Hvorfor så mange ansatte i sundhedssektoren er smittet med coronavirus

I princippet blev et stort antal ansatte i sundhedssektoren smittet med coronavirus på grund af manglende viden om forebyggende foranstaltninger mod COVID-19.
Hvorfor så mange ansatte i sundhedssektoren er smittet med coronavirus

Sidste ændring: 07 august, 2022

SARS-CoV-2 er en virus, der har spredt sig over hele verden siden december 2019, og som er relativt ny for videnskaben. Den har ramt et stort antal mennesker i verden. Mange tusinde sundhedsarbejdere er også blevet smittet med virusset.

Der er flere mulige svar på spørgsmålet i denne artikels overskrift. Ingen af dem er dog endegyldige. Svaret varierer også afhængigt af det land, der rapporterer om infektionen.

Globale årsager til, at sundhedspersonale er smittet med coronavirus

Pandemien overraskede os, og den ramte et stort antal ansatte i sundhedssektoren. Det er et af de mest omfattende udbrud i pandemiens historie, og det var ikke forventet.

Da Kina rapporterede de første tilfælde, var sundhedsvæsenet ikke forberedt på at håndtere det, der hurtigt blev en epidemi og derefter en pandemi.

Personalet i sundhedssektoren, hvad enten det var læger, sygeplejersker, paramedicinere eller endda rengøringspersonale på hospitaler og klinikker, tog ikke de fornødne forholdsregler for at forebygge infektion i første omgang. De foretog heller ikke test i tide til at forhindre sygdommens spredning.

Selv om Kina advarede verden om udbruddet i Wuhan-regionen, var andre lande ikke opmærksomme på, hvad der var ved at ske.

Læge med stetoskop

Sundhedspersonale er mest udsat.

Sundhedspersonale, der er smittet med coronavirus, land for land

Gennemgang af information fra de tre lande i verden, der har været mest ramt af pandemien, kan der findes andre årsager til den høje infektionsrate blandt sundhedspersonale.

Italien har den højeste rate af generelle infektioner og dødsfald fra COVID-19. Der er over 5.000 ansatte i sundhedssektoren, der er smittet med coronavirus. Det svarer til 9 % af det samlede antal tilfælde i landet, og 19 personer er allerede døde i denne sektor.

I Spanien er antallet af smittede sundhedspersonale ca. 5.400. Det svarer til 12 % af det samlede antal personer, der er ramt der. Kina har rapporteret et tal på ca. 4 % af de smittede ansatte i sundhedssektoren.

Hvad var årsagen til disse infektioner?

Manglen på personligt beskyttelsesudstyr bidrager også til det store antal sundhedsansatte, der er smittet med coronavirus. Dette udstyr er pludselig meget efterspurgt, og der er ikke nok til alle.

Lægesammenslutninger i flere lande rapporterer, at det er svært at få beskyttelsesudstyr. I mindre grad er latexhandsker også en mangelvare. Det betyder, at de er nødt til at rationere brugen af de tilgængelige materialer, hvilket betyder, at flere mennesker bliver smittet.

En anden årsag er, at ikke alle sundhedscentre lukkede fællesområder som kantiner eller venteværelser hurtigt nok. Derfor var det næsten umuligt at overholde WHO’s anbefalede regel om social afstand på to meter. Derfor spredte virussen sig hurtigere.

Stillet over for denne virkelighed har medicinalindustrien verden over arbejdet hårdt for at fremstille flere handsker og masker på rekordtid. Myndighederne har også bedt dem om at fremstille åndedrætsværn, alkoholholdige geler og desinfektionsmidler til rengøring af hospitalsudstyr.

Beskyttelsesudstyr til at undgå at blive smittet med vira

Det er vigtigt at råde over passende udstyr for at beskytte sundhedspersonalet mod infektioner

Hjælp til sundhedspersonalet

For at beskytte sundhedspersonalet har myndighederne rådet offentligheden til at anmode om telefonkonsultationer i stedet for at besøge sundhedscentre. Det stigende antal patienter på hospitaler udsætter alle, herunder sundhedspersonale, for smitte.

Det er vores ansvar at respektere karantæne- og isolationsforanstaltninger. Dette vil være med til at bremse spredningen af coronavirus, så sundhedspersonalge kan arbejde uden at blive overbelastet.

Det kan interessere dig ...
Tips til at rengøre hjemmet under corona-krisen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at rengøre hjemmet under corona-krisen

I denne artikel giver vi dig nogle råd til, hvordan du kan rengøre hjemmet under corona-krisen. Det er nemlig yderst vigtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Trilla, A. (2020). Un mundo, una salud: la epidemia por el nuevo coronavirus COVID-19. Medicina Clínica, 2020, vol. 154, num. 5, p. 175-177.
  • Pérez-Then, Eddy. “NUEVO CORONAVIRUS 2019-NCOV: IMPACTO EN SALUD GLOBAL New Coronavirus 2019-nCoV: global health impact.”
  • Trilla, Antoni. “Un mundo, una salud: la epidemia por el nuevo coronavirus COVID-19.” Medicina Clinica 154.5 (2020): 175.
  • Trejo González, Roxana, et al. “Which are the prevention measures against Novel Coronavirus (COVID-19)?.” Revista Latinoamericana de Infectología Pediátrica 33.1 (2020): 4-6.
  • Jhony, A. “Protegiendo al personal de la salud en la pandemia Covid-19.” Revista de la Facultad de Medicina Humana 20.2 (2020): 3-3.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.