Hvorfor vi ældes: Opdag årsagerne

Vi undrer os alle over, hvorfor vi ældes. Aldring er en uundgåelig fysiologisk proces. Vi fortæller dig, hvad du bør vide om det.
Hvorfor vi ældes: Opdag årsagerne

Sidste ændring: 12 august, 2021

Selvom det er rigtigt, at vi ikke alle ældes ved samme hastighed eller på samme måde, er det klart, at aldring er en uundgåelig fysiologisk proces, der medfører mange ændringer i vores kroppe. Ved du, hvorfor vi ældes?

Hvad sker der egentlig i vores kroppe for at få det til at ske? Vi fortæller dig, hvorfor vi ældes, og alt, hvad du har brug for at vide om denne proces.

Hvad er aldring?

Aldring defineres som ændringer, der sker i kroppen, både morfologiske og funktionelle, som følge af tidens gang. Denne proces betyder, at kroppen generelt mister sine evner gradvist. Til sidst fører et svigt i funktionen af et eller flere organer til personens død.

Takket være videnskabelige fremskridt er menneskers forventede levetid steget betydeligt, især i den første verden. Aldring, udover at være uundgåelig, er dog stadig en proces, der skræmmer mange mennesker.

Vi ønsker alle at leve længere og med en god livskvalitet. Derfor undrer vi os ofte over, hvorfor vi ældes. Vi vil tale om, hvad der virkelig sker.

En mand ved et vindue

Hvorfor vi ældes?

Videnskaben har gjort stigende fremskridt med at tyde, hvad der rent faktisk sker i aldringsprocessen. Eksperter har opdaget forskellige ændringer, der finder sted på et molekylært niveau, og som ville forklare de ændringer, vi observerer i stor skala hos mennesker. Nogle af disse ændringer er som følger:

Skader på genomet

Genomet er genetisk materiale, der består af DNA, som findes i hver celle i vores krop. Den indeholder information om dannelse og funktion af alle dele af menneskekroppen. Over tid skader fysiske og kemiske midler og endda individets egne stoffer konstant genomet.

DNA selv har en mekanisme til at opdage og reparere skader. Men med årene bliver ændringerne større og større, og mekanismen begynder at fejle. Som et resultat akkumuleres de. Celler og organer kan stoppe med at fungere som de skal, og for eksempel kan kræft begynde at dannes.

Hvorfor vi ældes? Telomerers ustabilitet

Vores DNA er organiseret i kromosomer, som er en sammenpresset form for genetisk materiale. De er især vigtige i celledeling. Telomerer er enderne af disse kromosomer. De er ansvarlige for at give strukturen stabilitet og hjælpe celledeling med at forekomme korrekt.

Det, der sker, er, at med de successive opdelinger, som cellen udfører, bliver disse telomerer kortere. Som et resultat er der et tab af stabilitet i genomet, som i sidste ende vil resultere i yderligere celleskader og mutationer.

En ældre mand med fokus på brikkerne i et puslespil

Tab af proteinbalance

Vores genetiske materiale indeholder de oplysninger, der er nødvendige for dannelse og struktur af proteiner. Proteiner er meget vigtige molekyler i vores kroppe. De udfører forskellige funktioner, såsom transport af andre stoffer, understøttelse af visse strukturer eller overførsel af meddelelser.

Når DNA er beskadiget, fejler instruktionerne for disse molekyler med at dannes korrekt. Dette får derefter proteiner til at dannes, der ikke kan udføre deres funktion.

Hvis dette sker i stor skala, og mange sygdomme ophobes, påvirkes menneskekroppens processer. Jo mere genetisk skade der er, jo flere proteiner er der i en dårlig tilstand, og jo flere funktioner svigter. Derfor hænger det hele sammen med aldring.

Hvorfor vi ældes? Andre ændringer

Ud over dem, der er nævnt ovenstående, sker der også en række andre ændringer i cellerne. Nogle af dem er som følger:

  • Udtømning af stamceller: De mister deres evne til at dele sig og producere nye celler.
  • Cellekommunikationsproblemer, som f.eks. kan skyldes de dysfunktionelle proteiner, vi har diskuteret.
  • Akkumulering af giftige stoffer i mitokondrier på grund af respiratoriske processer.

Sund aldring

Alle disse ændringer og processer, der finder sted på et molekylært niveau, resulterer i en forringelse af funktionerne i kroppens organer og systemer. Dette tab af funktion er det, vi ser som aldring.

Ud over dette skal vi huske på, at aldring ikke kun afhænger af vores arvemateriale. Den livsstil, vi har, og de stoffer og forhold, vi udsætter os for, har også en betydelig indflydelse.

Af denne grund er det vigtigt at have en sund livsstil, som omfatter en sund kost og motion, og undgår stoffer, der kan være skadelige, såsom tobak eller alkohol. Aldring er uundgåelig, men alle kan prøve at gøre det på den bedst mulige måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.