Indol-3-carbinol: Egenskaber og fordele

Glucosinolater, der er ansvarlige for den særlige lugt og smag af korsblomstrede grøntsager, er ansvarlige for de vigtigste sundhedsmæssige fordele ved disse grøntsager.
Indol-3-carbinol: Egenskaber og fordele
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 14 oktober, 2022

Indol-3-carbinol er et stof, der findes i korsblomstrede planter. En kost, der er rig på disse fødevarer, anses for at være en god måde at forebygge visse former for kræft på.

Selv om de specifikke virkningsmekanismer efterhånden bliver kendt, knytter mange epidemiologiske undersøgelser, der er gennemført i de seneste årtier, kræftbekæmpende aktivitet til denne komponent: Indol-3-carbinol.

Hvad er indol-3-carbinol?

Frugt og grøntsager er fødevarer, der er rige på fibre, vitaminer, mineraler og vand. De er alle nødvendige for, at kroppen kan fungere korrekt. Men ud over dette giver en kost, der er rig på grøntsager, os en lang række andre fytonæringsstoffer eller næringsstoffer, der stammer fra planter.

Mange af dem er blevet kendt i de seneste år, og deres tilstedeværelse i vores kost er forbundet med en lang række gavnlige sundhedsegenskaber. Nogle af dem, vi har hørt mest om, er følgende:

 • Lycopen.
 • Betacaroten.
 • Lutein og zeaxanthin.
 • Sulforafan.
 • Flavonoider.
 • Anthocyanidiner.

Glucosinolater er sekundære flavonoidforbindelser, der kun kan syntetiseres af korsblomstrede planter. Grøntsager som f.eks. følgende hører til denne slægt:

 • Broccoli.
 • Rosenkål.
 • Blomkål.
 • Kål.
 • Grønkål.

Disse forbindelser har til opgave at beskytte planterne mod muligheden for at blive angrebet af insekter. Derfor nedbrydes de kun til andre molekyler, når planterne lider skade på deres væv. Derefter begynder en kædereaktion, hvorved der opstår indol-3-carbinol.

En masse rå broccoli

Indol-3-carbinols egenskaber: Beskyttelse mod kræft

Som vi har set, siger eksperter, at en kost, der er rig på grøntsager som broccoli eller kål, er forbundet med en lavere risiko for visse typer kræft. Ligeledes viser de fleste undersøgelser, at indol-3-carbinol er hovedansvarlig for denne sundhedsfremmende virkning.

Følgende virkningsveje er opdaget ved forskellige undersøgelser af dyr og in vitro-celler hos mennesker:

 • Eliminerer spredning af forskellige kræftcellelinjer i bryst-, endometrie-, prostata- og tyktarmstumorer.
 • Det forhindrer visse kemikalier i at danne en spontan forekomst af tumorceller i brystet, livmoderhalsen, mave-tarmkanalen, leveren og lungerne.
 • Stimulering af apoptose eller celledød er blevet observeret i tumorceller, der er behandlet med indol-3-carbinol.
 • Det modulerer østrogenmetabolismen, hvilket kan mindske forekomsten af hormonafhængige kræftformer.

Andre aktiviteter og fordele ved indol-3-carbinol

Selv om en stor del af forskningen vedrørende indol-3-carbinol har til formål at opdage dets forbindelse med kræft, har denne komponent andre egenskaber, som vi ikke kan undgå at tage i betragtning.

Antioxidant

Korsblomstrede planter har vist antioxidativ aktivitet, da de er rige på komponenter, der er i stand til at neutralisere frie radikaler. Det er molekyler, der på en ukontrolleret måde kan ende med at være skadelige for vores celler.

Således kan disse grøntsager takket være deres antioxidant virkning hjælpe os med at forebygge bl.a. slagtilfælde og neurodegenerative sygdomme.

Beskytter hjertekarsystemet

Denne virkning skyldes ikke kun tilstedeværelsen af indol-3-carbinol, men også sulforafan. Disse beskytter mod iskæmiske skader på hjertet, er antiinflammatoriske, regulerer blodets kolesteroltal og kan reducere dødeligheden i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme.

Fødevarer i et hjerte

Antiinflammatorisk

Indol-3-carbinol har en fremragende antiinflammatorisk virkning. Dette kunne åbne døren for dets anvendelse som behandling af visse inflammatoriske sygdomme og som forebyggelse af de negative virkninger, som vedvarende inflammation kan forårsage i vores kroppe.

Forbrugs- og sikkerhedsanbefalinger

Indol-3-carbinol har vist sig at være en sikker komponent, når der anvendes fødevarekilder. Et dagligt forbrug i fornuftige mængder af planter fra korsblomst-ordenen som broccoli, grønkål eller rosenkål bør ikke give anledning til kontraindikationer bortset fra de gas- og fordøjelsesproblemer, som nogle mennesker kan opleve.

Hvad angår kosttilskud med indol-3-carbinol, er de også sikre, hvis de anbefalede doser overholdes. I nogle dyreforsøg er der dog under bestemte betingelser observeret abnormiteter som f.eks. fertilitetsproblemer hos mænd og stimulerende egenskaber for visse tumorer.

Derfor anbefales det at konsultere en læge eller specialist, før man begynder at tage kosttilskud. Desuden anbefales det ikke under graviditet, amning og hos personer, der allerede er under kræftbehandling.

Indol-3-carbinol er en god allieret for vores sundhed

Indol-3-carbinol er et fytokemisk stof, der stammer fra glucosinolater, som findes i visse grøntsager som blomkål, kål eller rosenkål. Flere af dens gavnlige virkninger for menneskers sundhed er blevet undersøgt, herunder forebyggelse af visse typer kræft, hjerte-kar-sygdomme og inflammatoriske sygdomme.

Selv om det kan findes i form af kosttilskud, er det tilrådeligt at tilføje korsblomstrede grøntsager til vores daglige kost for at drage fordel af disse forbindelsers ernæringsmæssige rigdom i deres helhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Auborn K et al. Indole-3-carbinol Is a Negative Regulator of Estrogen. Journal of Nutrition. Julio 2003. 133(7 Suppl):2470S-2475S.
 • Jing-Ru W, et al. Indole-3-carbinol as a chemopreventive and anti-cancer agent. Cancer Lett. Abril 2008. 18;262(2):153.
 • Jun J, et al. Indole-3-carbinol inhibits LPS-induced inflammatory response by blocking TRIF-dependent signaling pathway in macrophages. Food and Chemical Toxicology. Julio 2013. Pp 256-261
 • Katz E, et al. Indole-3-carbinol: a plant hormone combatting cancer. Journal List. Junio 2018.
 • Kwang Kim J, Sang Un P. Current results on the biological and pharmacological activities of Indole-3-carbinol. Experimental and Clinical Sciences Journal. 2018.17:181-185.
 • Licznerska B, Baer-Dubowska W. Indole-3-Carbinol and Its Role in Chronic Diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. 2016;928:131-154.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.