Hvornår vil mænd og kvinder stoppe med at vokse?

Hvornår stopper mænd og kvinder med at vokse? Dette spørgsmål er mere almindeligt, end vi tror, og det er ofte meget relevant for forældre. Find ud af svaret her!
Hvornår vil mænd og kvinder stoppe med at vokse?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Det er ofte almindeligt for forældre at spørge deres børns læge om, hvornår mænd og kvinder vil stoppe med at vokse. Dette emne har givet anledning til adskillige studier fra perspektiver, der ikke kun inkluderer gener, men også variabler såsom geografi og socioøkonomiske aspekter.

Et af de mønstre, der er blevet etableret i disse undersøgelser, er, at køn har en indflydelse på, hvornår mænd og kvinder stopper med at vokseGenerelt udvikler piger sig tidligere end drenge. Så tidligt som 8-års alderen kan der allerede være hormonelle ændringer, der ikke opstår hos drenge, før de er omkring 10 år.

Med denne forskel på omkring 2 år vil ændringerne i processen med at blive voksen blive ved med at finde sted. Af den årsag er der et tidspunkt i skoleperioden i ungdommen, hvor denne margen bliver meget tydelig blandt klassekammeraterne. 

De vender tilbage til et nyt skoleår, hvor det virker til, at det kun er pigerne, der er blevet ældre, og deres kroppe har udviklet sig anderledes. Deres hofter er mere fremhævet, og deres bryster er mere tydelige. Et år senere vil det ofte være drengene, der vender tilbage til skolen med en stærkere muskulatur, og de er ofte højere end pigerne.

Hvorfor vokser vi?

Mennesker vokser som en del af vores evolution og udvikling. Det er en fysiologisk proces, der opstår gradvist, da vores knogler bliver længere, vi tager på i vægt og opnår modenhed.

De mest bemærkelsesværdige vækstspurte opstår i de første år i livet, mellem 5 og 7 år og dernæst i ungdommen. Den sidstnævnte er kendt som pubertetsvækstspurten og består af den sidste fase med hurtig vækst hos mænd og kvinder. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) varer denne fase fra 10-19 år.

Dette stadie er ledsaget af andre emotionelle og fysiske ændringerParallelt med den hurtige vækst af knoglerne er der også en vækst af strubehovedet. Dette får stemmen til at blive mere intens og dyb. På den anden side bliver musklerne mere definerede, håret vokser på kønsdelene, i ansigtet og andre dele af kroppen.

I tilfældet med kvinder markerer begyndelsen på menstruationen en rytme, der gradvist sænker væksten. Herfra bliver kvinder 2,5-5 centimeter højere.

På dette tidspunkt vokser de i højden. Selvom det ikke er alle, der når deres definitive højde, kommer de i det mindste meget tæt på det maksimum, de vil have. Ifølge gennemsnittet stopper kvinder med at vokse, når de er omkring 14-16 år. Mænd vil stoppe med at vokse, når de er mellem 16 og 18 år.

For mænd strækker dette interval sig. Nogle bliver ved med at vokse, selvom det er meget lidt, indtil de er 21 år. Det er altid på en meget langsommere måde end i puberteten. Udviklingen af muskelmassen bliver ved med at fortsætte indtil 24-års alderen.

Påbegyndelse af menstruationscyklussen markerer en milepæl i udviklingen af kvinder, hvilket sænker vækstspurten.

Du er måske interesseret i: Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

Hvilke faktorer påvirker, hvornår mænd og kvinder vil stoppe med at vokse?

Vækst hos både mænd og kvinder er yderst afhængigt af genetik. Der er dog også andre faktorer, der spiller en rolle. 

Den højde, mennesker opnår, har også at gøre med kvaliteten af deres kost og søvn. En sund og balanceret kost vil bidrage med de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for den korrekte udvikling af knogler og muskler.

Hvordan påvirker søvnen egentlig væksten? Når vi sover, producerer kroppen hormoner – inklusiv væksthormonet somatotropin. Det er endnu en grund til, hvorfor vi bør forsøge at skabe den rigtige vane med en god nats søvn i henhold til antallet af nødvendige timer i forhold til alder.

Andre skjoldbruskkirtelrelaterede hormoner har en direkte indflydelse på udviklingen af knoglerne. Således er hypothyroidisme, som nogle gange er medfødt, sammenkoblet med vækstproblemer hos børn. En rask person vil vokse fra det øjeblik, han eller hun blev undfanget.

Vi bemærker dette helt naturligt derhjemme, da størrelsen på tøjet og skoene ændrer sig. Hvis dette stopper på en utidig eller udsædvanlig måde, bør du tage din søn eller datter med til lægen for at blive undersøgt.

Læs også denne artikel: Søvnforstyrrelser hos børn: Test og behandlinger

Kan man stimulere vækst?

Nogle læger bekræfter, at det er muligt at stimulere væksten hos mænd og kvinder. Men det skal gøres før puberteten eller i dens begyndelse. Det er derfor, de indikerer proteinsupplementer og multivitaminer.

De gør dette for at hjælpe unge, uanset om det er kvinder eller mænd, i udviklingen af en skikkelse, der er overlegen den, de gennemsnitligt ville nå, på grund af dispositionen af deres gener.

Andre tror på hormonelle behandlinger eller praktisering af sport. Selvom idéen om, at basketball eller svømning vil få dem til at vokse et par centimeter er en myte, vil de stadig anbefale det. Når alt kommer til alt, er fysisk aktivitet nødvendigt for helbredet og for at opretholde en sund balance mellem kroppen og sindet.

På trods af at anerkende, at den genetiske faktor er afgørende, vil det være en god idé at opmuntre til sunde sports- og søvnvaner. Alt dette skal gøres i sammenhæng med en balanceret kost.

Hvad kan ændre sig, når mænd og kvinder stopper med at vokse?

De primære årsager til ændringerne i væksten har at gøre med kroniske sygdomme såsom nyresygdomme, leversygdomme, tarmproblemer, hjertesygdomme eller enhver sygdom, der udvikler sig i centralnervesystemet eller knoglerne.

Andre medfødte lidelser eller endokrine sygdomme, såsom diabetes eller anormaliteter i x-kromosomet, kan også være årsag til væksthæmning. Socioøkonomiske faktorer, der fører til fejlernæring, spiller også en rolle. Det er særligt i de tidlige år i barndommen, der er essentiel for den fremtidige udvikling.

Hvis man lider af fejlernæring de første år af livet og i en længere tidsperiode, afgør det den endelige højde. Det vil være tilfældet uafhængigt af gener, der eventuelt peger mod en højde over gennemsnittet.

Det ville kræve, at man tager til regelmæssig kontrol hos en læge, der er specialiseret i udvikling og vækst, for at vende disse effekter. Lægen vil være nødt til at udføre en omfattende opfølgning af sagen. Selvom det ikke garanterer vækst, er det et forsøg værd.

Vækst og udvikling afhænger ikke kun af genetik, men også af andre eksterne faktorer såsom socioøkonomiske omstændigheder.

Den alder, hvorved mænd og kvinder vil stoppe med at vokse, er multifaktoriel

Selvom det er rigtigt, at genetik spiller en stor rolle i at afgøre, hvornår vi vil stoppe med at vokse, og hvor høje vi bliver, ved vi allerede, at miljøet og ernæring også er vigtigt. I lyset af dette tilbyder UNICEF en pjece “Child Growth Assessment”, der vejleder i sund ernæring.

Det samme dokument indeholder tabeller med gennemsnitlige vækstpercentiler for piger og drenge. Disse er praktiske vejledninger, som vi kan bruge til at vurdere vores børns højde og vægt med.

Det kan interessere dig ...
Hvordan du får dit hår til at vokse hurtigere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan du får dit hår til at vokse hurtigere

Alle ønsker længere, tykkere, stærkere og mere glansfuldt hår. Nedenfor kommer vi med et par tips til, hvordan du får dit hår til at vokse hurtiger...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.