Seks ting, du ikke skal spise om aftenen

Hvis du spiser disse 6 fødevarer om aftenen kan det påvirke din søvnkvalitet og forårsage halsbrænd og andre fordøjelsesproblemer.
Seks ting, du ikke skal spise om aftenen

Sidste ændring: 21 september, 2022

Aftensmad er et af dagens hovedmåltider. Derfor er det hverken en god idé at ignorere det eller at erstatte det med usunde fødevarer. Selvom det er sandt nok, at det bør være et lettere måltid end de andre, er det et vigtigt måltid, når det kommer til de processer der støtter kroppen under dens restitution. Derfor skal du passe på, når du vælger hvad du vil spise om aftenen.

Faktisk påvirker de næringsstoffer du indtager om aftenen din søvnkvalitet, dit fordøjelsessystem og din fysiske og mentale energi dagen efter.

Problemet er at mange folk ikke ved hvordan de skal vælge de bedste fødevarer. På grund af dette, er der en ernæringsmæssig overflod i kroppen, som kan have negative virkninger.

Det virker måske okay at spise hvad som helst for at tilfredsstille sin sult inden man går i seng. Men faktisk kan det du spiser have forskellige konsekvenser for dit forbrændnings- og fordøjelsessystem.

Hvordan undgår du dette? Til at starte med, skal du vide hvilke fødevarer der har bestemte karakteristika som gør dem mindre gode at spise om aftenen.

Find ud af hvilke her!

1. Pasta skal du ikke spise om aftenen

Dette betyder ikke at du skal udelukke pasta fra din diæt. Pasta er en vigtigt kilde til kulhydrater, og er derfor ideel som spise på de aktive tider af dagen. For eksempel er det fint at indtage pasta til som del af din frokost.

 • At spise pasta om aftenen kan give dig en ubehagelig og tung følelse i kroppen, som kan forstyrre dig når du skal slappe af. På samme tid, på grund af det høje indhold af kalorier, påvirker det dit stofskifte og din vægt.

Se også: 3 nemme og originale proteinrige opskrifter uden kylling

2. Is

At spise is som aftensmad eller som aftensnack er ikke ligefrem en god idé. Selvom det er tilfredsstillende og lækkert, er denne type fødevare fyldt med mættet fedt, sukker og tilsætningsstoffer som påvirker både din vægt og søvnkvalitet.

 • Is skal du ikke spise om aftenen, fordi det påvirker fordøjelsen. Resultater er oppustethed i maven og overstimulering af nerversystemet.
 • Dette forstyrrer din hvile, fordi det kan forårsage halsbrænd og forhøjet blodsukker.

3. Ost

Ost skal du ikke spise om aftenen.

Ost, og retter der indeholder ost, bør for alt i verden undgås lige før sengetid. Selvom det ikke er skadeligt, kan ost bidrage til en tung følelse i maven og problemer med at sove.

 • Ost indeholder tyramine, en aminosyre som kan nedsætte produktionen af søvnhormoner.
 • Det fedt der forekommer i ost, er tungt og svært for kroppen at fordøje, hvilken kan forårsage en inflammatorisk reaktion i maven.

4. Stærke krydderier

Krydderier og salsa har lækre smage som kan gøre retter ekstra lækre. Selvom det normalt ikke er skidt at spise dem, er det bedre at inkludere dem i andre måltider end aftensmaden.

 • Stærkt krydret mad kan irritere slimhinderne i mavesækken og øge risikoen for halsbrænd og fordøjelsesproblemer.
 • Ved at spise dem om aftenen produceres der mere mavesyre, hvilket forårsager halsbrænd, mave- og tarmsmerter.

5. Blomkål

Blomkål kan være skidt at spise om aftenen.

Denne sprøde grøntsag er en meget sund fødevare, som indeholde få kalorier. På trods af dens gode kvaliteter, er den bedst ikke at spise om aftenen, fordi den også besidder nogle egenskaber, som er med til at producere tarmgasser.

 • At spise blomkål til aftensmaden, og i timerne før du går i seng, giver problemer for dit fordøjelsessystem. Dette er på grund af blomkålens indhold af fedt og kalorier. Faktisk er det anbefalet til at forbedre end kognitive og følelsesmæssige helbred.
 • Denne fødevare indeholder stoffer som stimulerer nervesystemet og vedligeholder hjerneaktiviteten.
 • At give en person energi kan gøre det svært at sove og kan resultere i søvnløse episoder.

Vi anbefaler den følgende artikel: Chokolade gavner din kognitive funktion

6. Rødt kød og forarbejdet kød

Rødt kød og forarbejdet kød er slemt nok i sig selv, men det skal du slet ikke spise om aftenen!

Indtagelse af rødt og forarbejdet kød skal være med stor begrænsning, lige meget hvornår på dagen der sker. Selvom disse fødevarer indeholder næring, er deres høje indhold af mættede fedtsyrer og tilsætningsstoffer ikke gode for en sund diæt.

 • Disse fødevarer er en rigtig dårlig idé som spise om aftenen. Proteinerne kan gøre fordøjelsen besværlig og forårsage søvnproblemer.
 • Fødevarernes høje kalorieindhold sløver også stofskiftet ned og forårsager overvægt.

For at undgå fordøjelsesproblemer og problemer med at falde i søvn, er det bedst at spise lette måltider, som indeholder få kalorier. At have en balanceret og sund diæt er vigtigt på den tid af døgnet.

Det kan interessere dig ...
6 madvarer som bør undgås til aftensmaden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 madvarer som bør undgås til aftensmaden

I denne artikel vil vi snakke om 6 madvarer som bør undgås til aftensmaden. Du kommer træt hjem og vælger det første, du kan finde i køleskabet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
 • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
 • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
 • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
 • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
 • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
 • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
 • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
 • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
 • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
 • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.