5 fordele ved havearbejde for dit mentale og følelsesmæssige helbred

Der er fordele ved havearbejde, såsom at plante et træ eller vande blomster, som er gode for din mentale sundhed.
5 fordele ved havearbejde for dit mentale og følelsesmæssige helbred
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Naturen holder aldrig op med at være venlig og give alt det tilbage, som den modtager fra mennesket. Beviset herpå er de mange fordele ved havearbejde for vores mentale og følelsesmæssige sundhed. Gødning af en plante, vanding af rosenbuske og plantning af frø er f.eks. alle opgaver, der gavner dit psykiske velbefindende.

Udførelse af udendørs aktiviteter, herunder havearbejde, er forbundet med distraktion, afslapning og endda kreativitet. Der er en masse forskning om dette. I denne artikel fortæller vi dig alt om de mange fordele ved havearbejde for dit helbred og velvære.

Havearbejde er en aktivitet, der understøtter mental og følelsesmæssig sundhed

Livet tager os ofte med i et kapløb mod uret, så nogle gange er det nødvendigt at koble fra den daglige travlhed og give sig selv en pause. For at gøre dette er det ikke obligatorisk at planlægge en gåtur eller en udflugt. Ved at tage nogle redskaber og gå ud i haven opnår du fordele, som sindet og kroppen fortjener.

Der er undersøgelser, der fremhæver dette.

I en artikel om planternes følelsesmæssige virkninger på mennesker, Journal of Environmental Horticulture, blev følgende psykologiske fordele påpeget:

  • Forbedret hukommelse.
  • Større lykke og tilfredshed.
  • En reduktion af virkningerne af demens.
  • Afbødning af posttraumatisk stresslidelse.

En anden analyse, udarbejdet af Clinical Medicine henviser til indførelsen af terapeutiske haver på hospitaler som et ideelt alternativ til at forbedre patienternes velbefindende. De bemærker, at flere og flere beviser støtter eksponering og kontakt med det”grønne miljø” for det generelle velbefindende.

Hvilke haveopgaver har fordele for den mentale og følelsesmæssige sundhed?

Ifølge British Psychological Society omfatter inddragelse af havearbejde i vores liv alt fra meget enkle til mere besværlige opgaver. Du kan dyrke urter som basilikum eller mynte og avocado-frø i form af stueplanter ved at bruge det, der bliver tilovers af disse fødevarer i køkkenet.

Sandheden er, at du ikke behøver et stort stykke jord for at drage fordel af fordelene ved havearbejde for mental og følelsesmæssig sundhed. Plantning i små potter eller spiring i dåser er eksempler på opgaver, der optager dine tanker og fjerner tankerne fra din rutine for en stund.

Eksperter tilføjer, at plantning, lugning og vanding i større haver er en anden måde at distrahere tankerne på.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 vigtige redskaber til at passe haven i foråret

Dette er de 5 vigtigste fordele ved havearbejde for dit mentale og følelsesmæssige helbred

Selv om de fordele, som havearbejde giver for sindet og følelserne, ikke er nye, blev de mere mærkbare efter den lockdown, der fandt sted under COVID-19-pandemien. I denne tid fandt mange mennesker denne kunst enormt terapeutisk. De fik en følelse af kontrol og sikkerhed, mens de dyrkede deres egen mad.

Dette fremgår af en rapport fra University of California, som blev forelagt af Department of Agriculture and Natural Resources. Rapporten omfattede flere byer i USA, Tyskland og Australien. De adspurgte gartnere gav også udtryk for en følelse af glæde, frihed og samhørighed med naturen.

1. Havearbejde forbedrer din opmærksomhed

Ellison Chair in International Floriculture siger, at opgaver, der udføres under naturens beroligende indflydelse, udføres med større præcision. Desuden styrker ophold i det fri hukommelsespræstationer og opmærksomhedsspændvidde.

En undersøgelse i Science, Technology and Innovation Magazine henviser på sin side til grønne områder som mentale genoprettere, der bidrager til at forbedre akademiske præstationer. I analysen blev det konkluderet, at miljøer med prydplanter giver en følelse af velvære, og at eleverne derfor indtager en bedre holdning, hvilket fremmer undervisnings- og læringsprocessen.

Med andre ord er det at være i nærheden af eller i en have gunstigt for at forbedre opmærksomheden. Et faktum, der kan ekstrapoleres fra det akademiske miljø til havearbejde til fordel for psykologisk velvære.

2. Det giver næring til selvværdet

Det er en stor bedrift at plante en plante og betragte dens vækstproces. Og når vi når et mål, giver det næring til en følelse af stolthed og styrker selvværdet.

Hvorfor er det sådan?

Det er et projekt, som du har dedikeret tid, tålmodighed og en masse ansvar til. Med andre ord er det en kilde til stolthed at dyrke en plante og se den trives.

Et lignende scenario er beskrevet af University of Florida: Hvis et barn planter og plejer et frø, indtil det spirer, vil han eller hun føle, at han eller hun har udrettet magi. På samme måde føler unge mennesker en følelse af succes, når de høster den mad, de vil spise, eller når det, de har plantet, blomstrer. Det er med til at øge deres selvtillid og selvværd.

3. Fordele ved havearbejde: Det fremmer kreativiteten

American Journal of Lifestyle Medicine siger, at havearbejde øger kreativiteten og inspirationen, hvilket er gavnligt for det mentale velbefindende hos dem, der dyrker have. De taler især om hjemmehaver og muligheden for at personliggøre dem, hvilket giver en mulighed for at udtrykke sig selv og afspejle lidenskaber, værdier og præferencer gennem havearbejde.

4. Det styrker dine sociale relationer

Konceptet med fælleshaver er blevet populært. Disse områder betragtes af videnskabsmanden Glover som “sfærer af selskabelighed”. I en artikel, der er offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health, fremhæver forfatteren de sociale forbindelser, der opbygges under den fælles handling, som havearbejde er.

Forfatteren hævder, at havearbejde sammen med andre sociale, operationelle og rumlige vedligeholdelsesaktiviteter tilskynder deltagerne til at tilbringe tid sammen. Dermed styrkes begrebet fællesskab.

5. Det hjælper med at reducere stress og angst

Når du fokuserer opmærksomheden på de umiddelbare opgaver i forbindelse med havearbejde, minimerer du den negative byrde, der kan overvælde dig. Den friske luft, det at røre jorden og mærke solen er beroligende i stressede situationer.

Et kontrolleret forsøg offentliggjort i The Lancet Planetary Health vurderer, at havearbejde i fællesskab med andre er en måde at forbedre stress og angst på. Samtidig fremmer det vaner, der støttes af naturen, hvilket resulterer i et aktivt og sundt liv. I samme artikel tales der om disse erhvervs indflydelse på at reducere risikoen for kroniske sygdomme.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 20 bedste solsikre hængeplanter

Der er flere fordele ved havearbejde: Det er også gavnligt for dit fysiske velbefindende

Ud over at nære sindet og bringe følelserne til et positivt scenarie er det gavnligt for dit fysiske helbred at afsætte tid til havearbejde. Hvis det ikke er muligt at gå i fitnesscenteret eller dyrke sport, kan du måske opdage, at din have er en mulighed for at holde dig i form.

State University of New Jersey hævder, at når du dyrker din egen mad, får du motion af lav til moderat intensitet. Ved at grave, rive eller løfte krukker bevæger du din over- og underkrop.

De tilføjer, at du også øger din fleksibilitet, styrker dine led, og dine hænder fungerer bedre. Flere fysiske fordele ved havearbejde? Tjek følgende:

  • Forbedret knogletæthed.
  • Lavere blodtryk.
  • Stærkere ben- og rygmuskler.

Husk: Havearbejde er terapeutisk, men kan ikke erstatte psykologisk rådgivning

Selv om havearbejde i sig selv har en positiv indvirkning på den mentale sundhed, kan det ikke i sig selv erstatte psykologhjælp. Der findes tilknyttede faglige discipliner som f.eks. haveterapi, der omtales i en artikel i tidsskriftet Personlig autonomi (på spansk).

Disse typer metoder kan kun styres af specialister.

Når det er sagt, kan havearbejde være en supplerende terapi eller en hobby. Hvis du oplever angst, depression og følelsesmæssigt ubehag på en vedvarende måde, er det en god idé at gå til en professionel. Hvis du på den anden side oplever, at din have giver dig mulighed for at flygte et par minutter fra den daglige travlhed, så udnyt det og slap af.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.