9 overraskende grunde til, hvorfor du burde spise mere bladselleri

Selv om det har en lidt anderledes smag, så kan lidt bladselleri i din kost hjælpe med at forbedre dit helbred og forebygge en lang række komplikationer.
9 overraskende grunde til, hvorfor du burde spise mere bladselleri

Sidste ændring: 30 september, 2018

Vi bør alle spise mere bladselleri. Denne grøntsag har en forfriskende smag og så mange ernæringsmæssige fordele, der ville være fordelagtig at medtage i din daglige kost.

Den gode nyhed er, at bladselleri kan spises flere forskellige måder. Du kan bruge det i salat, en suppe, saft, cremer… Det er velsmagende og meget mættende.

Og pudsigt nok, var denne grøntsag ofte brugt i oldtiden som en medicinsk bestanddel til at behandle flere sygdomme: problemer med lever, hjerte, fordøjelsessygdomme…
Naturligvis kan det ikke løse dine smerter af sig selv, men det kan være godt for din generelle sundhed. Det er simpelthen en af de bedste fødevarer, du kan medtage i dine måltider.

Nedenfor vil vi give dig 9 grunde til, hvorfor du skal spise mere bladselleri. Du vil bemærke det på dit helbred!

1. Bladselleri er meget lav i kalorier og høj i næringsstoffer

Hvis du ønsker at tabe dig, skal bladselleri være en del af din kost. Dette er en af de laveste kalorieindeholdende grøntsager, som du kan finde.

  • Den er meget rig på vand og mineraler, som calcium, natrium og magnesium.
  • Den har en masse vitaminer, herunder vitamin A, C, E, D, B6, B12 og vitamin K.
  • Du må heller ikke glemme dens æteriske olier, fibre og antioxidanter.

Tak være alle disse komponenter, er bladselleri en stor hjerte beskytter, antibakteriel, vanddrivende, slimløsende og opkvikkende.

Prøv denne drik med selleri for at spise mere selleri.

2. Du skal spise mere bladselleri for at reducere inflammation

Hvis du oplever smerter i leddene. Gigt, eller blot overbelastning af dine muskler, medfører dette betændelse, der forårsager rigtig meget ubehag.

Bladselleri er en af de bedste anti-inflammatoriske fødevarer, du kan spise.

  • Årsagen til bladselleri hjælper med at reducere inflammation og afslappe væv er på grund af polyacetylen. Dette element hjælper med at fjerne toksiner og behandler processer som leddegigt, slidgigt og knogleskørhed, gigt, astma, og bronkitis.

3. Bladselleri hjælper med at berolige dig

Interessant, men effektivt: blandt alle de vigtige mineraler skjult i bladselleri, vil du finde magnesium. Dette mineral, sammen med sine æteriske olier, hjælper med at afslappe nervesystemet og vil hjælpe dig med at få mere helende hvile.

Så hvad med at lave en god bladselleri suppe til aftensmad?

4. God basisk fødevare

bladselleri har basiske næringsstoffer, der frigives, når den presses. Det er vigtigt at huske på, at en masse af disse egenskaber går tabt under tilberedningen.

Så for at få mest muligt ud af bladselleris basiske effekter, spis den rå eller presset.

Du skal spise mere bladselleri på grund af alle de ernæringsmæssige fordele.

5. bladselleri forbedrer fordøjelsen

En god måde at lette din fordøjelse på og forebygge forstoppelse er ved at udarbejde en saft af bladselleri og kål.

Deres mineraler, sammen med forskellige syrer og phyton-næringsstoffer, er vidunderlig fordøjelses-opkvikkere, der også kan lindre tarmluft.

6. Det er godt for dit syn

Endnu en grund til, hvorfor du skal spise bladselleri er, fordi det skiller sig ud som en fabelagtig fødevare til dit syn.

Dette skyldes, at dybt inde i den, vil du finde et magisk vitamin: Vitamin A. Ved blot at spise en stilk bladselleri om dagen, får du 5% af dit daglige behov af dette vitamin.

7. Bladselleri hjælper med at reducere dårligt kolesterol

Bladselleri hjælper med at reducere “dårligt”, eller LDL, kolesterol. Dette gøres takket være en særlig komponent, et fytokemikalie kendt som 3-N-butylphthalide.

Det er let genkendeligt, fordi det i virkeligheden er det element, der giver bladselleri dets særlige lugt. Så spis det, når du kan, det er det værd!

8. Sænker blodtrykket

Hvis du har været diagnosticeret med for højt blod tryk og du ikke ved, hvordan du stabiliserer det, så vær forsigtig med din kost. Bladselleri er en effektiv blodtryks forøger, hvilket igen skyldes det samme element, der sænker kolesterol: 3-N-butylphthalide.

Ernæringseksperter anbefaler at spise to stilke af bladselleri om dagen for at lægge mærke til de gode resultater.

Du bør spise mere bladselleri, fordi det sænke blodtrykket.

9. Bladselleri er en anti-carcinogen

Vi ved alle, at den dag i dag, findes der ikke noget, der kan forebygge udviklingen af kræft. Men du kan reducere din risiko ved at spise en mere sund kost.

Bladselleri indeholder to typer af meget specielle flavonoider: apigenin og luteolin.

Disse to antioxidanter, er ifølge et stykke offentliggjort i tidsskriftet Journal of Experimental and Clinical Cancer Research interessante, når det kommer til at bekæmpe kræftceller, der påvirker lungerne.

Opskrift bladselleri smoothie.

Konklusionen, som du kan se er, at det at spise mere bladselleri er utroligt gavnligt.

Men det betyder ikke, at du skal spise en streng diæt udelukkende baseret på nogle få grøntsager, frugter og fibre til at tabe dig eller reducere dit kolesterol.

Det centrale er at spise intelligent. Du må ikke opgive dine proteiner, kulhydrater eller sunde fedtstoffer som dem, der findes i olivenolie og nødder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614
  • Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pan X, Yang Z, Yang Z, Zhou S, Zhang H, Zang L. [Effect of apigenin on proliferation and apoptosis of human lung cancer NCI-H460 cells]. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2013 Aug;33(8):1137-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.