæmi

3-broccoli

Broccoli er en af de fødevarer, der giver os mest jern. Derfor er den perfekt til anæmipatienter.

Det kan især være behjælpeligt for de befolkningsgrupper, der generelt er mere tilbøjelige til at lide af anæmi. Det kunne for eksempel være:

 • Gravide kvinder
 • Kvinder med lange menstruationsperioder
 • Folk, der konstant har næseblod
 • Mødre, der ammer

Støtter fordøjelsen

Det komplekse vitamin B i broccoli skaber flere enzymer. Et eksempel på en af disse enzymer er pepsin, som hjælper med at fordøjelse maden.

Hvis du lider af luft i maven eller har problemer med dine tarmflora, så anbefaler vi, at du spiser denne næringsrige grøntsag mindst en gang om ugen.

Takket være fibrene i denne grøntsag, så hjælper den med afføringen, fjerner toksiner i tarmene ved at fjerne eventuelt restaffald, og giver dertil en god følelse af mæthed.

den er ideel til alle jer, der er bekymret for at spise for meget, eller som er på slankekur.

Behandling af depression og nervøsitet

Broccoli er en meget mættende grøntsag, der også stabiliserer humøret og giver en følelse af velvære. Det skyldes, at broccoli hjælper med at producere dopamin. Dopamin er et stof, der reducerer nervøsitet, stress og depression.

Den har også et stort indhold af magnesium og calcium, som:

 • Regulerer søvncyklusse og forhindrer søvnløshed
 • Beroliger nerver og muskler
 • Regulerer hjerteslag
 • Øger den samlede energi

De fleste får det simpelthen bedre af at spise broccoli.

Forhindrer væskeophobninger

Det kalium, der findes i broccolien, modvirker saltophobning i kroppen. Hvis du har edemas, forhøjet blodtryk, eller lider af fedme, så kan broccoli hjælpe dig.

Lindrer ledsmerter

4-broccoli

Broccoli kan fjerne ophobet serøse i leddene på grund af dens kalium- og gultathioneindhold. Det er en perfekt fødevare til mennesker med gigt og slidgigt.

Hjælper på vores fysiske udseende

Antioxidanterne i denne korsblomst tillader os at afgifte vores krop og få den til at se mere smuk og ung ud.

Den har evnen til at stimulere leverfunktionen og rense blodet (som derefter kan give os en sundere hudfarve). Broccoli kan også forhindre hårtab og reducere hudproblemer (akne, tørhed, pletter, rynker).

Regulerer din skjoldbruskkirtel

5-broccoli

Hele brassicacaefamilien, hvori vi finder broccolien, kan mindske thyroideahormonproduktionen. Derfor anbefales det til folk med højt stofskifte.

Det er nemt at tilberede broccoli. Det smager for eksempel rigtigt godt at dampe den i 3 til 5 minutter. På den måde mister den ikke sine fytokemikalier og næringsstoffer. Mange af dem dør ved høje temperaturer, for eksempel hvis du koger dem. Vend den bagefter i olivenolie og hvidløg.

Det smager virkelig godt og er også sundt!

Det kan interessere dig ...
Opskrift på lækre broccoli-osteboller
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opskrift på lækre broccoli-osteboller

denne artikel giver vi dig 2 opskrifter på broccoli-osteboller, som er perfekte til folk, der kan lide at tage deres madlavning til det næste nivea...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
 • Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
 • Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.