Betydningen af kost under graviditet

At spise en sund kost under graviditet opfylder ernæringsbehovene hos både mor og foster. Det handler ikke om at spise mere, men om at vælge fødevarer, der opfylder kravene i denne periode.
Betydningen af kost under graviditet

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kost under graviditet er en afgørende faktor for at sikre, at både mor og baby har et godt helbred. En normal kost er ikke nok til at imødekomme graviditetsbehov, og mangel på eller overskydende mad fører til mange problemer.

Selvom der er mange myter, er faktum, at kost under graviditet er en af ​​de grundlæggende søjler til at:

 • Opfylde fosterets ernæringsmæssige behov
 • Opfylde kravene fra moderens krop
 • Udviklingen af modermælk under graviditet

Der er ingen grund til at spise for to, som det siges. I stedet skal du tage gode beslutninger med hensyn til både mængden og kvaliteten af ​​de næringsstoffer, du spiser. Kost under graviditet bør tilpasses på den nye biologiske balance, der er til stede ved den kendsgerning, at den gravide skaber et nyt liv.

Betydningen af ​kost under graviditet

Kost under graviditet illustreres af gravid kvinde ved fyldt køleskab

Kost under graviditet er relateret til babyens helbred, både i livmoderen og efter fødslen. Dårlig ernæring i denne fase kan f.eks. føre til for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt.

Læs også: Tegn og symptomer på for tidlig fødsel

God ernæring har ikke kun indflydelse på den rette fosterudvikling, men påvirker også moderkagens kvalitet. Det giver dig også mulighed for at opretholde et godt niveau af energi til både fødsel og efter, aktiverer modermælksproduktion og forhindrer anæmi.

I mellemtiden er fedme hos gravide forbundet med en øget risiko for at udvikle højt blodtryk, leversygdomme eller svangerskabsdiabetes samt behovet for et kejsersnit. Børn af overvægtige mødre er oftere større i forhold til gestationsalderen (høj prenatal vækst) og lider oftere af kroniske ikke-overførbare sygdomme.

Situationen for enhver mor er forskellig. Det er derfor vigtigt for hver enkelt at konsultere sin læge om sine specifikke ernæringsmæssige behov. Ideelt set bør den ordinerede kost passe til enhver gravid kvindes madsmag og tilgængeligheder.

Essentielle næringsstoffer

Der er en række essentielle næringsstoffer, som det er vigtigt at indtage under graviditeten

Generelt bør kost under graviditet følge dette forhold:

De essentielle næringsstoffer omfatter således:

 • Kulhydrater. De leverer dybest set energi. De findes i fødevarer som ris, pasta, fuldkorn, bælgfrugter, kartofler og frugt.
 • Protein. De har stor indflydelse på babyens udvikling og deres fødselsvægt. De hjælper også med væksten af ​​moderens organer, såsom livmoder og bryster. Medicinske fagfolk anbefaler at indtage 80 gram protein i første trimester af graviditeten, 100 gram frem til fødslen og 120 gram under amning.
 • Fedtstoffer. Gode ​​fedtstoffer beskytter kroppen, transporterer vitaminer, bidrager til dannelse af hormoner og er en kilde til energi. I denne forbindelse anbefales det at indtage en masse umættet fedt og små mængder mættet fedt.

Læs også: Fedt er essentielt i en sund kost

Andre vigtige næringsstoffer i kost under graviditet

Ud over essentielle næringsstoffer er andre fødevarer vigtige under graviditet og svarer stort set til mineraler og vitaminer. De er følgende:

 • Calcium. Gravide kvinder bør indtage mindst 120 gram calcium om dagen. Fire portioner om dagen med fødevarer som mælk, yoghurt, ost eller hytteost er nok til at imødekomme disse behov. Derudover kan du finde calcium i fuldkorn, bælgfrugter og grønne grøntsager.
 • Jern. Det er ikke så nødvendigt i første trimester af graviditeten, men det er ret vigtigt fra da af. Gravide kvinder bør indtage det dagligt for at forhindre anæmi og lav fødselsvægt. Lægen afgør, om et kosttilskud er nødvendigt.
 • Andre mineraler. Medicinske fagfolk anbefaler at spise fødevarer, der indeholder fosfor, til korrekt udvikling af fosterets knogler. De anbefaler også kalium og zink for at beskytte og fremme udvikling af nervesystemet.
 • Vitaminer. Kost under graviditet bør omfatte fødevarer, der er rige på A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin og D-vitamin. Alle disse vitaminer bidrager til udviklingen af ​​forskellige organer og funktioner i babyens krop og opretholder den biologiske balance i moderens krop.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
 • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.