5 metoder til at identificere problemer med iskias

Det er en god idé at gå til en specilialist for at finde ud af, om man har iskias og for at få den rigtige behandling. Dette skyldes, at nogle af symptomerne på iskias, som opstår med tiden, ligner symptomerne på andre sundhedsproblemer.
5 metoder til at identificere problemer med iskias

Sidste ændring: 11 december, 2018

Der er helbredsproblemer, som kan blive identificeret meget nemt. Der er dog andre tilstande, såsom problemer med iskias, der har symptomer, som vi nogle gange kan forveksle med andre tilstande.

Måske har man en smerte i benet på grund af udmattethed. Alligevel bør man aldrig ignorere dette, eftersom det kan være et symptom på problemer med iskias. Denne opmærksomhed kan hjælpe en til at bekæmpe dette sundhedsproblem.

Hvis man oplever en smerte på bagsiden af ens ben, bør man blive bekymret. Dette skyldes, at det måske virker som en almindelig krampe, men måske ikke er det. Især hvis man oplever andre symptomer såsom følelsesløshed eller en summen, som strækker sig ned til foden.

Derudover bør man blive bekymret, hvis smerten i benet bliver værre, når man hoster eller nyser.

Virker det indtil videre som om, du døjer med problemer med iskias eller ej? Fortsæt med at læse denne artikel for at finde ud af, om du har problemer med iskias eller ej.

Den første ting, man bør vide, er, at iskiassmerter ikke er en sygdom, men et helbredsproblem. Det kan desuden heller ikke blive identificeret ret nemt, med mindre man oplever mere end 80% af ens smerte i et ben og ens ryg.

Men hvordan ved med sikkerhed, om man har problemer med iskias?

1. Man har svage knæ ved problemer med iskias

Problemer med iskias kan mærkes i knæene og giver en svage knæ der f.eks. forhindrer en i at løbe og gå lange distancer

Fakta er, at når man døjer med dette helbredsproblem, så oplever man en smerte i et knæ. Det spreder sig til hele benet. Når denne smerte opstår i begge ben, så kræver det øjeblikkelig medicinsk behandling.

For eksempel hvis man oplever det sidstnævnte symptom, så kræver det måske, at man får udført en akut operation. Det er dog mere almindeligt at opleve smerten i blot det ene ben. Dette sker, fordi iskiasnerven kniber sig selv.

Denne nerve begynder ved rygraden og slutter ved foden. Og når den bliver presset sammen, så begynder man at døje med iskias. Dette skyldes, at iskiasnervens funktion bliver forandret. På det tidspunkt begynder man at opleve forskellige former for uønskede følelser: smerte, svaghed og en summen.

I sig selv er smerten meget almindelig. Det, der er foruroligende, er, når smerten er kombineret med svaghed i knæet eller benet.

Når læger ser dette problem opstå i blot det ene ben, så ved de, at det er tegn på et eller andet helbredsproblem. Så det bør også være et advarselstegn for dig.

2. Man kan ikke længere løbe

Det er svært at se, om smerten, som atleter oplever i deres ben, er et tegn på iskias. Det skyldes, at iskias og piriformissyndrom har næsten de samme symptomer. Den sidste tilstand er dog mere almindelig end den første.

Derudover er summen, smerte og følelsesløshed, som spreder sig til benet, symptomer på begge helbredsproblemer. Man kan også døje med en anden tilstand, hvis disse symptomer viser sig. Det er derfor, man bør gå til en læge øjeblikkeligt, hvis man har et af de ovenstående symptomer.

At ignorere de advarselstegn, som ens krop giver en, kan gøre situationen værre.

Selvom vi alle tror, at sportspersoner er meget sunde, bør man aldrig ignorere en smerte eller en form for ubehag, hvis man er en del af denne gruppe mennesker.

Det er bedre at få bugt med disse ubetydelige ting frem for at skulle tage en pause fra sin yndlingsakivitet.

3. Man har smerter

smerte

Vi har allerede nævnt, at smerte er meget almindeligt i forbindelse med mange problemer med helbredet. Alligevel er det også et meget vigtigt symptom på iskias. Når man går til sin læge, bør man dog tydeligt beskrive og være præcis om hvilken form for smerte, man oplever.

Det er ikke nok bare at sige, at man har smerter.

Dette skyldes, at læger kan behandle smerte på mange måder i forbindelse med tilstande, som ikke nødvendigvis er iskias.

Dr. Jacob Teitelbaum (forfatter af værker såsom “Real Cause, Real Cure: The 9 Root Causes of the Most Common Health Problems and How to Solve Them!”) fremsætter nogle primære teknikker til at identificere, om man har iskias:

  • Brug tommelfingeren til at støtte dine fingre og brug derefter fingrene til at presse over de nederste muskler i ryggen, ligesom på billedet ovenover.
  • Prøv at finde de punkter på ryggen, som forårsager smerte.
  • Hvis smerten giver et lille jag, som går hele vejen ned til ens tæer, så er der en stor sandsynlighed for, at man har iskias.

4. Hvis man består denne prøve

Denne prøve vil fortælle en, om man har iskias eller ej. Det, man skal gøre, er at lægge sig ned og strække sine tæer.

Med hjælpen fra en anden person skal man derefter løfte sine ben og strække dem ud til mellem 30 og 70 grader. Personen, som hjælper en, skal løfte ens ben op og tjekke, om man laver prøven korrekt.

Hvis man efter at have lavet denne prøve oplever en smerte i hele ens ben, bagved knæet og ned til tæerne, så betyder det, at man har iskias.

Vi anbefaler, at man går til en fysioterapeut eller en læge for at få lavet denne prøve. Hav i baghovedet, at hvis man laver denne bevægelse pludseligt eller ukorrekt, så kan det forværre symptomerne.

5. Der sker noget andet med ens krop

laend_smerte

Udover smerte i ryggen, knæet og benet så kan andre symptomer på iskias være, når man bemærker, at noget ved ens krop er forandret. Måske kan det være, at ens tarme eller blære mister kontrol over deres funktion for eksempel.

Ifølge læger så kan dette være et tegn på, at man har brug for en akut operation.

Alan Hilibrand, en talsmand for the American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), siger, at denne situation er ualmindelig.

Hvis man føler, at ens rygsøjle lægger meget tryk på nerven, som kan påvirke ens blære og tarme, så bør man gå til en læge. For denne skade kan blive permanent.

Den gode nyhed: problemer med iskias forsvinder

Den gode nyhed er, at iskias forsvinder i 80% af tilfældene. Vi ved dog stadig ikke, om det skyldes, at en diskus i rygraden har bevæget sig tilbage til dets oprindelige sted, eller om iskiasnerven ikke længere bliver knebet.

Det, man kan gøre, mens man døjer med iskias for at mindske ubehaget, som man mærker, er at tage anti-inflammatorisk medicin. Man bør også gennemføre fysisk terapi, som ens læge henviser til.

Vi er dog kede af at fortælle dig, at selvom iskias er midlertidigt i det fleste tilfælde, så vil symptomerne vare i mere end tre måneder.

I hvert tilfælde er det altid vigtigt at gå til en læge og følge hans eller hendes anbefalinger. Også selvom smerten forsvinder midlertidigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.