Hvorfor oplever du smerter i underlivet?

Smerter i underlivet kan have flere mulige årsager, som kræver en medicinsk vurdering for at afgøre, hvad der er den bedste fremgangsmåde. Lær nogle af de mulige årsager i denne artikel.
Hvorfor oplever du smerter i underlivet?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når vi har smerter i underlivet, føler vi ofte ubehag i både underlivet og i bækkenområdet. Årsagerne er som regel relateret til de organer, der er placeret der, hvilket omfatter tarmen, blæren, blindtarmen og urinrøret.

Derudover omfatter disse organer livmoderen og æggestokkene hos kvinder og testiklerne hos mænd. Det er dog muligt, at tilstanden også er lokaliseret andre steder, og at den også bliver til underlivssmerter.

Lad os se nærmere på det.

De mulige årsager til smerter i underlivet

Der er flere organer involveret i dette område, så der er flere mulige årsager til, at underlivet kan gøre ondt. I de fleste tilfælde er øjeblikkelig lægehjælp påkrævet, da denne smerte kan være tegn på en alvorlig tilstand eller kræve kirurgisk behandling.

I den medicinske litteratur beskrives denne type smerter som mave- og bækkensmerter. Der er dog også andre årsager, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Dysmenoré eller menstruationssmerter

Udtrykket dysmenoré henviser til smerter i underlivet forårsaget af menstruation. Menstruationssmerter kan opstå fra en til tre dage før blødningen.

Det beskrives som kraftige smerter i underlivet eller i benene. Nogle gange ledsages det af hovedpine, kvalme, forstoppelse eller diarré og en konstant trang til at tisse.

Den er normalt mest alvorlig i de første 24 timer og kan fortsætte to til tre dage efter menstruationens begyndelse. Hvis dine menstruationssmerter er af stærk intensitet, ikke bliver bedre eller er forbundet med andre symptomer (kraftig blødning), bør du gå til en gynækolog for at blive behandlet.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Blødning mellem menstruationer – Beskrivelse og behandling

Kvinde oplever smerter i underlivet

Ektopisk graviditet

Ektopisk graviditet er en af de mest almindelige gynækologiske nødsituationer, der kan føre til alvorlige komplikationer. Der er tale om en graviditet, hvor det befrugtede æg implanterer sig uden for livmoderen. Dette sker normalt i æggelederne.

Selv om en ektopisk graviditet kan manifestere sig uden symptomer eller kun ved udeblivelse af menstruation i 6 til 7 uger, er det almindeligt, at kvinden føler smerter i underlivet. På et tidspunkt ledsages det normalt af blødning gennem kønsorganerne.

Cyster i æggestokkene

Cyster er unormale vækster med væskeindhold. De kan dannes inde i æggestokkene på grund af manglende modning af ægget. Når denne type vækst findes i stort antal, kaldes den for polycystisk æggestok.

Polycystisk æggestok forårsager smerter i underlivet, når de er store. Desuden kan der opstå en bristning, som giver meget kraftige smerter i underlivet. Dette er mere almindeligt i højre side.

Der kan forekomme blødning gennem kønsorganerne, når der er tilstedeværelse af cyster i æggestokkene.

Smerter i underlivet: Ovarietorsion

Smerter i underlivet i forbindelse med ovarietorsion er sjældne og er ofte forbundet med tilstedeværelsen af cyster, bækkeninfektion eller en eller anden tilstand i æggelederne. Det er resultatet af torsion af organet om sin egen akse, hvilket forårsager et fald i blodgennemstrømningen.

De mest almindelige kliniske manifestationer er følgende:

  • Smerter i underlivet i den berørte side.
  • Kvalme.
  • Opkastning.

Endometriose

Endometriose er tilstedeværelsen af endometrievæv uden for livmoderens hulrum. Normalt manifesterer det sig med kroniske underlivssmerter, især kraftige under menstruation eller ægløsning.

Der er ofte også smerter ved samleje, blødning gennem kønsorganerne, kronisk træthed og tarmsymptomer. Det diagnosticeres normalt, når der opstår fertilitetsproblemer.

Bækkenbetændelse

Bækkenbetændelse skyldes en infektion i de kvindelige kønsorganer (livmoder, æggeledere og æggestokke), som kan medføre inddragelse af tilstødende bækkenorganer. Det er i de fleste tilfælde en seksuelt overført sygdom. Den kan  vare nogle få dage eller blive kronisk.

Dens symptomer har en tendens til at optræde som smerter i underlivet, som kan være meget intense. Ubehaget er normalt på begge sider af underlivet og forværres under samleje.

Desuden er der symptomer på betændelse i urinvejene med tilbagevendende trang til vandladning i nogle tilfælde. Udflåd fra skeden er som regel misfarvet og meget ildelugtende.

Mulige årsager til underlivssmerter: Urinvejsinfektioner

En urinvejsinfektion skyldes bakterier fra tarmfloraen, som når urinvejene gennem urinrøret. Der er andre årsager, men dette er den hyppigste. Faktisk er Escherichia coli (E. Coli) næsten altid den involverede bakterie.

Symptomerne er som følger:

  • Brændende fornemmelse eller smerter ved vandladning.
  • Mørk eller ildelugtende urin.
  • En følelse af ufuldstændig tømning af blæren.
  • Hyppig vandladning og kort vandladning.

Patienterne kan dog også føle, at de har ondt i underlivet med mellemrum. Nogle gange er der også en følelse af tunghed i blæren.

Divertikulitis

Divertikler er små poser, der dannes fra tyktarmens væg. De er mere almindelige i venstre side og kan blive betændte, perforerede eller endda revet over.

Divertikulitis refererer til infektion og betændelse i divertiklerne. Det viser sig med smerter i underlivet, feber og kulderystelser. Det er også forbundet med ændringer i tarmbevægelser og oppustethed.

Kvinde med mavesmerter

Brok forårsager typisk smerter i underlivet

Brok er mere almindeligt hos mænd. Det drejer sig om tilstedeværelsen af en masse i lysken forårsaget af svaghed i mavemuskulaturen.

Dette medfører, at en del af tarmene stikker ud gennem denne svaghed, hvilket giver smerter i underlivet. Det behandles kirurgisk og kan udvikle sig til vævsforsnævring og død.

Blindtarmsbetændelse

Blindtarmsbetændelse er betændelse i blindtarmen. Den skyldes en uspecifik infektion, som regel fra bakterier i tarmfloraen.

Den viser sig med smerter i underlivet, kramper og stærk intensitet i højre side. Nogle gange starter det omkring navlen. Det er normalt ledsaget af feber, kvalme og opkastninger.

Udviklingen af blindtarmsbetændelse er hurtig og kan føre til perforation af organet. Det løses kirurgisk.

Hvad skal du gøre, når du oplever smerter i underlivet?

De fleste årsager til smerter i underlivet kræver øjeblikkelig lægehjælp. Mange løsninger er dog kirurgiske.

Tøv ikke med at ringe efter hjælp, hvis du har vedvarende smerter i dette område. Vurdér de ledsagende symptomer og drøft dem med din læge for at finde en hurtig løsning.

Det kan interessere dig ...
Hvornår underlivssmerter under graviditet er grund til bekymring
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvornår underlivssmerter under graviditet er grund til bekymring

Underlivssmerter under graviditet bør ikke være en grund til bekymring, i hvert fald ikke i princippet. Det forsvinder typisk efter det første trim...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.