Fissureret tunge: Årsager og behandling

Fissureret tunge forårsager en ændring i tungens udseende. Find ud af årsagerne til denne lidelse, og hvad du kan gøre, hvis du har den.
Fissureret tunge: Årsager og behandling
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 04 december, 2022

En fissureret tunge er en godartet abnormitet, der opstår på tungeoverfladen. Selv om den ved første øjekast kan virke grim, påvirker den ikke rigtig folks liv.

Den normale tunge er flad i det meste af sin længde. En fissureret tunge har en dyb rille i midten og kan også have små sprækker på overfladen. Dette giver den et rynket udseende.

Denne tilstand er ikke alvorlig i sig selv, er normalt smertefri og smitter ikke. Ifølge American Academy of Oral Medicine forekommer fissureret tunge hos 5 % af den amerikanske befolkning. Den har en tendens til at forekomme hyppigere hos unge mænd.

Som vi vil fortælle dig i dag, er dens oprindelse normalt forbundet med arvelige årsager, og symptomerne bliver mere tydelige, efterhånden som en person bliver ældre. I nogle tilfælde kan det dog være forbundet med visse sygdomme, så det er tilrådeligt at søge en præcis diagnose.

I denne artikel fortæller vi dig om karakteristika ved fissureret tunge, dens årsager og hvordan den behandles. Læs videre og lær alt om denne tilstand.

Hvad er fissureret tunge?

Fissureret tunge er en godartet tilstand, der påvirker den normale anatomi af tungen. Som navnet antyder, har tungens overflade flere sprækker eller revner. Disse kan forekomme på tungens midte eller strække sig ud til siderne.

Generelt er der normalt en medianspalte i midten af tungen og flere sprækker på resten af overfladen. Størrelsen og dybden af disse revner varierer fra person til person, men ligger normalt på mellem 2 og 6 millimeter. Rillerne kan være forbundet med hinanden, hvilket får tungen til at se ud til at bestå af separate lapper.

Denne tilstand forårsager normalt ikke smerte eller ubehag. Nogle personer, der har den, har dog ofte hævelse af tungen, dårlig ånde og øget følsomhed over for visse stoffer og smagsstoffer.

Tegn på fissureret tunge kan forekomme allerede i barndommen. De bliver dog mere tydelige og mærkbare, efterhånden som personen bliver ældre.

Mænd er lidt mere tilbøjelige til at lide af fissureret tunge end kvinder. Ældre voksne, der til gengæld har tør mund, har en tendens til at have mere tydelige symptomer.

Det er vigtigt ikke at forveksle denne anomali med migrerende glossitis eller geografisk tunge. Denne lidelse er karakteriseret ved depapillerede områder på tungeoverfladen.

Disse ses som afrundede røde pletter med hvidlige kanter, som skifter sted med tiden. Selv om det er vigtigt at skelne mellem disse lidelser, er der tilfælde af personer med begge abnormiteter på tungen.

Du er måske også interesseret i: Betydningen bag din tunges udseende

Symptomer på fissureret tunge

Det vigtigste kendetegn ved fissureret tunge er det rynkede udseende af tungen. En revne i midten af tungen og flere uregelmæssige riller på resten af dens overflade ændrer det flade udseende.

Revnerne er normalt asymptomatiske, dvs. de forårsager ikke smerte eller ubehag for patienten. Der er dog tilfælde, hvor nogle af følgende symptomer opstår:

 • Smerter.
 • Dårlig ånde eller halitose.
 • Hævelse eller betændelse på tungen.
 • Ubehag eller brændende fornemmelse ved visse stimuli og stoffer.
 • Hvis der ikke er ordentlig mundhygiejne, kan candidiasis udvikle sig.
Fissureret tunge

Komplikationer

Ud over muligheden for, at nogle af de symptomer, vi har fortalt om, kan forekomme, kan patienter med en fissureret tunge opleve ubehag. Den mest almindelige komplikation er udvikling af en infektion forårsaget af svampen Candida albicans (oral candidiasis).

Denne infektion kan opstå som følge af forskellige situationer, men den mest almindelige er dog utilstrækkelig mundhygiejne. Ophobning af bakterier i tungespalterne påvirker balancen i den normale mundflora og fremmer spredning af svampe.

Candidiasis på tungen forårsager hvide eller røde læsioner, smerter, svie og betændelse. Hvis den ikke behandles i tide, påvirker den de normale funktioner i munden, såsom at spise, synke og tale.

For at forhindre forekomsten og forværring af denne svampeinfektion er det vigtigt for patienter med sprækker på tungen at opretholde en grundig mundhygiejne. Særlig opmærksomhed på rengøring af tungen er nøglen.

Dette fjerner madrester og bakterier, der ophobes i sprækkerne, og forebygger infektion. Desuden forhindrer fjernelse af rester på tungen også udvikling af dårlig ånde.

Almindelige årsager til fissureret tunge

En præcis årsag til fissureret tunge er endnu ikke blevet identificeret. På den ene side kan det skyldes genetiske eller arvelige faktorer, eller det kan være forbundet med en anden underliggende tilstand.

Fissureret tunge kan være medfødt og forekomme fra fødslen eller udvikle sig i løbet af en persons liv. Som sagt har symptomerne en tendens til at øges med alderen.

De arvelige og genetiske faktorer er blandt de mest relevante til at forklare forekomsten af lidelsen. Ofte har flere medlemmer af den samme familie disse særlige karaktetræk.

Desuden er denne tilstand ofte et symptom på andre tilstande, såsom Downs syndrom eller Melkersson-Rosenthals syndrom. I enkelte tilfælde er forekomsten af denne tilstand forbundet med andre helbredstilstande:

 • Psoriasis.
 • Diabetes.
 • B-vitaminmangel.
 • Tandskæren, stress og angst.
 • Allergiske reaktioner på visse fødevarer eller medicin.
 • Brug af alkohol og tobak: Disse stoffer forårsager mundtørhed, hvilket fremmer forekomsten af revner i tungen.

Find ud af mere om dette fascinerende emne i denne artikel: Din tunge kan afsløre dine følelser og helbred

Behandlinger for fissureret tunge

Fissureret tunge kræver ingen specifik behandling for at behandle den. Visse hygiejnepraksisser vil dog være nødvendige for at hjælpe med at holde dette organ sundt og funktionelt og forebygge tilknyttede komplikationer.

For at gøre dette er det vigtigt at besøge tandlægen ofte. For at få en nøjagtig diagnose er det nødvendigt at udelukke andre læsioner og forstå, hvordan man skal passe på fissureret tunge.

Regelmæssige tandlægeundersøgelser hver sjette måned giver tandlægen mulighed for at vurdere tungens tilstand og udelukke tilstedeværelsen af andre patologier. Hvis der opstår mykose eller andre infektioner, kan tandlægen iværksætte den rette behandling.

Det er også en god idé at besøge tandlægen, hvis der begynder at være kløe, smerte eller en brændende fornemmelse. Disse symptomer kan være tegn på en komplikation.

På den anden side er der ud over kontrolundersøgelser nogle enkle fremgangsmåder, der kan forebygge komplikationer i forbindelse med en fissureret tunge. Vi fortæller dig om dem.

Mand skraber sin tunge

Streng mundhygiejne

At holde mundhulen ren er en af de bedste strategier til at forebygge komplikationer ved fissureret tunge. Madrester og bakterier kan ophobes i tungens sprækker, hvilket giver dårlig ånde og fremmer infektioner.

Det er vigtigt at børste med fluoridtandpasta og bruge tandtråd for at fjerne plak fra munden. Desuden bør man være særlig opmærksom på at rense tungen.

For at gøre dette er det bedst at bruge en tungeskraber eller tungerenser. Dette er et instrument, der er specielt designet til at rengøre tungens uregelmæssige overflade grundigt.

Rengøringen består i at bevæge instrumentet frem og tilbage flere gange over hele tungeoverfladen. Dette giver dig mulighed for at slippe af med snavs og bakterier, der er fanget i dens riller eller sprækker.

At du ikke har en tungeskraber er ingen grund til ikke at holde din tunge sund. Du kan også bruge en tandbørste til dette formål eller bruge bagsiden af tandbørstehovedet.

Tungehygiejne bør udføres mindst en gang om dagen. Hos patienter med fissureret tunge kan det dog være en større fordel at øge hyppigheden.

Supplerende rensning med mundskyl er en måde at fjerne snavs, som ikke kan nås med en skraber. Samtidig opnår du en frisk og ren ånde.

Reducér forbruget af irriterende fødevarer

En brændende eller kløende fornemmelse på tungen ved kontakt med visse stoffer er en anden komplikation, der kan forekomme hos personer med tungerevner. En strategi til at forebygge irritation er at undgå meget sure, salte, bitre og krydrede fødevarer .

Undgå tobak og alkohol

Rygning og alkohol øger risikoen for udtørring af mundhulen og for at ophobe mere snavs og bakterier i munden. Dette gør det mere sandsynligt, at der opstår mundinfektioner i forbindelse med en fissureret tunge, og organet vil også føles ømt på grund af manglende fugt.

Hvis du undgår disse skadelige vaner, forbedrer du ikke kun tungens tilstand, men reducerer også risikoen for alvorlige tilstande andre steder i kroppen.

Konklusion

En fissureret tunge er en godartet tilstand, der generelt ikke kræver behandling. Det er dog vigtigt at være opmærksom på den ved at opretholde korrekt mundhygiejne og pleje for at undgå komplikationer.

Korrekt og hyppig tungebørstning, korrekt ernæring og fravær af skadelige vaner er med til at forebygge infektion og ubehag. To gange årligt besøg hos tandlægen fuldender plejerutinen for at sikre, at fissurerede tunger ikke bliver et problem for den ramte.

Det kan interessere dig ...
Følelsesløs tunge? Tjek disse 18 mulige årsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Følelsesløs tunge? Tjek disse 18 mulige årsager

En følelsesløs tunge er en følge af flere årsager. De fleste er uden større betydning. Kun nogle gange er det tegn på noget mere alvorligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bhat, Z., Hamid, R., Wani, B., & Chalkoo, A. (2018). Fissured tongue: A cross-sectional study. Int J Appl Dent Sci4, 133-5.
 • Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Vallejo Castro, D. N. (2020). Alteraciones bucales en pacientes con Síndrome de Down (Bachelor’s thesis).
 • Rodriguez-Archilla, A., & El-Ouastani, S. (2021). Possible association between benign migratory glossitis and fissured tongue with psoriasis: A meta-analysis. Dentistry and Medical Research9(1), 9.
 • Sakr, M. F. (2022). Tongue Fissures. In Tongue Lesions (pp. 241-248). Springer, Cham.
 • Pei, Y., Beaman, G. M., Mansfield, D., Clayton-Smith, J., Stewart, M., & Newman, W. G. (2019). Clinical and genetic heterogeneity in Melkersson-Rosenthal Syndrome. European journal of medical genetics62(6), 103536.
 • González Álvarez, L. (2021). Estudio de la expresión de las enfermedades sistémicas sobre la lengua: análisis de los factores demográficos y patogénicos.
 • Arcos Salinas, K. M. (2022). Salud oral del paciente con síndrome de down (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Quiroz, M. S. B., Hernández, M. A. L., Rodríguez, S. P., Vaca, M. T., & Villavicencio, A. Z. Médico Cirujano.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.