Sådan behandler du forbrændinger på børn

Først skal du fjerne barnet fra faren. Derefter skal du nedkøle og vaske såret med vand og sæbe. Hvis brandsåret er dybt, skal du tage barnet med til læge.
Sådan behandler du forbrændinger på børn

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vi har alle brændt os på et tidspunkt. Men du undrer dig måske over, hvordan du skal behandle forbrændinger på børn. Udover at gå i førstehjælpskassen er der også et par andre ting at overveje.

I denne artikel giver vi dig nogle grundlæggende tips til at behandle forbrændinger på børn.

Forbrændinger

Forbrændt hånd

Forbrændinger er nogle af de mest almindelige skader i hjemmet. Faktisk er den gruppe, der oftest rammes af disse uheld, kvinder over 45 år, ældre over 65 år og til sidst børn under fem år.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du skal behandle forbrændinger på børn.

Typer af forbrændinger

Først er det vigtigt at kende forskel på de forskellige typer af forbrændinger. De skal nemlig behandles forskelligt alt efter størrelsen.

Førstegradsforbrændinger

Disse forbrændinger involverer kun epidermis – det øverste lag af huden. Selvom huden bliver rød, kommer der ingen brandvabler. Et godt eksempel er solskoldning.

Andengradsforbrændinger

Disse forbrændinger rammer både epidermis og dermis. Udover rød hud kommer der også brandvabler. Et eksempel på en andengradsforbrænding er, når en varm væske rammer huden.

Tredjegradsforbrændinger

Logisk nok er disse de farligste forbrændinger. De rammer alle hudens lag. Faktisk kan de nå helt ind til muskler, nerver og knogler. Tredjegradsforbrændinger forkuller huden og kræver øjeblikkelig behandling.

Forbrændinger på børn

Barn med elkedel

Forbrændinger på børn kræver lægebehandling, når de er meget udbredte. Det vil sige, hvis de dækker mere end fem procent af barnets krop. Ved anden- og tredjegradsforbrændinger skal du dog tage barnet med til lægen uanset forbrændingens størrelse.

Forbrændinger på visse steder af kroppen skal dog tilses af en læge, uanset hvilken grad der er tale om:

 • Forbrændinger på ansigt, hænder og fødder.
 • Forbrændinger på led.
 • Hvis dit barn har fået stød.
 • Hvis dit barn har indåndet gasser.

Sådan behandler du forbrændinger på børn

Læge behandler forbrænding på hånd

Du følgende tips kan virke åbenlyse, men der kan også være noget, du ikke vidste. Under alle omstændigheder er de meget hjælpsomme, og ved at følge denne guide sikrer du dig den bedste behandling af forbrændinger på børn.

 • Fjern først barnet fra brandfaren.
 • Fjern kun tøj eller andre genstande, hvis de ikke sidder fast på huden. Hvis de sidder fast, skal du lade dem sidde, da det kan gøre yderligere skade at fjerne dem.
 • Nedkøl forbrændingen. Sæt det ramte område under rindende vand i fem minutter. Det er vigtigt, at vandet ikke bliver alt for koldt. En anden mulighed er at gennembløde en forbinding med vand eller en saltopløsning og lægge den på forbrændingen.
 • Rens området grundigt med vand og sæbe.
 • Afhængig af forbrændingens alvorlighed skal du få en læge til at se på barnet. Ved solskoldning kan du smøre barnet ind i en fugtighedscreme i et par dage. Dybere forbrændinger kræver dog lægebehandling. I disse tilfælde kan lægen endda udskrive en antibiotikabehandling.

Dette skal du ikke gøre ved forbrændinger på børn

Behandling af forbrændinger på børn
 • Du skal ikke lægge is eller isvand direkte på forbrændingen. Det kan bare gøre skaden værre.
 • Hvis der er brandvabler, må du ikke prikke hul på dem. Du skal derimod lade dem være, da det ellers kan forårsage infektion.
 • Du skal ikke give børn antibiotika uden en læges recepet. Det er heller ikke beregnet til forbrændinger.
 • Du skal ikke smøre talkumpulver, smør eller tandpasta på forbrændingen. I modsætning til manges overbevisning kan disse produkter gøre situationen værre.

Du skal under alle omstændigheder huske, at børns hud er ret skrøbelig. Selvom der kun er tale om førstegradsforbrændinger, skal du ikke tøve med at søge lægehjælp, hvis smerten står på i længere tid.

Glem heller ikke vigtigheden af at eliminere farer. Selvom det er umuligt at forudsige alle uheld i hjemmet, skal du huske, at man altid kan tage sine forbehold og derved minimere risikoen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.