Typer af mundbind til at beskytte mod coronavirus

Når vi står overfor spredningen af coronavirus som en pandemi i hele verden, har der helt sikkert været tvivl om typer af mundbind, som vi kan bruge til at beskytte os selv mod COVID-19. Eftersom der findes en del forkert information på internettet, vil vi dele anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen vedrørende anvendelse af mundbind.
Typer af mundbind til at beskytte mod coronavirus

Sidste ændring: 20 maj, 2020

COVID-19 typen af coronavirus fortsætter sin spredning gennem hele verden og Verdenssundhedsorganisationen har kategoriseret den som en pandemi. Dette har haft en indflydelse på de typer af mundbind, som er på markedet, og folk er begyndt at bruge dem i store mængder.

Det, der er sikkert, er, at en stor del af ukorrekt information cirkulerer på internettet omkring disse genstande. Den almene befolknings panik har desværre fået dem til at blive udsolgt i butikkerne. Ligeledes ser vi folk på gaderne, der bruger mundbind, men de bruger dem ikke korrekt.

Fra begyndelsen har der altid eksisteret anbefalinger om de typer af mundbind, som folk bør bruge. Det samme gælder med hensyn til, hvem der bør bruge dem. Ligeledes har befolkningens følelse af påtrængende nødvendighed overvundet spredningen af videnskabelig information og i nogle lande har det taget for lang tid at implementere protokoller.

I denne artikel vil vi fortælle dig om de forskellige typer af mundbind, som er tilgængelige. Derudover vil vi fortælle dig, hvem der bør bruge dem og hvilke anbefalinger, der findes vedrørende brugen af dem.

Typer af mundbind til at beskytte mod coronavirus

Vi ved, at COVID-19 spredes gennem luften via dråber, som smittede personer udsender fra deres munde og næser.  Dette er kendt som aerosol overførsel og det er logisk at gå ud fra, at det vil være nyttigt at gå med mundbind.

Til coronavirus samt andre lignende overførte lidelser, såsom forkølelsehar ikke alle mundbind den samme effekt. Her spiller både virussens mikroskopiske størrelse og partiklerne, som transporterer den, en meget vigtig rolle.

Der er i bund og grund to generelle typer af mundbind: Kirurgiske mundbind og filtreringsmundbind. Blandt den anden type er der tre forskellige modeller, i forhold til størrelsen på deres filtre.

Lad os se på dem:

Kirurgiske mundbind, en af de mest gængse typer af mundbind

Dette er den mest klassiske type af mundbind og de har fået deres navn grundet anvendelsen af dem på operationsstuer. Af den samme grund er deres formål ikke at stoppe overførslen af vira, men snarere at beskytte mod væsker. 

Kirurger og sundhedspersonale bærer dem, så deres patienters blod ikke kommer ind i deres slimhinder for eksempel.

Barrieren, de skaber, er fysisk, men Verdenssundhedsorganisationen har altid pointeret, at de ikke har nogen effekt, når det kommer til at undgå smitte. At bruge dem mod COVID-19, når man er i det offentlige rum, er mere en slags placebo for brugere, end et egentlig forebyggende middel.

Filtermundbind

Disse enheder er mere komplekse end kirurgiske mundbind. De indeholder et filter foran, som ikke tillader bestemte partikler at trænge igennem deres ydre til deres indre. Et rangeringssystem afgør niveauet eller graden for hvert filter:

 • Niveau 1: Teknisk kendt som FFP1 eller P1. Dette er de mindst effektive filtermundbind, når det kommer til at beskytte mod infektiøse aerosoler. I praksis er deres formål at filtrere immobile partikler, såsom støv fra murbrokker og byggepladser.
 • Niveau 2: FFP2 eller P2 mundbind er en type af beskyttelse, som filtrerer op til 92% af partiklerne i luften, så de lader maks 8% trænge igennem. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler at bruge et filter på mindst 95% mod coronavirus. Disse masker er lige på grænsen af denne organisations anbefalinger.
 • Niveau 3: Som det sidste tillader FFP3 filter mundbind kun 2% af partiklerne fra luften at trænge igennem til deres indre.
Forskellige typer af mundbind

Hvem bør bruge mundbind under coronavirus-pandemien?

Det er ikke nok at vide, hvilke typer af mundbind der er effektive i at undgå spredning af COVID-19 og hvilke, der ikke er. Du bliver også nødt til at vide, hvilke situationer de bør bruges i og hvilke, de ikke bør.

Hvis alle går ud med kirurgiske mundbind på hele tiden, så vil det åbenlyst være ueffektivt. Hav de følgende ting i baghovedet med hensyn til, hvem der bør bruge mundbind:

 • Personer, som ankommer fra et område med stor spredning af virussen. Dette er endnu vigtigere for personer, som viser symptomer, der passer til coronavirus (feber, tør hoste, udmattethed osv.). Disse personer bør bære et mundbind i mindst 14 dage, hvilket er den beregnede inkubationsperiode.
 • På sundhedsklinikker, bør både sundhedspersonale, der passer personer, som måske har coronavirus, samt patienter med symptomer, der ikke er i isolation, bære mundbind. Derudover bør patienter, der venter i venteværelser, også bære mundbind.

Som vi forklarede før, bør disse mennesker bruge de typer af mundbind, som er effektive, og ikke blot et hvilket som helst mundbind. Med andre ord bør de bruge FFP3 mundbind eller FFP2, hvis de førstnævnte ikke er tilgængelige.

Foruden af bruge mundbind bør folk stadig følge andre forebyggende foranstaltninger. Disse inkluderer:

 • Hyppig håndvask med sæbe og vand.
 • Isolation eller karantæne, hvis situationen kræver det.
 • Generel hygiejne af redskaber og overflader.

Husk, at anvendelsen af mundbind alene ikke er nok.

Mand med mundbind

Afsluttende anbefalinger om anvendelse af mundbind for at undgå spredning af coronavirus

Som vi har forklaret, hvis du skal gå med mundbind, skal du vælge et med et filter af FFP2 standard eller højere, ifølge Verdenssundhedsorganisationen. Husk, at ikke alle bliver nødt til at bære mundbind.

Dem, som rejser fra et område med høj smittefare, og dem, som mistænker, at de kan have virussen, bør bære dem. Sundhedspersonale bør selvfølgelig også bære dem.

Mundbindet bør dække din næse og mund korrekt. Når det kommer til at fjerne mundbindet, bør du fjerne det bagfra. Hvis du griber fat foran på mundbindet, vil alt det, du har gjort for at beskytte dig selv, være gået spildt. På samme måde bør du ikke røre ved mundbindet, mens du har det på.

Hvis dit mundbind bliver vådt, mens du har det på, så mister det sin evne til at filtrere. Når du er færdig med at bruge mundbindet, skal du smide det ud. Du bør aldrig genbruge et mundbind med filter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
 • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
 • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.