Lær at passe påfugleblomster, så de blomstrer længere

Det kræver ikke mange anstrengelser at passe påfugleblomster. Disse afrikanske planter trives godt med en grundlæggende pleje.
Lær at passe påfugleblomster, så de blomstrer længere

Sidste ændring: 23 marts, 2023

Denne plante af afrikansk oprindelse, der tilhører Asteraceae-familien, betager os med sit vilde udseende, der ligner tusindfryd. Påfugleblomsters egenskaber gør det muligt at katalogisere dem som en prydplante, der er nem at holde. Hvis du lige er begyndt at dyrke dem, må du ikke gå glip af denne artikel, hvor vi forklarer, hvordan man passer påfugleblomster.

Det er vigtigt at præcisere, at disse buskes hårdførhed ikke henviser til deres udseende, men til deres evne til at tilpasse sig næsten ethvert miljø. Deres “hårdførhed” fritager dem ikke for at modtage grundlæggende pleje, så de kan blomstre længere.

Det er et spørgsmål om god vanding, korrekt placering og næring i overensstemmelse hermed. Lad os uden videre gå til sagens kerne og finde ud af, hvordan man passer påfugleblomster.

Påfugleblomsters karaktertræk: En “sovende” plante

Påfugleblomster er en urt, hvorfra man kan se små rosetter af behårede blade komme frem, som er lancetformede og let hvidlige. Den suppleres af relativt store blomster, med gule eller orange kronblade samt lilla, hvide, røde og lyserøde.

Den bliver op til 30 centimeter høj, men der findes også krybende arter, som er almindelige i skabelsen af klippehaver. Det er en flerårig plante, der omfatter 79 arter. Den mest almindelige er Gazania splendens.

Efter solnedgang lukker Gazania splendens’ blomster deres kronblade og åbner dem igen ved daggry. På grund af dette naturskuespil kaldes de ofte “sovende”. De vokser i bymiljøer, på landet og endda nær stranden på grund af deres evne til at tolerere forskellige klimaer.

Sådan plejer du påfugleblomster, så de blomstrer længere

Du bør ikke lade dine påfugleblomster være alene, selv om de har brug for en vis uafhængighed for at overleve. Husk, at jo mere opmærksomhed du giver en plante, jo bedre vil den blomstre. Lad os se på, hvilken pleje de har brug for.

Lyserøde påfugleblomster

God placering

Påfugleblomster er ikke krævende med hensyn til plads. De kan nemt have plads både indendørs og udendørs. Det vigtigste er dog, at placeringen sikrer dem en god dosis sol.

Det er meningen, at de skal kunne mærke lyset og åbne deres kronblade i dagtimerne. Når de står i skyggen, bliver kronbladene ikke åbnet, og planten producerer færre blomster.

Næringsrig jord

Et forsøg offentliggjort af Plant Archives analyserede virkningen af kalium på vegetativ og blomstrende vækst hos Gazania-arter. Resultaterne afslørede en betydelig stigning i højde, antal blade, vægt og rødder. Med andre ord ville tilførsel af dette mineral til substratet fremme udviklingen.

Gødning hver anden uge og tilførsel af organisk materiale samt kompost eller humus er tips til at forlænge blomstringstiden for denne Asteraceae.

Brug af stiklinger

Metoden til at reproducere påfugleblomster er ved hjælp af stiklinger, som du tager om efteråret og forbereder dem over vinteren. Plant dem i potter med en dybde på ca. 10 cm, og fugt dem, indtil planten står oprejst.

Regulér klimaforholdene

Denne plante kommer fra det sydlige Afrika og er vant til ekstremt solrige omgivelser. Men hvis påfugleblomster i din have viser brændte eller beskadigede blade, er det tilrådeligt at flytte dem til et halvskygget område. Gør det til en vane at tjekke spidserne af bladene, da det er her, planten begynder at brænde.

Dosering af vand

Påfugleblomsters modstandsdygtighed over for tørre klimaer gør, at du ikke behøver at vande dem konstant. De sætter pris på hydrering, når jorden er tør lidt under overfladen.

For at finde ud af det kan du stikke en træpind eller en finger 5 centimeter ned i jorden. Hvis den er tør, er det tid til at vande jorden. Hvis du ikke gør det, forårsager det vandmætning og øger sandsynligheden for planteforrådnelse. Planlæg vanding hver 2. uge om sommeren, hvis du bruger stiklinger af planten.

I haver virker sprinklervanding.

Vanding af en have

Påfugleblomster er ikke immune: Du skal beskytte dem mod skadedyr

Insekter og skadedyr giver ikke planter, herunder påfugleblomster, noget pusterum. Generelt er denne art sårbar over for parasitter, der kan forårsage bladpletter eller svamp.

Meldug er et af de elementer, der angriber påfugleblomster. University of Illinois Gardening Extension forklarer , at denne sygdom påvirker urteagtige og træagtige planter, og at den fremstår som en slags hvidt pulver på stængler, blade og blomster.

Naturlige insekticider er nyttige til at slippe af med svampen i de tidlige stadier, men hvis infektionen er fremskreden, er det usandsynligt, at plantens sundhed vil blive genoprettet. Den rette måde at forebygge eller handle hurtigt på er at tjekke dem fra tid til anden for at bemærke, om der sker ændringer i udseendet.

Hvad du bør huske, når du forsøger at passe påfugleblomster

Sammenfattende indebærer pasning af påfugleblomster, så de blomstrer længere, at de skal placeres, hvor solen når dem, men uden at solen brænder dem, at der tilføres vitaminer til jorden og at vandtilførslen kontrolleres, så de ikke bliver vandmættede.

Som sidste anbefaling skal du beskære de dele, der er i dårlig stand, og fjerne nedfaldne blade og kronblade fra potten eller planteområdet. Hvis de bærer skadedyr, vil de skade substratet. Klipning af ukrudt, der omgiver planten, er en anden ufejlbarlig ressource til at øge den næring og energi, som påfugleblomster har brug for i deres blomstring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.