6 sunde grøntsager til at øge muskelmasse

Vores kost spiller en grundlæggende rolle, når det kommer til at øge muskelmasse og forbedre ydeevnen under fysisk krævende aktiviteter. Heldigvis er der bestemte grøntsager, som kan være vores bedste allierede.
6 sunde grøntsager til at øge muskelmasse
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Prøver du at øge din muskelmasse? Vil du gerne have en strammere og mere markeret krop? Proteiner og kosttilskud er ikke den eneste metode, du kan anvende til at øge muskelmasse. Denne artikel vil fokusere på seks grøntsager til at øge muskelmasse på en sund måde.

Vi ved alle, at det er svært at følge en kur. Ingen kan lide at være på kur. Resultatet af din træning og dine mål for din krop afhænger dog af din kost og næringsmæssige vaner.

Overordnet set er det meget vigtigt for personer, som motionerer, at spise fødevarer, som øger deres muskelmasse. Det er vigtigt at træne og motionere i forhold til ens egen krops behov. Uden den rigtige kost vil man dog ikke kunne nå de ønskede resultater.

De grøntsager, der nævnes i denne artikel, vil ikke blot hjælpe med at øge muskelmasse, men de vil også hjælpe med at holde dig sund. Læs med for at finde ud af, hvordan grøntsager kan hjælpe dig med at nå dine mål for din træning og din krop!

En løsning for veganere

Generelt fokuserer folk, som ønsker at øge muskelmasse, på at spise en masse proteiner, især fra kød.

Men hvad gør veganere og vegetarer så? Hvad med folk, som generelt undlader at spise kød af miljømæssige, sundhedsrelaterede eller religiøse årsager? Kan de ikke være muskuløse eller have markerede muskler?

Selvfølgelig kan de det!

Disse personer bør fokusere på grøntsager pakket med næringsstoffer. Disse grøntsager er en passende kilde til næringsstoffer, som vil hjælpe en med at udvikle sunde og stærke muskler.

Det er dog vigtigt at notere, at proteiner fra grøntsager ikke kan hjælpe en med at øge muskelmasse på den samme måde som proteiner fra kød. Du vil måske derfor ikke se resultaterne så hurtigt, som du gerne ville.

Derudover bør mad altid blive parret med tilstrækkelig træning, især hvis man kun indtager proteiner fra grøntsager.

Når det er sagt, så lad os se på nogle af de bedste grøntsager til at øge muskelmasse.

6 sunde grøntsager til at øge muskelmasse

1. Spinat

Spinat er en af de bedste grøntsager til at øge muskelmasse

Spinat er en betydelig kilde til glutamin. Glutamin er en af de tyve aminosyrer, som er involveret i kompositionen af proteiner. Det spiller derfor en vigtig rolle i udviklingen af muskelmasse.

Derudover indeholder det også et komponent, der hedder coenzyme Q10. Det er lig antioxidanter og det styrker musklerne.

Spinat er også en glimrende kilde til magnesiumMagnesium er essentielt for ordentlig funktion af omdannelsen af energi eller at skabe energi fra næringsstoffer. Magnesium er også nødvendig for vedligeholdelsen af funktionen af nerverne og musklerne.

Sidst men ikke mindst er spinat også rig på arginin. Det er en aminosyre, som stimulerer hypofysen. Det hjælper dermed med at stimulere produktionen af menneskelige væksthormoner.

2. Rødbeder

Denne grøntsag indeholder store mængder af antioxidanter og nitrater. De er meget vigtige under fysisk træning af høj intensitet.

Det skyldes, at vores kroppe forvandler nitrat til nitrogenoxid. Dette element forbedrer de kardiovaskulære funktioner og øger næringsstofferne i musklernes celler. Det hjælper derfor med at forbedre en persons ydeevne under træning.

Rødbeder er uden tvivl en af de mest effektive måder at øge muskelmasse på. Du kan inkludere denne sunde grøntsag i mange af dine måltider. Du kan skære den i pinde eller rive den og komme den på din salat eller i en hver sund smoothie. Det vil også hjælpe ved at give dig ekstra energi.

Et nyligt studie viste, at personer, som drak rødbedejuice før fysisk aktivitet, havde en bedre ydeevne end dem, som ikke drak det.

3. Mikrogrøntsager og spirer

Spirer er fyldt med anti-inflammatoriske plantenæringsstoffer. De hjælper derfor kroppen med at optage aminosyrer fra proteiner.

Mange af disse plantenæringsstoffer, såsom sulforaphane og glucoraphanin, hjælper desuden dine muskler med at komme sig hurtigere. Dette vil hjælpe dig med at undgå ømme muskler, kramper og andre smerter og ubehag efter intens træning.

Overordnet set kan spirer og mikrogrøntsager hjælpe dig meget til at fortsætte med at udvikle din muskelmasse på en stærk og sund måde. Du kan nemt inkorporere mikrogrøntsager og spirer i din kost gennem grøntsagsruller, salat, shakes og sandwich.

4. Persille er en af de sunde grøntsager til at øge muskelmasse

Persille er godt til at øge muskelmasse

Persille skiller sig endnu mere ud blandt de andre sunde grøntsager som en vigtig kilde til næringsstoffer.

Det indeholder mange grundlæggende næringsstoffer, inklusiv en livsnødvendig aminosyre, der hedder lysin. Dette hjælper væksten og gendannelsen af bindevæv i brusk og sener.

Du kan spise rå persille i både salat og smoothies og kombinere det med en hver anden frugt eller grøntsag. Du kan også tilføje det til en hver type kød eller mellemmåltid.

5. Chlorella

Chlorella er en slægt af encellede grønne alger, der hører til chlorophyta phylum. Det stammer fra Japan. Det er en betydelig kilde til et stof, der er kendt som den koncentrerede vækstfaktor.

Det indeholder desuden også aminosyrer, nukleinsyrer og vitaminer, som hjælpr med gendannelsen af muskler.

Alt dette gør chlorella til et ekstremt fuldkomment protein. Du kan inkoporere det i shakes, så dets smag bliver skjult af andre ingredienser.

6. Byg eller hvedegræs

Disse planter er rige på vigtige mineraler, såsom magnesium, calcium og jern. Ligeledes indeholder de carotenoider, som fungerer som antioxidanter og hjælper vævsceller med at forblive sunde og stærke.  Du kan nemt tilføje dem til en hver juice.

Overvej at gå til en specialist for at lære om grøntsager til at øge muskelmasse

Nu har du en liste over 6 sunde grøntsager, som du nemt kan inkorporere i din kost for at hjælpe med at øge muskelmasse.

Hvis du ønsker at få flere fordele fra disse grøntsager, kan du gå til en ernæringsspecialist. En specialist kan fortælle dig præcis, hvordan du skal spise disse grøntsager for at få mest gavn ud af dem.

Det kan interessere dig ...
4 eksotiske frugter og grøntsager du aldrig har hørt om
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 eksotiske frugter og grøntsager du aldrig har hørt om

Find alternativer til de fødevarer, du er vant til. Her introducerer vi dig til fire eksotiske frugter og grøntsager, som du sikkert aldrig har set...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Oliveira GP., Gama de Abreu M., Pelosi P., Rocco PRM., Exogenous glutamine in respiratory diseases: myth or reality? Nutrients, 2016.
  • Domínguez R., Maté Muñoz JL., Cuenca E., García Fernández P., et al., Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high intensity exercise effort. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Horii N., Hasegawa N., Fujie S., Uchida M., et al., High intensity intermittent exercise training with chlorella intake accelerates exercise performance and muscle glycolytic and oxidative capacity in rats. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2017. 312 (4): 520-528.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.