10 mulige årsager til ondt i kroppen

Ondt i kroppen er et gængs symptom, som mange lidelser kan forårsage. Fra midlertidigt ubehag til kroniske autoimmune sygdomme, er de i stand til at forårsage ubehag, som påvirker en persons livskvalitet.
10 mulige årsager til ondt i kroppen
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Mange forskellige lidelser kan forårsage ondt i kroppen. Det er faktisk så gængs et symptom, at det kan være forbundet med næsten enhver lidelse. Det er også en af de mest gængse grunde til, hvorfor personer går til lægen.

Ondt i kroppen er en subjektiv opfattelse, som har en følelsesmæssig indvirkning og forværrer den ramte persons livskvalitet. Det er især bemærkelsesværdigt i kroniske tilfælde.

Mange gange er udviklingen af smerter akut, som i tilfælde af infektion, og det forventes at være selvbegrænsende. På den anden side kan det i andre tilfælde blive længerevarende og endda kronisk.

I dag vil vi tale om 10 mulige årsager til ondt i kroppen, som er relativt gængse i den almene befolkning.

De 10 mest gængse årsager til ondt i kroppen

Kvinde er snottet

1. Influenza

Influenza er en akut luftvejslidelse, som mest opstår om vinteren. Det er forårsaget af influenza A eller B virus. Det rammer folk fra hele verden.

Selve den infektiøse proces er selvbegrænsende og ukompliceret. Det er dog forbundet med højere dødelighedsrate i bestemte risikogrupper såsom dem, der lider af kroniske sygdomme og har svækket immunsystem. Eksperter anbefaler en årlig forebyggende vaccine til disse grupper.

Ukompliceret influenza kan vare i en uge eller mere. Det forårsager symptomer i luftvejene såsom slim, ondt i halsen og hoste sammen med feber, hovedpine, ondt i muskler og svækkelse. Betændelse, især i halsen, brystet og lungerne, kan også være smertefuldt.

 2. Fibromyalgi

Fibromyalgi er den mest gængse årsag til kroniske udbredte smerter i muskler og knogler. Det rammer 2 til 8% af befolkningen. Smerten forårsager også udmattethed, hukommelsesproblemer og søvnforstyrrelser. Dets sande oprindelse er stadig ukendt.

Det rammer mest kvinder i alderen mellem 20 og 55. Under en fysisk undersøgelse opdager sundhedsfagfolk typisk ikke abnormaliteter andet end udbredt ømhed i de bløde væv. Laboratorieundersøgelser og radiologiske undersøgelser kan endda have normale resultater.

Målet med behandlingen er dermed at mindske de primære symptomer på denne lidelse. Medicinske fagfolk anvender en række farmakologiske og ikke-farmakologiske behandlingerRehabiliteringssessioner, massage, alternative behandlinger såsom akupunktur og terapi er også nyttigt.

3. Kronisk udmattelsessyndrom og ondt i kroppen

Kronisk udmattelsessyndrom er en anden sygdom af ukendt ætiologi. Det er kronisk og kan påvirke en stor del af kroppen. Det er dermed en invaliderende lidelse, som begrænser den ramte persons aktiviteter.

Denne lidelse er svær at diagnosticere på grund af mangel på bekræftende studier. Personer, der lider af det, har hovedpine, smerter i muskler og ondt i led.

National Academy of Sciences udviklede dog en række kriterier til diagnose til at facilitere diagnose. Ifølge disse kriterer:

  • Der skal være en bemærkelsesværdig reducering eller hæmmelse i evnen til at tage del i arbejdsmæssige, uddannelsesmæssige sociale og personlige aktiviteter på samme niveau som før sygdommen.
  • Det skal vare ved i mere end seks måneder og være ledsaget af udmattethed.
  • Det er ofte dybtgående, er af ny eller bestemt forekomst (ikke livslang) og er ikke resultatet af vedvarende ekstrem anstrengelse.
  • Som det sidste lindres smerten delvist ved hvile.

Denne artikel vil måske interessere dig: 9 fødevarer mod udmattethed og hovedpine

4. Lupus

Lupus er en kronisk autoimmun sygdom (immunsystemet angriber sine egne væv) af ukendt ætiologi. Det kan faktisk ramme alle organer og det fokuserer ikke på et særligt system. På grund af skade og betændelse er smerter i kroppen gængse.

Patienter kan også lide af udmattethed, udslæt, tilfældig feber, hævelse og rødme omkring led, krampeanfald og overfølsomhed over for sollys. Behandling er komplekst, fordi patientens reaktion på lægemidler kan variere.

5. Borreliose

Borreliose er en sygdom spredt af tæger. Det er kendetegnet ved tilstedeværelsen af karakteristisk hududslæt i form af erytem (røde pletter). Det forårsager også smerter i led, udmattethed, hovedpine og endda smerter i muskler.

Du bør også læse: Borreliose og risiciene

6. Smitsom mononukleose og ondt i kroppen

Epsterin-Barr virus forårsager smitsom mononukleose. Denne lidelse er også kendt som kyssesyge, eftersom den spreder sig gennem spyt.

Det forårsager feber, strubebetændelse, udmattethed, hævede mandler, hovedpine, generel utilpashed og ondt i kroppen. Selvom det er selvbegrænsende, udmatter det patienter fysisk. Under den mest aktive periode med denne lidelse, bliver det umuligt for patienter at udføre basalge aktiviteter.

7. Leddegigt

Leddegigt er en kronisk, systemisk lidelse af ukendt ætiologi. Selvom eksperter ved, at den underliggende proces, som forårsager det, er autoimmun, kan mange forskellige situationer føre til forekomsten af symptomer.

Det rammer primært leddene symmetrisk og fører til forringelse af dem, hvilket forårsager misdannelser. Foruden smerte kan patienter også lide af udmattethed, utilpashed, vægttab og depression. Det faktum, at det er kronisk og at det udvikler sig i akutte episoder, gør det svært at behandle det.

8. Multipel sklerose

Multipel sklerose er en demyeliniserende sygdom. Med andre ord skader den myelin på neuroner. Den er autoimmun og er den mest gænse af disse lidelser i det centrale nervesystem.

Patienter kan lide af smerte, en summende fornemmelse og andre unormale følelser. Andre symptomer inkluderer svaghed, udmattelse, sløret syn, midlertidig eller permanent blindhed, problemer med at gå og stå og hukommelsestab.

9. Dehydrering

Dehydrering finder sted, når kroppen mister mere vand, ind den indtager fra mad og drikkevarer. Opkast, diarré, høj feber og lægemidler, som forårsager hyppigere vandladning end normalt, kan forårsage det. Børn og ældre voksne har større sandsynlighed for at lide af det.

Vand i kroppen er et essentielt element for ordentlige kropslige funktioner. Dehydrering forårsager altså flere symptomer såsom ekstrem tørst, lidt urin, tør mund, tørre læber, forvirring og udmattethed. Det forårsager ondt i kroppen, fordi når musklerne er dehydrerede, producerer de toksiske substanser, som irriterer nerveender.

10. Muskelsvaghed forårsaget af lægemidler

Som det sidste bliver der ordineret mange lægemidler af læger, og misbrug af lægemidler kan forårsage disse tilstande. Manifestationerne varierer fra milde smerter i musklerne og svaghed til voldsomme kroniske skader med nyresvigt.

Overordnet set er nogle eksempler på lægemidler og stoffer, som forårsager muskelsvaghed, alkohol, kokain, glukokortikoider, statiner, antipsykotiske midler, colchicin og antiretrovirale lægemidler. Bivirkningerne dukker ikke altid op. Du bør dog være forsigtig, hvis du tager disse midler.

Ondt i kroppen kan have mange årsager

Kort sagt er årsagerne til ondt i kroppen så varierede, at det ville være umuligt at nævne dem alle! I dag nævnte vi de mest gængse og dem, som rammer den almene befolkning mest.

Hvis du har vedvarende smerte, som du ikke kan forklare, og som også ændrer din livskvalitet, så bør du gå til en læge. Det er vigtigt at identificere årsagerne for at få passende behandling baseret på dine behov. Undgå selvmedicinering og lav en aftale med din læge for at snakke om dine bekymringer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.