Hvorfor man ikke bør drikke komælk

Mælkeindustrien gør brug af meget ny teknologi i dag, der hjælper dem med at producere mere. Det gør produkterne billigere, men desværre også mere usunde og mindre bæredygtige.
Hvorfor man ikke bør drikke komælk

Sidste ændring: 26 august, 2022

Komælk er et af de mest populære og mest forbrugte madvarer på planeten; i hundredevis af år har det været anset som en basal del af en hver persons kost. Men bør du virkelig drikke komælk i så store mængder?

Det er sandt at dette produkt indeholder nogle essentielle næringsstoffer som kroppen har behov for, såsom calcium. Det skal dog siges at nyligt udførte studier har konkluderet at drikke komælk ikke er så godt, som det lader til at være, da det er relateret til flere sygdomme og lidelser, som bliver mere og mere almindelig iblandt befolkningen.

 

Kan komælk påvirke vores helbred?

Ligesom med andre madvarer, så er meningerne omkring farerne ved komælk delte. Mange mener, at hysteriet omkring komælk er noget vrøvl. Hvorfor være bange for at indtage noget, der har været en successfuld del af vores kost så længe? Men der er en meget god forklaring, som bør overvejes af enhver forbruger.

Ifølge disse studier, så producerede en normal ko i år 1800 omkring to liter mælk dagligt. Men det hele ændrede sig i år 1960, da man begyndte at anvende kunstige modifikationsprocesser i opdræt af kvæg, og disse kvæg begynde at producere imellen 2 til 9 liter mælk dagligt.

Maelk

Den mængde mælk der produceres fortsætter med at øges over tid, og idag anvendes der et udvalg af kunstige avlsteknikker som inkluderer anvendelse af antibiotika, genetisk modifikation, ændring i fodder og anvendelse af væksthormoner. De er alle ting som øger produktionen af kød og mælk overdrevet meget.

Industrien har forsøgt at holde dette hemmeligt, men undersøgelser har afsløret at alle disse teknikker og ændringer har negative effekter på vores helbred. Et nyligt foretaget studie på Harvard universitet har bekræftet mange af de farer der har været frygtet angående at drikke komælk.

10 grunde til at drikke komælk er skadeligt for dit helbred

Komaelk
 • Komælk reducerer niveauet af jern i børn. The National Academy of Pediatrics i USA fremførte en underøgelse i 1993, som indikerede at intet barn bør indtage komælk før 18 måneders alderen. Komælk forårsager også tab af essentielle fedtsyrer og E-vitamin.
 • Mælk indeholder et protein ved navn casein, som anvendes til at lave lim og forårsager betændelse i det bløde væv hos mange børn. Dette væv findes i halsen, næsen og paranasale sinusser. Hvis disse bliver betændte, kan barnet få problemer med vejrtrækningen.
 • Komælk og mælkeprodukter er relateret til mange sygdomme inklusiv diabetes, sklerose, hjertesygdomme, Chron’ sygdom, irritabel tarm og endda grå stær.
 • Komælk indeholder unaturlige mængder antibiotika, som kommer fra kunstig avl og opfostring af kvæget.  Niveauet af antibiotika bridrager til væksten at bakterier som er mere resistent overfor antibiotika og derfor er sværere at slippe af med.
 • Det er godt at være opmærksom på komælk. Mejeriprodukter indeholder generelt omkring 59 forskellige typer syntetiske hormoner, inklusivt steroider, som kan kombinere sig med andre toxiner og forårsage degenerative sygdomme.

Læs også:

De sundeste oste

 • Mælk indeholder høje fedtniveauer hvilket kan øge kolesterolniveauet og skabe risiko for åresygdomme i unge mennesker.
 • Komælk er designet specielt til kalves fordøjelsessystem. Når mennesker indtager komælk, så indtager de komponenter som irriterer deres fordøjese og forstyrre optagelse af næringsstoffer fra deres diæt.
 • Indtagelse af komælk er forbundet med allergier og overfølsomhed. Det er bevist at det forårsager ændringer i opførsel, søvn og koncentration og kan endda forårsage enuresis (at tisse i sengen).
 • Forskellige undersøgelser har opdaget at komælk er forbundet med prostatakræft hos mænd, især hvis der indtages 3 glas om dage. Kvinder har en øget risiko for livmoderhalskræft med op til 66%.
 • Komælk producerer histaminer og slim. Derfor er komælk og mælkeprodukter ofte forbundet med astma.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barrera Méndez, A. M., Pérez, O., & Mauricio, E. (2012). Determinación de resíduos de antibióticos β-lactámicos y Tetraciclinas en leche cruda de cinco ganaderías ubicadas en el municipio de San Luis Talpa y en leche pasteurizada (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
 • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics.
 • Monge, J. J. L. S. (2011). Alergia a alimentos. Gaceta Médica de México147(1), 57-66.
 • Samartín Sáenz, S. (2004). Características de la función inmune celular en pacientes con alergia o intolerancia a las proteínas de la leche de vaca: estudio comparativo. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.