Hvordan temperaturændringer påvirker immunsystemet

Når temperaturen stiger, er forkølelser og influenza mindre almindelige. Ved du, hvordan temperaturændringer påvirker immunforsvaret?
Hvordan temperaturændringer påvirker immunsystemet

Sidste ændring: 11 oktober, 2021

Ved du, hvordan immunsystemet reagerer på temperaturændringer? Vi fortæller dig om det her.

Temperaturstigningen om sommeren i de vestlige lande har altid været forbundet med et fald i infektionssygdomme.

Snot og forkølelse er typisk for vinteren, mens allergi er typisk for foråret. Disse tilstande synes dog ikke at påvirke folk så meget om sommeren.

Færre vira og flere bakterier, afhængigt af temperaturen

Det er vigtigt at bemærke, at uanset varme- eller kuldeeffekten på immunsystemet spiller dynamikken af bakterier og patogener en vigtig rolle i befolkningens smittekredsløb:

  • F.eks. spredes vira som forkølelse og influenza mere effektivt i kolde og tørre miljøer, da deres tredimensionelle struktur ikke tåler høje temperaturer godt, og fugtighed synes at fremme deres tidlige udfældning. Derfor er de mere almindelige om vinteren.
  • I modsætning hertil øges forskellige patogene bakteriers evne til at replikere ved høje temperaturer. Dette er for eksempel tilfældet med slægten Salmonella. Det er derfor, at dens forekomst stiger om sommeren.
  • Zoonotiske sygdomme, der spredes af insekter, stiger også ved høje temperaturer, da de har en tendens til at formere sig i varme klimaer. For eksempel myg og Zika-feber, malaria og andre.
Myg på hud

Hvordan temperaturændringer påvirker immunforsvaret

For at besvare dette komplekse spørgsmål valgte vi en nyere undersøgelse fra University of Tokyo foretaget på mus. Selv om disse resultater kan studeres for at forudsige menneskers dynamik, bør de ikke betragtes som absolutte konklusioner, men i stedet som biologiske tilnærmelser.

Forskerne havde forskellige grupper af mus under forskellige temperaturer: 4°C, 22°C og 36°C. Forskerne inficerede dem med influenzavirus.

Musenes immunsystem reagerede ikke effektivt på meget varme temperaturer. Det er også værd at bemærke, at musene i meget høje temperaturer mistede 10% af deres kropsmasse i løbet af de første 24 timer.

Dette rejser forskellige spørgsmål: Skyldes faldet i immunsystemets effektivitet dårligere ernæring og mulig vandmangel, eller ændrer varmen mønstrene, som gener kommer til udtryk med i kroppen?

Der er endnu ikke noget klart svar, hvilket betyder, at eksperterne skal foretage flere forsøg for at belyse dynamikken mellem virusinfektioner og temperaturændringer.

Læs denne artikel for at få flere oplysninger: En oversigt over immunforsvaret

Foruden influenza

Men immunsystemets svingninger handler om langt mere end det, vi har diskuteret indtil nu. Aktiviteten af en fjerdedel af de menneskelige gener varierer alt efter årstiden, idet nogle er mere aktive om vinteren, mens andre er det om sommeren.

En undersøgelse foretaget af direktøren for JDRF/Wellcome Trust Diabetes and Inflammation Laboratory (DIL) har evalueret, hvordan molekylær ekspression hos mennesker er sæsonbestemt.

Forskerne analyserede mennesker fra Storbritannien, USA, Australien og Gambia. De konkluderede, at de alle havde forskellige variationsmønstre.

For eksempel observerede de, at der var en tendens til pro-inflammatorisk genekspression om vinteren i Europa. På denne årstid er immunsystemet mere tilbøjeligt til at gennemgå inflammatoriske reaktioner.

Dette rejser flere spørgsmål end svar, da man formoder, at det genudtryk, der ændrer immunforsvar, varierer alt efter temperatur og sollystimer. Eksperter skal dog foretage meget mere forskning for at forstå de specifikke mekanismer.

Landskab om vinteren og sommeren

Sæsonbestemte faktorer, temperaturændringer og ændringer i vaner

Tusindvis af faktorer betinger menneskers kropslige reaktion på patogener. Derfor er det meget vanskeligt at kvantificere immunsystemets effektivitet i de forskellige årstider. Om sommeren stiger forekomsten af mavetarmsygdomme for eksempel.

Men hvorfor sker det?

Der er flere mulige årsager. Selv om de alle er mulige forklaringer, har eksperterne endnu ikke bekræftet dem:

  • Øgede temperaturer fremmer bakterievækst i fødevarer.
  • Mennesker rejser mere om sommeren og bliver udsat for bakterier, som de ikke er vant til, hvilket gør dem tilbøjelige til at lide af diarré.
  • Immunforsvaret svigter mere ved høje temperaturer.
  • Eventuel dehydrering og vægttab i løbet af sommeren svækker kroppens immunforsvar.

Immunforsvaret påvirkes af mange faktorer

Som du kan se, skal vi tage mange forskellige faktorer i betragtning i forbindelse med dette spørgsmål. Der er sandsynligvis ikke noget endegyldigt svar.

Videnskaben må fortsat lægge arbejde i at afklare de mulige svar på disse spørgsmål. Med henblik herpå skal eksperter gennemføre flere undersøgelser for at afklare disse begreber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moriyama, M., & Ichinohe, T. (2019). High ambient temperature dampens adaptive immune responses to influenza A virus infection. Proceedings of the National Academy of Sciences116(8), 3118-3125.
  • Dopico, X. C., Evangelou, M., Ferreira, R. C., Guo, H., Pekalski, M. L., Smyth, D. J., … & Prentice, A. M. (2015). Widespread seasonal gene expression reveals annual differences in human immunity and physiology. Nature communications6(1), 1-13.
  • ¿Cómo afectan las estaciones al sistema inmunitario? Eluniverso. Recogido a 1 de junio en https://www.eluniverso.com/vida-estilo/2015/05/12/nota/4866086/como-estaciones-afecta-sistema-inmunitario.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.