Hvorfor stiger tilfælde af salmonella om sommeren?

Salmonella er en ret kendt sygdom. Ved du dog, hvorfor antallet af tilfælde øges om sommeren?
Hvorfor stiger tilfælde af salmonella om sommeren?

Sidste ændring: 10 december, 2020

Om sommeren er temperaturen højere, og man rejser mere. Det kan være en uforglemmelig oplevelse at smage madvarer fra andre kulturer på en strand, men man må ikke ignorere, at der er en vis iboende risiko ved at spise mad, som ikke er reguleret af sundhedsprotokoller. En modig turist kan ende med at blive offer for salmonella om sommeren.

Bakterien af slægten salmonella, som forårsager infektionen salmonellose, er tilstede hele året. Der er dog altid flere tilfælde af denne madforgiftning om sommeren.

Hvorfor? Læs med her og find ud af det!

Sådan kan man forstå salmonella

Salmonella er en bakteriel slægt, der består af fakultative anaerobe gramnegative bakterier – det betyder, at de kan få energi uden ilt. Vi kalder normalt denne bakterie for salmonella. Det naturlige levested for disse mikroorganismer er desværre i tarmene på en type varmblodet dyr, inklusiv mennesker.

Der er forskellige strenge af salmonella, eftersom mere end 2.500 serotyper er blevet opdaget. De fleste af dem hører til arten salmonella enterica, som repræsenterer mere end 99% af salmonellose hos mennesker.

Salmonellose sker ikke nemt, eftersom disse bakterier som regel ikke kan modstå den syrlige pH i maven og kan dø, før de når tarmene. Dem, der kommer igennem, skal stå over for tarmflora og den hurtige tarmtransit.

Kun en lille procentdel af disse patogene mikroorganismer formår at sidde fast på og reproducere i slimhinden i tarmene. Det er da, at de karakteristiske symptomer begynder:

  • Voldsom diarré.
  • Feber.
  • Smerter i maven.
Kvinde sidder på toilet med ondt i maven

Du vil måske også være interesseret i at læse: Denne bakterie forårsager smerte, oppustethed og diarré

Hvorfor stiger tilfælde af salmonella om sommeren

Svaret er simpelt: Høje temperaturer øger den bakterielle vækstrate for salmonella. Det hjælper at tænke på bakteriel vækst på en overflade som en rutsjebane:

  • Der er en tilpasningsfase, hvor bakterien koloniserer mediet, hvor rå fødevarer, der ikke har været i køleskabet, er blevet smidt.
  • Derefter oplever bakterien eksponentiel vækst, hvor hver bakterie fører til to celler gennem en teknik, der kaldes binær fission. Et gunstigt miljø (i dette tilfælde en højere temperatur) fremskynder den eksponentielle vækst for salmonella.
  • Efter det er der en stationær fase, “et plateu” (eller toppen af rutsjebanen), hvor bakterien vokser og dør i samme tempo på grund af udtømning af næringsstoffer. Her når den grænsen for bestanden.
  • Til sidst begynder nedgangen, eftersom mangel på næringsstoffer og ophobning af giftige produkter ender med at være skadelige for den bakterielle koloni.

Jo større bakteriel byrde under den eksponentielle og stationære fase, jo større risiko for at få salmonellose, hvis personen bliver udsat for inficeret mad. Det er stadig ikke helt sikkert, hvor mange bakterier en person skal spise for at udvikle denne type madforgiftning. Forskere skønner mellem 1 og 10 millioner.

Æg undersøges for at tjekke for salmonella om sommeren

Antropiske og miljømæssige faktorer

Som vi nævnte, jo højere temperatur, jo hurtigere reproducerer bakterien, og jo større sandsynlighed er der for, at en person vil indtage en bakteriel byrde, der er stor nok til at forårsage salmonellose.

Ikke hele risikoen er dog på grund af selve temperaturen. Som vi nævnte ovenstående, kan nogle vaner øge sandsynligheden for smitte, såsom de følgende:

  • At spise rå fødevarer uden sanitær kontrol.
  • At tage utilberedte madvarer, der ikke har været i køleskabet, med på skovtur.
  • At spise på uhygiejniske steder, hvor materialer eller bestik ikke er rene og kan indeholde spor af salmonella.

Andre faktorer kan øge raten for salmonellose på lang sigt. Et studie udgivet i tidsskriftet Foodborne Pathogens and Disease advarer os faktisk om, at klimaændringer lader til at være forbundet med øgningen af disse infektioner i USA. Dette giver mening på grund af de øgede temperaturer, hvilket fremmer den bakterielle vækst.

Forebyggelse af salmonella om sommeren

Som konklusion vil salmonella uundgåeligt formere sig mere om sommeren. Man bør dog tage passende hygiejneforanstaltninger og bruge almen fornuft, når man vælger en restaurent, hvor man vil spise, for eksempel.

Sommeren er en tid med særlig risiko, når det kommer tid madforgiftning. Det er vigtigt at være forsigtig, når man håndterer og tilbereder mad. Det er trods alt bedre at forebygge end at helbrede.

Det kan interessere dig ...
Bliver vi nødt til at desinficere mad for at undgå smitte?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bliver vi nødt til at desinficere mad for at undgå smitte?

Der er på nuværende tidspunkt meget snak om forskellige produkter, som kan desinficere mad, men er de overhovedet effektive?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.