En nem guide til guldranke: En væsentlig stueplante

Guldranke er en af de mest populære stueplanter. Vil du lære, hvordan du passer den? Vi fortæller dig hvordan her.
En nem guide til guldranke: En væsentlig stueplante

Sidste ændring: 17 april, 2023

Guldranke har nok egenskaber til at være en af favoritterne i hjemmet. De store blades skønhed og det grønne, der pryder den, er karaktertræk, der bidrager til den enkle pleje, som den kræver, da det ikke rækker ud over det elementære for enhver planteart.

Som om det ikke var nok, er det at have et eksemplar i ethvert rum i huset at have de rensende fordele, som den giver miljøet.

Guldranke er et fremragende valg for dem, der er begyndere i planteverdenen, fordi den gør det muligt at lære om den grundlæggende pleje af en plante.

For dem, der allerede mestrer havekunsten, er denne art, der tilhører Araceae-familien, nem sammenlignet med den omhyggelighed og de behov, som andre planter har. Vi viser dig, hvordan du skal passe dem.

Guldranke og dens karakteristika

En artikel offentliggjort af Rasayan Journal of Chemistry afslører guldranke (Epipremnum aureum) som en slægt af blomstrende planter, der er nyttige i folkemedicin, og hvorfra der frigives talrige forbindelser. Det samme rapporteres i videnskabelige artikler om fremtrædende bioaktiviteter.

Den er født i Sydøstasien og er kendetegnet ved klatreadfærd i tropiske skove. Mindre planter er tilpasset til dyrkning i havebrug og indarbejdelse i interiører, fordi de trives i krukker og har evnen til at vokse hængende.

Guldranke har et imponerende udseende, hvilket fremgår af dens brede, stedsegrønne blade, der har cremefarvede nuancer og ligner et hjerte.

Den almindelige guldranke kaldes potus dorado. En sort, der identificeres som poto marble queen, er kendetegnet ved hvide blade og intense pletter, mens en anden type, der kaldes potus neon/lemon, har blade uden pletter og gul farve.

Fordelene ved at have en guldranke i huset

Guldranke er en plante, der overlever uden større problemer både indenfor og udenfor. Men når klimaet er for koldt, er der risiko for sygdom.

Du kan placere den på møbler, hænge den op eller have en pind, som den kan vikle sig om. Med sine hjerteformede blade er den en iøjnefaldende gave til valentinsdag. Men dens mest fremtrædende fordel er luftrensning.

Disse rensende egenskaber er forbundet med absorption og eliminering af toksiner som formaldehyd, der frigives fra kosmetik, rengøringsmidler, maling og andre materialer, der bruges i hjemmet.

Faktisk henviser en NASA-undersøgelse til den mulige indvirkning af guldranke på luftkvaliteten indendørs efter at have testet en model af spor af forurenende stoffer i en rumfartøjssimulator.

Guldranke

Guldrankens plejebehov

Monaco Nature Encyclopedia bemærker, at Epipremnum aureum er en af de mest udbredte potteplanter på grund af dens tilpasningsevne, nemme vedligeholdelse og hurtige vækst. De tilføjer, at grundlæggende pleje bidrager til den frodige vegetation og styrken af dens farver.

Hvad indebærer denne pleje? Vi vil se på det nedenstående.

Gødning

Vækstmediet for Araceae-arten skal give den tilstrækkelige næringsstoffer. Bed om speciel gødning til denne type plante. Giv gødning hver måned, mens planten stadig vokser. Når den er i hvile, skal du gøde en gang hvert kvartal.

Vanding

Guldrankens tropiske oprindelse er ikke en grund til at mætte den med vand. Tværtimod kræver den kun lidt hydrering og forsvarer sig selv under knappe forhold. Det er nødvendigt at vande planten, når du bemærker den tørre jord. Generelt hver 2. eller 3. dag.

Hvis du giver for meget vand, bliver dens grønne blade gullige. Eller som en forsvarsmekanisme løsner den de beskadigede.

Belysning

Placer planten i et lyst område, også selv om det er ved siden af et vindue med gardiner. Direkte lys er ikke godt for denne plante, men hvis den mangler belysning, kan den miste sine nederste blade, hvilket er en advarsel om, at du bør flytte den fra sin plads.

Beskæring

Når planten oplever en pause i sin vækst, skal du udnytte det og beskære den. Der er ikke noget bestemt tidspunkt på året for at gøre dette. Du kan udføre beskæringen når som helst.

Formering og udplantning

Formering af guldranke sker ved stiklinger. Klip spidsen af en gren af, dyp den i vand og vent på, at den slår rod. Plant den derefter i bunden af en anden plante for at få den til at se busket ud.

På den anden side er det muligt at plante den direkte i jorden, men det vil være vanskeligere at trives, hvis du derefter omplanter en stikling i vand.

Det anbefales at omplante om foråret, når potten er tør, eller hvis den viser rigelig fugt. I de to sidste tilfælde er det meningen at flytte planten til en potte med ny jord for at forsøge at genoplive den.

Desinfektion

Som enhver anden plante er guldranke modtagelig for skadedyr. Hyppige diagnoser afspejler skader fra meldug. De kan også lide af skæl eller mørke buler, der strækker sig ned til stammen.

For at bekæmpe disse infektioner er det bedst at fjerne visne blade, flytte planten til en insektfri potte og sterilisere beskæringsredskaber. Hvis angrebet er alvorligt, skal du flytte planten til frisk luft og skylle den omhyggeligt. Flyt den derefter til et lyst sted med et minimum af vand.

Plante i kurv

Pas på! Tag visse forholdsregler for at undgå forgiftning forårsaget af guldranke

Blandt de mange fordele ved at have guldranke som stueplante er der en vigtig advarsel: Arten er giftig. Mennesker med meget følsom hud kan få udslæt.

Især når det gælder kæledyr, bemærker American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, at tygning eller spisning af bladene påvirker mundvævet og forårsager smerter og hævelse, opkastning og overdreven savlen. Indtagelse af guldranke resulterer også i mekanisk irritation af mave-tarmkanalen.

Ifølge Bonplandia Magazine skyldes disse reaktioner et toksisk syndrom forårsaget af oxalater, der er i stueplanter. Afslutningsvis er rådet at holde din guldranke uden for dyrs og børns rækkevidde for at nyde skønheden ved denne prydplante.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.