Hvorfor får vi hævede smagsløg?

Hævede smagsløg er et almindeligt problem. Vi forklarer nogle af årsagerne og giver nyttige tips til at forebygge dem.
Hvorfor får vi hævede smagsløg?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 05 februar, 2023

Smagsløg er sensoriske receptorer på tungen, som kan svulme op, når de udsættes for visse typer mad. I denne artikel vil vi forklare, hvorfor vi kan få hævede smagsløg.

Hver smagsløg består af receptorceller, der sender nervesignaler til hjernen. Takket være dem er vi i stand til at skelne mellem sødt, salt, surt, bittert og umami, et japansk ord, der betyder “velsmagende”.

Når papillerne er betændte, bliver de mindre, hvidlige og gør ofte ondt ved den mindste berøring. Hvis du endnu ikke ved, hvad der kan forårsage, at smagsløgene bliver irriterede, kan du læse denne artikel.

Hævede smagsløg

Denne tilstand er også kendt som lingual papillitis og giver små rødlige eller hvidlige knopper på tungens overflade. Afhængigt af placeringen vil de berørte papiller være forskellige, da de forskellige typer (bæger, fungiform, filiform og bladformet) er fordelt på en meget specifik måde.

1. Hyperstimulering

Den opstår hyppigere efter at have spist krydret eller salt mad. Hyperstimuleringen skyldes, at de stoffer, der findes i disse typer fødevarer, virker som irritanter på smagsløgene. Indtagelse af noget kold væske eller is kan hjælpe med at modvirke betændelsen.

2. Toksiner på tungen

Hyppig eksponering for giftstoffer som alkohol eller tobaksrøg forårsager irritation og betændelse i papillerne. Giftstoffer får de celler, der udgør disse strukturer, til at tilbageholde både fedt og væske.

Desuden efterlades rester af disse giftstoffer på tungen. Denne hvidlige belægning ses normalt om morgenen. Det er simpelthen kroppens måde at afvise dem på. For at forhindre det skal du blot afholde dig fra alkohol og cigaretter.

3. Stress kan forårsage hævede smagsløg

Stresset kvinde med en masse gule papirlapper til at huske ting

Som bekendt kan stress have en negativ indvirkning på mange af kroppens funktioner. Smagsløgene er ingen undtagelse.

Følelsesmæssig stress fører ofte til hormonelle forstyrrelser. Disse problemer ender med at påvirke kroppen på forskellige måder. Et af dem er små sår i munden (aphthous ulcers). En anden mulig konsekvens er betændelse i smagsløgene som følge af en dysfunktion i immunsystemet.

Dette kan medføre, at tungen og andre dele af kroppen optager en stor mængde bakterier. Alt dette kan enten forårsage hævede smagsløg eller gøre, at det tager meget længere tid for dem at forsvinde.

Ud over at praktisere afslapningsteknikker vil det være tilrådeligt at konsultere en psykolog.

4. Traumer

Traumer på tungen skyldes normalt utilsigtede bid eller skader under tandbehandlinger. Som følge heraf har papillerne en tendens til at svulme op med det samme. Under disse omstændigheder har de en tendens til at gøre ondt i lang tid.

Denne type traumer ændrer tungevævet. Som vi ved, er dette organ en samling muskler og kan blive skadet ligesom enhver anden muskel.

I tilfælde af hævede smagsløg vil det være tilrådeligt at anvende glycerin på det berørte område. Hvis skaden er alvorlig, eller smerten fortsætter, bør du straks søge læge. Specialisten vil afgøre, hvilken fremgangsmåde der skal følges.

5. Oral candidiasis

Svamp på tungen kan forårsage hævede smagsløg

Oral candidiasis samt andre svampeinfektioner på tungen er andre almindelige årsager til betændelse i smagsløg. I disse tilfælde bør en læge konsulteres så hurtigt som muligt. Han eller hun vil beslutte, om infektionen skal behandles eller ej.

6. Brandsår er en gængs årsag til hævede smagsløg

Brandsår på tungen er en hyppig type ulykke. De opstår f.eks. når vi drikker en kop meget varm kaffe, eller når vi spiser meget varm mad.

Mere alvorlige forbrændinger kan beskadige smagsløgene og dermed ændre deres funktion. Det tager normalt længere tid at helbrede dem, end vi tror, så det er afgørende at følge lægens anvisninger og være forsigtig derhjemme.

Når det sker for dig, skal du sørge for at drikke noget kold væske. Denne enkle handling vil mindske smertefornemmelsen og forhindre, at forbrændingen spreder sig. Den lave temperatur af den indtagne væske vil hjælpe papillernes nervefibre til at komme sig hurtigere.

På denne måde vil du stadig kunne nyde smagen af al den mad, du har lyst til at spise.

7. Immunsuppression

Enhver immunsuppressionstilstand gør infektiøse og inflammatoriske processer hyppigere, herunder pletter på tungen. Det er f.eks. tilfældet hos HIV/AIDS-patienter, personer med ukontrolleret diabetes, ældre eller meget små børn, transplantationsmodtagere og personer, der kronisk indtager steroider af en eller anden grund.

Kort sagt er hævede smagsløg en hyppig og ubehagelig situation, men den har en løsning. Hvis vi passer godt på og følger disse anvisninger, så vil vi snart kunne nyde alle madens smagsoplevelser igen og sikre en sundere mund generelt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.