De sundeste oste

Ost er en fremragende kilde til calcium og protein. Nogle er mere salte og federe end andre. I denne artikel giver vi dig en liste med syv velsmagende og sunde oste.
De sundeste oste
Sofía Quintana Alonso

Bedømt og godkendt af fysioterapeut Sofía Quintana Alonso.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Oste er lækre, kan bruges til meget og mange forskellige madretter. De er en fremragende kilde til calcium og proteiner, men i nogle tilfælde indeholder de meget salt eller fedt. Derfor vil vi i denne artikel give dig et overblik over de sundeste oste, så du altid kan have en velsmagende ost i køleskabet med god samvittighed!

Spis ost med måde

De fleste af os kan nok blive enige om, at ost er lækkert. Det smager godt til de fleste madretter. Hvad ville en pastaret være uden revet ost? Eller lasagne?

Ost indeholder calcium, proteiner og aminosyrer. Derfor kan alle med fordel spise ost. Men selv som ost er lækkert og rig på mange gode næringsstoffer, indeholder de også masser af kalorier og natrium, hvilket også er årsagen til, at du skal spise ost med måde.

Men i rette mængder er ost faktisk godt for dit helbred. Selvfølgelig er de langt sundere, hvis de er naturlige og mindre forarbejdede, da disse i de fleste tilfælde indeholder mindre salt. Men det afhænger mere af producenten end af selve osten.

For hvis du eksempelvis har et mål om at tabe dig, er du nødt til at have i tankerne, at friske oste indeholder mindre fedt og salt end lagrede. Det omfatter også de oste, du kan købe uden salt og med lavt kalorieindhold.

Anbefalet læsning efter “De sundeste oste”:

Tilføj disse 6 fødevarer til din kost for mere E-vitamin

Derudover er fåre- eller gedeoste sundere end dem frestillet af komælk, da vores fordøjelsessystem kan fordøje næringsstofferne bedre. Oste lavet af fåre- eller gedemælk indeholder også flere næringsstoffer og vitaminer.

Samtidig er vi også nødt til at huske på, at størstedelen af køerne, der leverer mælk til supermarkederne og til fremstilling af ost, er blevet behandlet med hormoner og har spist kunstigt foder (korn, ikke græs).

Hvilket med andre ord betyder, at det er langt sundere at købe en økologisk ost, da køerne har haft langt bedre livsbetingelser.

Hvad er de sundeste oste?

Når man er på slankekur, vælger man mange gange at betragte ost som sin værste fjende for at opnå vægttab, da de indeholder mange kalorier og natrium. Men der er dog oste, der er langt sundere end andre, som du uden store problemer kan spise i moderate mængder hver dag.

De sundeste oste

1. Ricotta

Ricotta

Ricotta indeholder mange proteiner, A- og B-vitamin og zink, og foruden et lavt natriumindhold er den også mulig at finde i en udgave med lavt fedtindhold. Osten er produceret fra en sekundær forarbejdning af mælkevalle, er hvid i farven, har en kornet tekstur og en blød smag. Ricotta kan bruges i både søde og salte madretter, og i Italien er den en af de mest brugte til at fylde pasta.

2. Pecorino Romano

Denne hårde, salte fåreost, der stammer fra den italienske by Lazio, er en af de sundeste oste. Den bruges ofte i saucer og som smelteost, men kan også bruges som revet ost over en lækker pastaret. Pecorino Romano er lidt mere salt end andre pecorinoer, toscano og sardooste.

3. Hytteost

Hytteost er sund ost

Hytteost er lavet af valle fra komælk, og kan indeholde mere eller mindre fedt afhængigt af, hvordan den er fremstillet. Denne ost kan fås i flere forskellige udgaver: cremet, blendet, uden salt og lactosefri. Hytteost indeholder mange proteiner og andre gode næringsstoffer, som eksempelvis calcium, selen og fosfor. Derudover er det også et godt valg, hvis du gerne vil tabe dig, da en kop hytteost indeholder hele 28 gram proteiner.

4. Parmesan

Parmesan er endnu en sund ost, der kommer fra Italien, og som navnet antyder, stammer den fra Parma. Osten er fremstillet med mælk fra kvægracerne Holstein eller Reggina, og har en hård granuleret konsistens. For at få den helt rigtige konsistens skal den lagres i mindst ét år, og de bedste af slagsen bliver ikke vendt i tre år.

Mange er af den overbevisning, at osten kun kan bruges til pastaretter eller supper. Men parmesan kan uden problemer serveres som en lille forret, hvis du skærer den i tern og serverer med pølser eller frugt. I ostens oprindelsesland anbefales gravide, ældre, børn og atleter at spise den. Det er også værd at bemærke, at den er lettere at fordøje end andre oste.

5. Lagret cheddar

Lagrret ost er sundt

At være laktoseintolerant kan godt være et problem og irritationsmoment. Da mange madretter i dag indeholder mejeriprodukter, hvilket omfatter alle forskellige slags oste. Men den gode nyhed er, at lagret cheddar er en af de sundeste oste, som heller ikke indeholder specielt meget laktose. Du kan tale med din læge for at få at vide, om det er helt okay for dig at spise den, eller du kan selv prøve at smage et lille stykke cheddar.

Læs også denne artikel efter “De sundeste oste”:

7 grunde til aldrig at smide avocadosten væk

6. Fetaost

Fetaost er for det meste lavet af fåre- og gedemælk, har en smuldret og cremet tekstur, og har en meget saltet og unik smag. Hvis du gerne vil spise ægte feta, skal du købe feta produceret i Grækenland. Men det er dog også muligt at finde lækre fetaoste fra Tyrkiet, Bulgarien, Rumænien og Danmark. Osten er perfekt i salater om sommeren med olivenolie, tomater og agurker.

7. Panela

Panela og vindruer - sundeste oste

Denne friske, hvide, bløde ost er fremstillet af pasteuriseret komælk, og er en af de sundeste oste. Panela serveres ofte som en lækker forret, og har også en helt særlig evne til at absorbere andre smagsstoffer, som eksempelvis hvidløg. Osten har et højt proteinindhold, og du bør vælge en, der har både et lavt natrium- og fedtindhold.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahola, A.J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T, Ahlstrom, A., Meurman, J.H., & Korpela, R. (2002, November). Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology, 47(11), 799-804
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12446187
 • Groves, D. (2013, October 18). EU shows the way on per capita cheese consumption. Cheese Reporter
  npaper-wehaa.com/cheese-reporter/2013/10/s2/#?article=2050691
 • Lin, H., Boylston, T.D., Chang, M.J., Luedecke, L.O., Shultz, T.D. (1995, November). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. Journal of Dairy Science, 78(11), 2358-2365
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8747326
 • National Dairy Council. (2011). Cheese & healthy eating
  nationaldairycouncil.org/SiteCollectionDocuments/education_materials/cheese/General%20Audience%20CheeseHealthy%20Eating%20Brochure%20Final.pdf
 • National Nutrient Database for Standard Reference Release 27. (n.d.). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
 • Ravishankar, T.L., Yadav, V., Tangade, P.S., Tirth, A., & Chaitra, T.R. (2012, June). Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus, and pH levels of human dental plaque: a comparative study. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 144-148
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652212

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.