Måder til at forebygge og behandle urinvejsinfektioner om sommeren

Urinvejsinfektioner om sommeren er almindelige, især hos kvinder. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man forebygger og behandler dem.
Måder til at forebygge og behandle urinvejsinfektioner om sommeren
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Urinvejsinfektioner om sommeren er almindelige, især hos kvinder. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man forebygger og behandler dem.

Det er muligt at bemærke en pludselig ændring. Der er normalt ubehag, et presserende behov for at gå på toilettet og en brændende fornemmelse, når man tisser. Sommeren er uden tvivl en meget gunstig tid til at udvikle denne type infektion, og derfor er det vigtigt at træffe foranstaltninger og lære at tage dem i forvejen.

Lægerne advarer om, at dette problem hovedsagelig skyldes en svækket bækkenbund samt nogle rutineændringer i vores dagligdag: Svømmebassiner, våde badedragter og at drikke mindre vand, for blot at nævne nogle få.

Nedenstående følger nogle oplysninger om dette emne i håb om, at de kan tjene som en vejledning, der kan hjælpe dig med at forebygge denne almindelige infektion, når sommeren kommer.

Urinvejsinfektioner om sommeren

Vores vaner ændrer sig ofte om sommeren. Nogle gange er det langt fra en perfekt undskyldning for at hvile sig, men vi deltager ofte i aktiviteter, der kan indebære, at vi forsømmer vores helbred.

Vi har en tendens til at være væk hjemmefra i flere timer, vores mad er ikke særlig afbalanceret, og vi bader ofte i en swimmingpool med mange badende mennesker på samme tid.

I havet er vi i kontakt med salt og andre materialer, vi drikker ofte ikke så meget vand, som vi burde, og kort sagt sker der en række begivenheder, der kan føre til en urinvejsinfektion.

Der er flere faktorer, der kan føre til denne type infektion, og vi vil tale lidt om dem nedenstående. Vi skal dog være klar over, at også om sommeren kan vores helbred være svækket, og vi kan være mere sårbare over for mange infektioner, ikke kun over for klassisk blærebetændelse.

Ifølge Dr. Jorge Saldaña Gallo, medicinsk direktør for Advanced Urology Center of Lima (Peru), har langt de fleste bakterier, selv om der er mange typer bakterier, der kan forårsage en urinvejsinfektion, deres oprindelse i bakterien Escherichia coli (E. coli).

Selv om E. coli lever normalt i tarmen, kan den kolonisere området omkring skeden, trænge ind i urinrøret og nå frem til blæren.

Med dette i baghovedet vil vi gerne forklare, hvordan man kan forhindre dette.

Sådan forebygger du urinvejsinfektioner om sommeren

1. Pas på våde badedragter

 • Varme og fugtighed i vores intime områder er to udløsende faktorer for udvikling af urinvejsinfektioner. Det simple faktum, at vi dagligt går på stranden og i svømmehaller, kan ændre vores vaginale flora og forårsage flere problemer.
 • Vi får ofte at vide, at offentlige svømmehaller er meget farlige for vores intime sundhed. Dette skyldes, hvor udsatte vi er på et sted, hvor forskellige typer PH konvergerer.
 • Klor og andre kemikalier, tilsat det faktum, at vi tilbringer en vis mængde tid med en våd badedragt, kan medføre, at vi lider af en ubalance i den vaginale mikrobiota, hvilket fremmer udviklingen af urinvejsinfektioner.
 • Prøv derfor at undgå at tilbringe for meget tid i våde badedragter. Så snart du er færdig med at svømme i poolen eller når du er færdig med at svømme på stranden, skal du tage et brusebad og tage tørt tøj på.

2. Overgangsalderen

 • Det er også meget almindeligt, at urinvejsinfektioner er hyppigere hos kvinder mellem 50 og 60 år.
 • Der er et østrogenunderskud, som gør dem mere sårbare over for infektioner i denne periode.
 • Deres bækkenbund kan også lide af en anden tilstand såsom urininkontinens eller endog genitalprolaps (når bækkenorganerne mister deres støtte og falder ned). Alt dette gør dem mere udsatte for infektioner.

Vil du læse mere? Du vil måske finde dette interessant: Blærebetændelse efter samleje: Hvad er årsagerne til det?

3. Fysiske og kemiske faktorer

Dernæst kan vi ikke overse, at sommeren får os til at svede lidt mere, og at vi nogle gange på grund af det mere intense liv, vi lever om sommeren (rejser, svømmehaller, udflugter), ofte ændrer vores intimhygiejne og brug af visse produkter.

Der er visse geler eller sæber, som vi kan bruge i denne tid, der faktisk kan skade os i stedet for at hjælpe os. Et eksempel er meget sure produkter eller endog douches, som kan ende med at ændre vores vaginalflora og dens naturlige forsvarsmekanismer.

Det er værd at tage højde for dette.

Forebyggelse og behandling af urinvejsinfektioner om sommeren

Kvinde drikker vand
Det er vigtigt at drikke rigeligt for at forebygge urinvejsinfektioner.

Retningslinjer for forebyggelse af urinvejsinfektioner

 • Tilbring ikke for meget tid i vådt badetøj.
 • Hold dit intime område tørt og rent.
 • Undgå at bruge meget aggressive hygiejneprodukter.
 • Undgå tætsiddende tøj, da det får os til at svede mere.
 • Oprethold en ordentlig hygiejne efter intimt samvær.
 • Pas på dit immunsystem og hold dit naturlige forsvar stærkt, når sommeren kommer.
 • Drik rigeligt med væske.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Bivirkninger af antibiotika

Sådan behandler du urinvejsinfektioner om sommeren

 • Så snart du mærker ubehag eller begynder at få feber, skal du gå til lægen. Det er vigtigt at vide, hvad der forårsager infektionen. Selv om det kan skyldes bakterier, kan det også skyldes et nyreproblem. Så undgå at behandle det “på egen hånd” og få en lægelig diagnose.
 • Indtag tranebærsaft. Det har evnen til at hæmme bakteriers vedhæftning til blærens vægge og er meget effektivt til både forebyggelse og behandling.
 • Drik en infusion af birk og brændenælde: For at lave den skal du koge 1 liter vand og tilsætte 3 teskefulde (15 g) birkeblade og 1 teskefuld (5 g) tørrede brændenælder. Lad det trække i 15 minutter og drik det i løbet af dagen, 20 minutter efter måltiderne. Varm det en smule op, så det er lunkent, når du drikker det.
 • Om morgenen kan du også drikke et glas vand med en tredjedel teskefuld bagepulver og saften fra en halv citron. Sørg dog for at spørge din læge, om dette middel er i orden for dig.
 • Spis friske kirsebær.
 • Lav salater, hvor du inkluderer radiser.
 • Indtag frisk og naturlig ananas.
 • Lav persilleinfusioner: Alt, du behøver, er 200 ml vand med en halv teskefuld (3 g) af denne lægeplante.
 • Tag purpursolhat for at forbedre dit immunforsvar.

Alt i alt er dette nogle naturlige måder at forebygge urinvejsinfektioner om sommeren på. Det er vigtigt at understrege, at hvis du har det eller har mistanke om en infektion, bør du gå til lægen med det samme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hakan S, Zeynep B, Sadik A, Mehmet S, Meral C. Patients with Recurrent Urinary Tract Infection Using Bilberry. AASCIT Journal of Health. 2017; 4(3): 22-26.
 • González F, Palacios R, Alcover J, Campos J et al. La infección urinaria y su prevención. Actas Urológicas Españolas. 2012; 36(1): 48-53.
 • Jiménez J, Broseta E, Gobernado M. Infección urinaria. Actas Urol Esp. 2002; 26(7): 563-573.
 • Simmering JE, Polgreen LA, Cavanaugh JE, Erickson BA et al. Warmer Weather and the Risk of Urinary Tract Infections in Women. J Urol. 2021 Feb;205(2):500-506.
 • Byron JK. Urinary Tract Infection. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2019 Mar;49(2):211-221.
 • Foxman B. Urinary tract infection syndromes: occurrence, recurrence, bacteriology, risk factors, and disease burden. Infect Dis Clin North Am. 2014 Mar;28(1):1-13.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.