Ensomhed: Hvad er bivirkninger af ensomhed?

23. august 2019
Det er ikke altid negativt at være alene. Men det kan det dog blive, hvis bivirkningerne bliver for voldsomme og påvirker ens velvære.

Ensomhed kan både være godt og dårligt. Når ensomhed er frivilligt, kan det være meget gavnligt, men når det bliver pålagt kan bivirkninger af ensomhed føre til problemer med angst eller selvværd. Derfor er det vigtigt at kombinere din alenetid med sociale aktiviteter.

Har du nogensinde hørt om bivirkninger af ensomhed?

Nogle gange er det nødvendigt at være alene. Der er så mange eksterne stimuli, at du skal genopdage dig selv, så det er en god mulighed at være alene. Og det er rigtigt, at det er det.

Men er det okay, når ensomhed foregår i lang tid? Hvis du er en person, der kan lide at lede et ensomt liv, har nogen uden tvivl fortalt dig, at det ikke kan være sundt for dig. Har de så ret?

Delvis ja. Men det er også sandt, at ensomhed kan give dig nogle fordele. Som vi sagde ovenfor, er det vigtigt for dig at vide, hvad du føler og for at lære dig selv at kende.

Derudover har du brug for at have de tidspunkter, hvor du kan evaluere din nuværende tilstand og træffe beslutninger i overensstemmelse hermed i fred.

Det er almindeligt for folk at blive båret med af begivenheder. Når de er forbi, kan du måske indse, at du ikke er der, hvor du ville være.

Dette sker, fordi du mangler plads til refleksion om, hvad der sker i dit liv.

Dette kan dog variere, når situationen fortsætter. Bivirkninger af ensomhed kan i dette tilfælde blive alvorlige, hvis du ikke registrerer tegnene på, at noget negativt begynder at ske for dig.

I den forstand er det vigtigt, at du genkender konsekvenserne, så du klart kan identificere, om du styrer det godt eller ej.

Læs også: Vær ikke bange for at være alene: 9 tips til at acceptere ensomhed

Hvad er bivirkninger af ensomhed?

Forvrængning af virkeligheden

Kvinder skjuler sit ansigt

Er du bekendt med udtrykket “fire øjne ser mere end to”? Som med de fleste ord har den sin retfærdige andel af sandheden.

Når du snakker med andre mennesker, udveksler du forskellige synspunkter. Disse kan hjælpe dig med at kontrastere, hvad du opfatter, og hvad andre ser.

Hvis du er en mere snakkesalig person, har du måske bemærket, at der er mange gange, hvor eksterne indtryk har hjulpet dig med en mere afbalanceret vurdering.

Det, der sker med ensomhed, er, at du mangler information. Dette medfører, at du risikerer at være for fyldt med dine egne ideer til det punkt, hvor du opbygger en forvrænget vision af verden omkring dig.

Dette kan få dig til at tænke over livet i ekstreme termer med en tendens til at generalisere.

For eksempel, hvis din partner ikke siger farvel til dig på vej til arbejde, kan du tillade den følelse at gå dig på hele dagen, indtil du konkluderer, at de er utilfredse med dig.

Hvis du imidlertid har bedt dem direkte, eller du har snakket med en ven, har du måske fået en meget mere beroligende forklaring.

Angst er en anden bivirkning af ensomhed

Kvinde har hovedet mod muren

Det foregående eksempel er kun et af mange. Tænk på alle de lignende omstændigheder, der kan ske i løbet af en dag. Læg alle disse sammen på en uge og så videre. Hvor mange gange tror du, at nogen måske har irriteret dig?

Denne tilstand af konstant mistillid vil kun føre til en situation med mild eller alvorlig angst.

Derudover forværres det, når de forvrængede ideer også henviser til dig selv.

Du laver fejl i hjemmet eller på arbejdspladsen. Pludselig er sætninger som “du er værdiløs” begyndt at dukke op i dit sind.

Så nu stoler du ikke på andre mennesker. Du stoler ikke på dig selv. Du taler ikke med nogen, som kan styrke dit selvværd eller omdirigere, hvad du føler om de eksterne faktorer.

Angst er løsnet, og det intensiverer kun forvrængningen og sætter dig på en kurs, der er meget vanskelig at stoppe.

Depression er en af de forskellige bivirkninger ved ensomhed

Trist kvinde oplever bivirkninger ved ensomhed

Når du forbinder isolation, mistænksomhed og angst, er resultatet en mangel på håb og et tab af meningen med livet.

Når alt, du ser, er negativt og du ikke kan finde nogen positive stimuli, bliver livet meget kompliceret.

Vi anbefaler: 10 advarselstegn på depression

Selvom dit arbejde er vigtigt for dig, er din lykke dybt nede relateret til dit forhold til verden.

Derfor har sociale netværk været så succesfuldt. Du skal tale om, hvad der sker med dig, eller hvor meget sjov du har haft. Eller hvor fantastisk den sidste restaurant, du har besøgt, var. Selv de dårlige ting, du har oplevet på din vej.

Genoplevelse af tidligere begivenheder for at vende tilbage til at nyde dem på ny eller for at føle, at du ikke er alene, er et grundlæggende menneskeligt behov.

Ikke desto mindre vises bivirkninger af ensomhed ofte, når det ikke er et valg, men snarere når det bliver pålagt dig.

Af denne grund er det en god ide at kombinere øjeblikke med meditation, refleksion eller ensomme aktiviteter med sociale interaktioner uden for arbejde og hjemme.

Richard, A., Rohrmann, S., Vandeleur, C. L., Schmid, M., Barth, J., & Eichholzer, M. (2017). Loneliness is adversely associated with physical and mental health and lifestyle factors: Results from a Swiss national survey. PLoS ONE, 12(7), 1–18. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181442