24 ideer til at indrette haven eller terrassen på et budget

Har du et lille budget, men vil stadig gerne have en smuk have? Vi har de bedste tips til at indrette haven med et lille budget.
24 ideer til at indrette haven eller terrassen på et budget

Sidste ændring: 27 februar, 2024

Der findes en lang række ideer til, hvordan man kan indrette haven eller terrassen med få penge. Så at have et begrænset budget er ikke længere en undskyldning!

Det eneste, du har brug for, er kreativitet, tid og vilje til at gøre dette område i dit hjem mere behageligt. Og det bedste er, at mange af de ideer, vi vil foreslå i denne artikel, kan du selv gennemføre uden at skulle hyre en fagperson.

Vigtigheden af at indrette haven

I gamle dage havde huse forskellige steder, hvor man kunne hygge sig: mødelokaler, spillelokaler, indendørs og udendørs haver, terrasser, køkkener, spisestuer og meget mere. Det var praktisk talt ikke nødvendigt at gå udenfor for at slappe af.

Selvom husenes kvadratmeter i dag er blevet reduceret på grund af omkostningerne, er der stadig nogle, der har et lille uderum. Hvis man passer godt på dem, kan de bruges til at slappe af og hvile sig og nyde fordelene ved kontakt med naturen.

Ifølge forskning giver kontakt med naturen flere vigtige fordele:

 • Det forbedrer humøret.
 • Det sænker vores stressniveau.
 • Det styrker immunforsvaret.
 • Det hjælper med at håndtere søvnforstyrrelser.
 • Det forbedrer hjerte- og lungefunktionen.
 • Det sænker blodtrykket hos hypertensive patienter.

Havearbejde hjælper også ældre mennesker med at holde sig aktive. Videnskabelige undersøgelser har endda sat havearbejde i forbindelse med en lavere forekomst af knogleskørhed.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: 5 fordele ved havearbejde for dit mentale og følelsesmæssige helbred

24 ideer til at indrette haven eller terrassen for få penge

Det er muligt at nyde et behageligt, hyggeligt og smukt ydre. Heldigvis kan det være lettere, end du tror.

Du kan opnå spektakulære resultater, samtidig med at du giver disse områder et personligt præg. Her er de bedste ideer til at indrette haven eller terrassen for få penge.

1. Sten og kampesten kan bruges til at indrette haven

Du kan placere sten og kampesten i både plantekasser og stier. De kan også bruges til at afgrænse rummet mellem forskellige planter.

Udnyt forskellige farver: rød, hvid og mørke nuancer. Brug eller kombiner også efter størrelse. Mindre sten passer f.eks. bedre i krukker.

2. Træstammer, træ og savsmuld

Der er andre naturlige elementer, som kan bruges til at indrette haven på en enkel og økonomisk måde. For eksempel kan du tage en gammel træstamme, skære en bred rille på lang af den, fylde den med jord og bruge den som plantekasse.

Du kan også placere nogle potter oven på træstammerne. En anden mulighed er at tilføje træspåner ved foden af et træ eller i en krukke. Hvis du farver dem lidt, vil de se mere levende ud.

3. Tilføj forskellige niveauer eller etager

Placer planter på forskellige niveauer. Nogle kan være i jordhøjde, nogle i krukker, nogle i potter på trapper eller på støtter. Det vil skabe en mere livlig fornemmelse af en mindre flad have.

Og hvis der er skråninger eller høje i haven, eller du selv laver dem, kan du plante i etager, hvilket vil hjælpe dig med at udnytte vandet bedre til vanding af planterne.

4. Udnyt forskellige højder

Du vil opnå den samme effekt, hvis du planter planter i forskellige højder. Det vil endda skabe en fornemmelse af, at området er større eller dybere. Placer f.eks. en støtte, derefter en af de små blomster, f.eks. petunia, og bagved en busk, f.eks. laurbær eller blyrod.

5. Hængepotter er nyttige, når man vil indrette haven

Hængepotter er en anden idé til at indrette haven eller terrassen for få penge. Ikke alene er det et økonomisk alternativ, men det giver dig også mulighed for at få mest muligt ud af pladsen. Det fungerer selv i en gang. De ideelle planter til dette er bregner.

Jordbær hænger fra potte
Hængende krukker udnytter bedst den lille plads og ser godt ud med planter, der har en tendens til at hænge.

6. Krukker med volumen

På den anden side, hvis du har meget plads, men et lille budget, kan du plante i voluminøse, tøndeformede krukker.

Hvilke planter skal du bruge i dette tilfælde? Vi foreslår bougainvillea eller trinitaria. Dens prangende blomster (hvide, lilla, gule eller orange) pynter som få andre.

7. Et træstativ

Hvis du har et relativt stort træ eller en busk i haven, kan du skabe en minihave ved dets rødder. Tilføj lidt mere jord, som et lille bjerg, og plant rundt om det.

Selvfølgelig skal det være skyggeplanter.

8. Dekorerede træer kan bruges til at indrette haven

Vi fortæller dig, at det ikke kun er juletræer, der er dekorerede. Du kan også sætte et særligt præg på dem i din have ved at placere guirlander eller et lille hus til fuglene. Og hvis du har lidt mere at investere, kan du lave en lille cirkel, hvor du kan sidde og nyde skyggen og friskheden.

9. Vedbend

Vedbend, der dækker en bagvæg, skaber en meget attraktiv og beroligende dekorativ effekt. Men du er nødt til at være tålmodig. Vedbend vokser mellem 10 og 20 centimeter om året.

10. Andre klatreplanter

Der findes andre klatrearter, som f.eks. guldranke. Sidstnævnte foretrækker skygge, så du kan plante den ved foden af et træ. Det er et smukt syn i sin pragt.

Det bedste ved det: det er en fremragende idé til at indrette haven eller terrassen for få penge.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Hvad er pyntesten til haven?

11. Pallesæt

Et godt alternativ er plantesæt lavet af træpaller. De er billige, nemme at arbejde med og meget alsidige.

Du kan f.eks. bygge en plantekasse til foden af træer, lave rektangulære plantekasser til grøntsager og endda lodrette plantekasser til små potter.

12. Hegn og barrierer

En anden mulighed er et lille hegn. Det er meget nyttigt, hvis du har en hund, da det forhindrer den i at grave planterne op. Du kan male hegnene i forskellige farver, fra hvid eller grøn til lys orange.

13. Stier til at indrette haven

Stier kan både bruges til at cirkulere, undgå at træde på planter og adskille områder. Blandt mulighederne for materialer til dette har du fliser, grus, småsten, sand og ler.

Du kan også placere planter langs dem. Og jo mere bugtede stierne er, jo mere naturlige vil de se ud, som en sti i skoven!

14. Adskillelse efter farve

Skab forskellige zoner i haven ved at plante planter efter farve. Du kan også gøre det med blomster eller krukker. Men du behøver ikke at købe nye: skift farve med kridtmaling.

15. En ørkenhave

Hvis du bor i et varmt område eller elsker sukkulenter, kan du lave en ørkenhave. Der er mange sorter at vælge imellem, og man kan kombinere dem på mange måder.

Hvis du vil, kan du give kaktusserne en plads i haven. Men husk: Nogle arter skal have nok sol og andre ikke så meget.

Forskellige sukkulenter kan bruges til at indrette haven
Kampesten kombineres med kaktusser og skaber en ørkenstil.

16. En zen-have

Hvis du er til minimalistiske trends eller buddhisme, er en zen-have måske lige noget for dig. Den kræver kun grus eller småsten. Der er ikke brug for vanding, men du skal holde den ren.

17. Et hvilested

Da haven ikke kun er til for planternes skyld, men også for at du kan nyde den, må du ikke glemme at lave et hvilested. Find en lille bænk eller endnu bedre en hængekøje eller gynge.

18. Rustikke gulve

I de områder af haven, der er reserveret til samvær med familie eller venner, kan gulvet være lavet af cement, sten med mørtel eller keramik eller marmorstykker. Jo mere rustikt det ser ud, jo bedre vil det passe til den naturlige luft. Byggearbejdet vil også være billigere.

19. Rørtag

På samme måde kan du i dette område tilføje et lille tag, både for at være i de solrige timer og på regnfulde dage. Det er tilrådeligt at bruge materialer som sukkerrør, da det er mere budgetvenligt og naturligt.

20. En rustik væg

En rustik bagvæg i et hjørne, hvor man bruger træ eller laver frisen med naturligt ler, skaber en stemning af en hytte i skoven eller en bjerggrotte. Dette er en anden billig idé til at indrette haven.

21. Sparsommelige møbler

Prøv selvfølgelig at indarbejde lidt havemøbler til at nyde morgenmaden eller eftermiddagsteen. Disse møbler er også lavet af træpaller eller endda dæk. I den forbindelse er der mange gode, farverige og budgetvenlige ideer.

Opdeling i en have
Palletræ bruges til at skabe opdelinger og differentierede områder i haven.

22. Sivmåtter til at indrette haven

Som et supplement til møblerne kan du lægge måtter på gulvet. Dem, der er lavet af siv og andre naturmaterialer, er de mest anbefalelsesværdige, både på grund af prisen og fordi de passer bedre til en rustik eller landlig indretning.

23. Grundlæggende belysning

For at kunne nyde haven om aftenen er det nødvendigt med lidt belysning. Du behøver kun en smule, da det er mere hyggeligt og naturligt.

Installer lyspunkter i træstammerne, og hvis det er af genopladelige pærer med sollys, er det meget bedre. Du sparer på elomkostningerne.

24. Genbrug og genanvend, når du vil indrette haven

Flere gamle genstande, som du ikke længere bruger, kan få et nyt liv i haven og give et vintagepræg: en stige, en cykel eller en trillebør til at sætte potter på. En lerkrukke kan være et dekorativt element og endda et par støvler, som du ikke længere bruger.

Få mest muligt ud af disse ideer til at indrette haven

Der er mange gode ideer til at indrette haven eller terrassen med få penge. De hjælper dig med æstetikken, samtidig med at du får mest muligt ud af den plads, du har.

For at implementere disse alternativer, som vi har foreslået, kan du gøre det meste af arbejdet selv. Det er også en faktor, du skal overveje, når det handler om at spare omkostninger. Desuden giver det, man selv har gjort, som regel større tilfredshed.

Og det er selvfølgelig også en større garanti for, at alt bliver præcis, som man vil have det. Som vi sagde i begyndelsen, er hensigten jo at lave en have, hvor man kan nyde naturen og samtidig glæden ved at være hjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gil-Albert Velarde, F. (2008). Programación y organización de los trabajos de jardinería y restauración del paisaje. Madrid-España: Paraninfo.
 • Hansen, M., Reo Jones, K., & Shinrin-Yoku, B. (2017). Forest bathing and nature therapy: a state-of-the-art review. Int. J. Environ. Res. Public Health, vol. 14(8), p. 851. https://doi.org/10.3390/ijerph14080851.
 • Kendall, A. (2008). Terrazas, una infraestructura agrícola como contribución a las estrategias de manejo de riesgos climáticos. XII Congreso de Historia Agraria. Córdoba, Argentina.
 • McGovern, S. (2016). The Ryôan-Ji zen garden: textual meanings in topographical form view all authors and affiliations. Sage Journals, Vol. 3(3). https://doi.org/10.1177/1470357204045787
 • Turner, L., Bass, M., Ting, L., & Brown, B. (2002). Influence of yard work and weight training on bone mineral density among older u. s. women. Journal of Women & Aging, vol. 14(3-4), pp. 139-148. Doi: 10.1300/J074v14n03_09.
 • Wirth, P. (2007). Jardines. Las Palmas-Gran Canaria: Editorial Hispano Europea.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.