Sådan kan du omplante kaktus uden skader: En trinvis guide

Hvis du ikke har nogen idé om, hvordan man kan omplante en kaktus, fortæller vi dig, hvordan du gør det korrekt uden at komme til skade under processen.
Sådan kan du omplante kaktus uden skader: En trinvis guide

Sidste ændring: 15 maj, 2023

Kaktusser er for længst ophørt med at være frilandsplanter. Det er almindeligt at se dem i stuen, på hylder eller på et skrivebord. Dette faktum øger interessen for at kende til den pleje, som arten kræver, og inden for disse krav er det vigtigt at vide, hvordan man kan omplante kaktus uden skader både på planten og sig selv.

Det, der er slående ved denne sort, er det piggede aspekt, der af University of Minnesota Extension beskrives som skæl fra mikroskopiske til store. De tjener til at beskytte planterne mod rovdyr og modstå solen. I den forbindelse hævder den amerikanske National Park Service, at piggene er ansvarlige for at bryde fordampningsvindene og give skygge til stammen.

Men det er netop piggene, der gør håndteringen vanskelig. Hvordan tager man kaktussen op uden at blive stukket? Hvordan holder man den med et værktøj uden at skade den? I denne artikel vil vi afsløre det.

Kaktus: En smuk og anvendelig plante med torne

Kaktusser er planter med stor modstandsdygtighed og et særpræget udseende, der gør dem til et attraktivt dekorativt element. Deres vedligeholdelse er enkel. De overlever både udendørs og indendørs.

De er typiske eksemplarer af tørre og halvtørre områder, som det forklares i en artikel fra Phytotherapy Research. I artiklen beskrives Cactaceae‘s anvendelighed på grund af formål som f.eks:

  • Foder.
  • Fødevarer.
  • Medicin.
  • Dekoration.

En anden tekst, der er udsendt af Food Chemistry omtaler kaktusser som en slags saftige planter med en bladløs stilk og mange torne, og er enig med det foregående blad i, at de er nyttige for fødevare- og medicinalindustrien.

Kaktusser har forskellige former, lige fra flade til cylindriske og runde former. Arternes hårdførhed begrænser ikke deres blomstring, hvis knopper normalt er hermafrodit. Selv om de kan plantes direkte i jorden, er det i orden, hvis du foretrækker at have dem i potter. Du skal blot håndtere dem med omhu for at undgå uheld.

Risici ved at omplante kaktus: Hvad kan der ske med planten og med dig?

Selv om kaktusser ikke kræver konstant omplantning i deres sparsomme pleje, skal det gøres på den rigtige måde, når de har brug for det. På den måde skader du ikke planten, og du kommer heller ikke selv til skade.

Det er hensigtsmæssigt at omplante kaktussen, hvis rødderne stikker ud af drænhullerne, men det er noget, der sker efter 2 til 4 år, afhængigt af væksthastigheden.

Det er næsten umuligt at trække kaktussen op med den bare hånd uden at komme til skade. Hvis en sådan hændelse sker, er såret ret smertefuldt. Og der kan opstå betændelse, som det fremgår af en artikel fra Actas Dermo-Sifilográficas. Ligeledes er kaktussens stamme og rødder udsat for skader, hvis du ikke bruger de rette instrumenter til at fjerne den.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Ved du, hvad slow gardening er?

Hvordan kan man omplante kaktus uden skader?

For at undgå uheld, når man omplanter en kaktus, opsummerer og deler vi en guide, som helt sikkert vil være nyttig i processen. Gå ikke glip af den.

1. Gør dine redskaber klar til at omplante kaktus uden skader

Det er klart, at du aldrig bør tage en kaktus op med ubeskyttede hænder. Du har brug for nogle haveredskaber. Tykke handsker, der dækker underarmen, og en pincet, hvis kaktussen er lille, er nødvendige. Andre redskaber til opgaven er følgende:

  • Aviser.
  • En tyk klud.
  • Underlag.
  • En potte.

2. Løsn jorden

Løsn jorden med en spade med et let tryk. Sørg for at dække hele pottens overflade, og glem ikke de indre kanter.

3. Fjern kaktussen

Du har allerede handskerne på, men det er nødvendigt at dække kaktussen med flere ark avispapir eller en tyk klud for at undgå at blive stukket. Løft planten langsomt op, så du ikke beskadiger dens stamme eller knækker rødderne.

4. Ryst rodklumpen og tjek rødderne

Når kaktussen er ude, skal du ryste rodklumpen, så du ikke tager noget af jorden med over i den nye potte. Udnyt dette trin til at inspicere rødderne og rengøre dem med en børste eller en større pensel, afhængigt af plantens størrelse.

Se efter svamp eller eventuelle tegn på sygdom, der begynder at vise sig på rhizomerne. Fjern eventuelle døde rødder og sprøjt om nødvendigt svampemiddel.

5. Flyt kaktussen over i den nye potte

Til dette trin skal den modtagende potte være klar. Lerpotter er tilrådelige til denne type planter, fordi de hjælper med at absorbere overdreven fugtighed. Den skal være større, have drænhuller og tillade, at rødderne kan forblive i samme dybde som i den tidligere beholder.

Sæt den rene kaktus i og tilsæt gradvist jord, der er ren. Undervejs holder du kaktussen og beskytter dig selv med handsker eller en klud. Du slipper planten, når potten er fyldt, og planten står oprejst.

6. Lad være med at vande din kaktus

Når du er færdig, skal du ikke vande kaktussen med det samme. Det er bedst at give kaktussen en chance for at vænne sig til det nye miljø.

Efter en uge kan du begynde at vande.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du plante og pleje passionsfrugt derhjemme

Kend det bedste tidspunkt til at omplante kaktus uden skader

Tidligt til midt på foråret er den anbefalede periode for omplantning af en kaktus. Det er på dette tidspunkt, at planten oplever sin aktive vækst. Derfor vil den bruge sin energi på at tilpasse sig det nye miljø og komme sig efter transplantationsprocessen.

Glem ikke at dække dine hænder med tykke handsker og bruge en særlig pincet, når kaktussen er lille. Det er den eneste måde til at undgå at stikke sig selv og at aflaste planten for stress som følge af forkert håndtering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.