Indflydelse af sportscoaching på Federico Valverdes præstationer

Real Madrids uruguayaner er inde i en drømmeperiode. Hvordan holder han sig blandt de bedste i verden? Sportscoaching ser ud til at hjælpe ham.
Indflydelse af sportscoaching på Federico Valverdes præstationer
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 06 november, 2022

Federico Valverde skylder en stor del af sin nuværende storhed i Real Madrid til de ændringer, han har foretaget takket være sportscoaching. Den uruguayanske angriber var populær på de sociale netværk efter det enorme mål, han scorede i den klassiske kamp mod Barcelona.

Med VM i Qatar lige rundt om hjørnet håber han også på en privilegeret plads på det uruguayanske landshold. Vil han være i stand til at gøre en indsats? Foreløbig er der ingen hemmeligheder omkring hans fysiske forberedelse. Ændringerne måtte pålægges, for at spilleren kunne forblive en del af eliten.

Det er ikke let at ændre rutiner og vaner, der har været en del af spillernes liv i årevis (og ofte endda fra barndommen). Derfor tyede Federico Valverde til sportscoaching og fokuserede på at lære af sine fejl for at forbedre sig.

Federico Valverde er ikke den samme spiller, som han var engang

Vi er ikke de samme, når vi bliver voksne. For Federico Valverde betød hans tidlige dage i Peñarol, at han skilte sig ud med det samme. Han skilte sig straks ud fra alle de andre.

Han skulle dog stadig være mere mobil og gå mere frem og tilbage på banen. Det var trænerens anbefaling, selv om han måske ikke brød sig om det på det tidspunkt. Ifølge hans egne senere kommentarer var han for ung og forstod ikke, at der ikke var nogen fremskridt uden at foretage ændringer.

Modstridende ændrede han sig. Og han gjorde fremskridt. Real Madrid skrev kontrakt med ham, da han stadig var i Peñarol, så han kunne rejse til Spanien som 18-årig. Han startede i Real Madrid Castilla, var udlånt til Deportivo La Coruña, og i weekenden blev han foreslået til at være en del af verdens ti bedste spillere.

“Fede Valverde er top 3 i verden i øjeblikket.”

-Toni Kroos via sin Twitter-konto-

Vejen til succes kan virke kort for Valverde, men det har faktisk krævet mange års indsats. Ændringer i træning og ernæring var ikke de eneste ændringer, han måtte foretage. Han måtte også lære at håndtere fiaskoer.

Når der er så mange succesøjeblikke, kan det virke som om, at han virkelig var uovervindelig. Uruguayaneren erkender dog, at han gennemgik øjeblikke med mørke og usikkerhed i sin karriere. Det er den del, der ofte ikke ses af offentligheden, og som mange spillere ofte forsøger at skjule.

En pokal foran himmel

At løfte en pokal er ikke alt. Der er en lang vej og en læringskurve, der påvirker en spillers værdi.

Den sportscoaching, der gav Federico Valverde styrke

Federico Valverde har en medfødt evne til at håndtere bolden. Dette er ubestrideligt. Men topklubbernes krav indebærer ændringer i vaner, som ikke alle er villige til at forhandle sig frem til.

For at gøre dette brugte uruguayaneren sportscoaching. Han indrømmer, at han havde øjeblikke med udbrud og var for lidenskabelig, både på og uden for banen, hvilket begrænsede hans beslutningsdygtighed. Naturligvis blev hans altetiske præstationer også påvirket.

Med coaching var han i stand til at forsone sig med sine fejl. Dagene, hvor han ikke spillede og ikke blev kaldt til start, var ikke længere mørke for ham. Han forstod, at han skulle arbejde hårdere til træning. Derved så han på sine formodede fiaskoer som muligheder.

Denne ændring i tankegangen er ikke let midt på et hold som Real Madrid. Mængden af stjerner rundt omkring i et omklædningsrum med sejrherrer er skræmmende for enhver.

“Nogle gange gav jeg ikke slip på banen af frygt for, at en holdkammerat ville blive vred, fordi den anden spiller har vundet så mange ting… men jeg synes, at jeg gennem indsats og ydmyghed har fortjent min plads, og i dag føler jeg mig meget vigtig. Jeg tror, at træneren har hjulpet mig med at åbne mit sind og fået mig til ikke at føle mig ringere end nogen anden.”

-Federico Valverde

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Hvad er sportscoaching til?

Den type sportscoaching, der hjalp Federico Valverde, er ikke ny, men heller ikke en gammel kending. Verdens eliteklubber kender den, fordi de anvender den med deres hold, men det er ikke alle, der bruger den.

I sig selv er formålet med sportscoaching at hjælpe atleten med at nå sit maksimale potentiale ved at frigøre ham eller hende fra visse forhindringer, der hører til hans eller hendes personligheds kredsløb.

En træner anvender ikke den samme procedure eller teknikker over for alle, der ansætter ham eller hende. I stedet tilpasser han eller hun sig til deres særlige behov.

En sportscoach er ikke nødvendigvis psykolog, men det ville være ideelt, da han eller hun skal anvende viden om psykologi. En træner er heller ikke altid læge, men bør have en forståelse for de sunde vaner, der kan bidrage til, at sportsudøverne når deres mål. Samtidig vil en idrætslæge, en træner og en ernæringsekspert justere spillerens træning og måltider.

Coaching er mere end blot rådgivning inden for sportens verden. Atleten bliver vejledt med en plan, der fastlægger hans eller hendes mål, måder at nå dem på og en proces med selvindsigt.

Sidstnævnte er noget, som Federico Valverde fremhævede, da han talte om den sportscoaching, der hjalp ham. Uruguayaneren var i stand til at finde sit potentiale til at blive en af de bedste i verden.

Glade spillere fra Real Madrid efter mål

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: EM i kvindefodbold: Kvindelige fodboldspillere fanger verdens opmærksomhed

Den integrerede træning af nutidens spillere

For nogle årtier siden trænede elitespilleren i løbet af ugen og spillede kampe i weekenden. Han sørgede for sine måltider og vaner, hvis det var en del af hans rutine. Ellers havde han måske ikke lagt vægt på ekstra fysisk træning og ernæring.

I dag betyder det at være blandt de bedste fodboldspillere at være fuldstændig dedikeret og professionel. Det indebærer, at man følger ernæringsråd og dyrker både sit sind og sin krop for at yde 100 % på banen.

Den sportscoaching, der hjalp Federico Valverde, tager hensyn til mennesket bag spilleren. Hvis spillerens sind ikke er i stand til at håndtere stress, vil det være svært for musklerne at løbe, skyde og score mål.

Uruguayaneren er på vej til at forblive blandt de bedste i verden. Det mener Real Madrid, som har forlænget hans kontrakt til 2027.

Efter sin præsentation i klassikeren mod FC Barcelona viste Valverde sig som en stor kraft på banen. I september blev han kåret til La Ligas månedlige fremragende spiller. Han har også allerede en Champions League i bagagen. Nu sigter han mod VM i Qatar 2022.

Alle de mål, som Federico Valverde opnår, er mulige, fordi han træner holistisk. Hans krop, hans ønsker og hans sind er alle orienteret mod at få det største potentiale, han har, frem. Og nu høster han frugterne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Griffo, Janelle M., et al. “A decade of research literature in sport coaching (2005–2015).” International Journal of Sports Science & Coaching 14.2 (2019): 205-215.
  • North, Julian, et al. “The professionalisation of sport coaching.” Professional Advances in Sports Coaching. Routledge, 2018. 3-21.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.