Hvorfor i alverden snakker du i søvne?

Har du nogensinde fået at vide, at du snakker i søvne? Vil du vide hvorfor? Vi fortæller dig her hvorfor. 
Hvorfor i alverden snakker du i søvne?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Det er vigtigt at huske på, at når vi taler i søvne, så kommer ordene fra vores underbevidsthed og behøver ikke at give mening eller at have noget at gøre med det virkelige liv. Hvorfor i alverden snakker du i søvne? Læs med her og find ud af det.

Hvorfor i alverden snakker du i søvne?

Mikroorganismer

Har du nogensinde fået at vide, at du snakker i søvne? Har de fortalt dig, at du selv kan have samtaler med mennesker omkring dig eller på telefonen?

Vil du vide hvorfor du taler i søvne? Vi vil fortælle dig hvorfor.

Sagde jeg noget pinligt?

Kvinde der kysser sit barn i sengen

Når nogen vi har sovet i samme rum med fortæller os, ”du taler i søvne,” er det første vi tænker: ”Nej, det gør jeg ikke,” og det andet, ”hvad nu hvis jeg sagde noget underligt?!”

Dernæst ønsker du muligvis at vide, hvorfor du taler i søvne. Den gode nyhed er, at der er en videnskabelig forklaring på at tale i søvne.

At tale i søvne er ikke mærkeligt. Natlig tale er ubevidst og i de fleste tilfælde består det af simple erklæringer eller meningsløse sætninger, der varer et par sekunder.

Men der er naturlig undtagelser, når folk taler og taler flere gange hver nat. Dette er en mere almindelig situation, end du muligvis tror, ​​især hos børn og teenagere.

At tale i søvne, afhænger af flere faktorer. Disse kan omfatte, hvorvidt du havde en kompliceret dag, føler dig overvældet, eller hvis du ikke ønsker at sige, hvad du føler.

Men hvis vi voksne taler i vores søvn hver nat (eller mange nætter i træk), kan dette betragtes som en sove forstyrrelse.

Overdreven tale i søvne kan skyldes langvarig udsættelse for stress, spændinger, og udmattelse, både fysisk og psykisk. Andre relaterede problemer kan omfatte skæring af dine tænder og gå i søvne.

Somniloquy: Tale i søvne syndrom

Ung kvinde der sover

Somniloquy eller tale i søvne, er en lidelse, der opstår, når man taler højt, mens man sover.

Det er ikke farligt og skal ikke betragtes som et psykologisk eller medicinsk problem, ligesom det heller ikke forårsager problemer hos mennesker, der har det (med undtagelse af visse vigtige erklæringer lavet, mens vedkommende sover.

Det er dybest set bare en personlig karakteristik hos en person, når vedkommende sover.

Somniloquy forekommer under to faser af søvnen. Det første sker under REM (Rapid Eye Movement), og derefter i ikke-REM fasen.

I den første fase, arbejder vores neuroner på en lignende måde, som når vi er vågne. Hvorved, hvad der sker i denne fase er kendt som ”paradoksal søvn”, og drømmene er også mest intense her.

I REM fasen, på den anden side, er der en pause. Det betyder, at mund, hals og stemmebånd (som forbliver inaktive) ”tændes” og arbejde i et par sekunder. Dette er hvor, de ord, vi siger i vores søvn udtales ”højt.”

Når vi taler i vores søvn i løbet af ikke-REM fasen, er det på grund af vores drømme. Det er fordi vi er halvt-vågne og mekanismerne i vågenheden tillader os at tale.

I modsætning til, hvad der sker, når vi er 100% vågne, så giver de ord eller sætninger, som vi kan sige i denne fase ingen mening.

Hvad skal jeg gøre ved det?

Par der sover

Hvis du sover med din partner eller deler et soveværelse med en person, har disse mennesker sikkert prøvet at tyde, hvad du prøver at sige eller få noget ud af dine ord.

Men man kunne kalde dette en tabt sag. Hvorfor? Du er ikke bevidst om, hvad du siger!

Indholdet af talen er helt tilfældig og varer kun et par sekunder. Det kan være løse ord, pludrende, eller ting relateret til dine dagtimers erfaringer (fra den dag eller de sidste par dage).

Det er vigtigt at forstå, at dette er en ubevidst manifestation, der ikke nødvendigvis har nogen relation til dine vågne tanker eller følelser, ligesom vores drømme.

Disse ord er fragmenter af ting, du har oplevet i løbet af dagen eller måske for to uger siden eller endda det sidste år. Du ved ikke, hvornår din hjerne vil bringe dem op! Det er derfor, både dem, der taler i søvne og dem, der hører dem ikke bør bekymre sig eller tænke for meget over det.

Hvis du snakker i søvne er det ikke et alvorligt problem, der kræver psykologisk behandling. Den eneste bekymring, du måtte have om at tale i søvne er at sige noget pinligt, at gå på kompromis, eller noget, der kan få dig i problemer.

Familie der sover

Hvis du har en partner, der sover let, kan det være ubelejligt. Men dette er også tilfældet, hvis du snorker eller har et mareridt, eller hvis den anden vågner op.

Samtidig, hvis fænomenet synes pludseligt efter 25 år eller hvis det sker flere gange om ugen, ville det være godt at se en specialist.

Det kan være på grund af frygt, følelsesmæssige problemer, eller forhøjet stress.

Nogle af de mest almindelige behandlinger mod alvorlig eller kronisk somniloquy omfatter beroligende vaner før senge tid såsom:

  • At tage et varmt brusebad
  • Lytte til klassisk musik
  • Læse en bog

For at undgå at tale for meget i søvne, bør du undgå:

  • Indtagelse af alkohol eller sodavand
  • Træning efter solnedgang
  • Se nyheder eller film, der kan fremskynde cerebral aktivitet (f.eks gyserfilm)

Snakker du i søvne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.