Om kakao kan sænke kolesterol? Dette er, hvad videnskaben siger

Hvis du har brug for at reducere kolesterolniveauet, kan det være en god løsning at indtage kakao regelmæssigt i din kost. I det mindste for at forbedre lipidprofilen.
Om kakao kan sænke kolesterol? Dette er, hvad videnskaben siger
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kakao kan sænke kolesterol eller i det mindste forhindre oxidation af visse lipoproteiner. Der er tale om et produkt af høj kvalitet, der indeholder en stor mængde fytokemikalier. Det er vigtigt, at det indgår i kosten på regelmæssig basis, om end ikke altid som chokolade med højt sukkerindhold.

De fleste industrielle formater af kakao er kendetegnet ved at indeholde en overdreven mængde simple kulhydrater. Disse elementer kan have en negativ indvirkning på blodsukkeret, hvilket får bugspytkirtlen til at arbejde hårdere. Hos personer med en stillesiddende livsstil kan denne effekt medføre udvikling af type 2-diabetes.

Forholdet mellem kakaoindtag og kolesterol: Hvorledes kakao kan sænke kolesterol

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Hospital Nutrition kan et regelmæssigt indtag af kakao forbedre lipidprofilen og mindske risikoen for aterogenese. Undersøgelsen blev dog foretaget på rotter, så dataene kan ikke helt overføres til mennesker. Faktisk er der kun få beviser hos mennesker for de specifikke virkninger af kakaoindtag på kolesterolniveauet.

Det, man ved, er imidlertid, at tilstedeværelsen af vegetabilske fødevarer i kosten mindsker oxidationen af lipoproteiner med lav densitet (LDL), hvilket ville reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Trends in Cardiovascular Medicine er det LDL-c-proteinerne, der kan bidrage til dannelsen af åreforkalkning.

Der er også beviser for kakaoens virkning med hensyn til at reducere blodtrykket. Hvis man opretholder et højt blodtryk, kan det øge forekomsten af hjerte-kar-ulykker.

Illustration af åreforkalkning

Oxiderede fedtstoffer i blodet ophobes og danner plak. At reducere oxidationen af kolesterol er at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Hvordan du kan inkludere kakao i din kost

Forbrug af kakao er godt for dit helbred. Men det skal indgå i kosten på den rigtige måde for at få det bedste ud af det.

Sandheden er, at du altid bør prioritere den bitre variant, da det er den med den højeste mængde fytokemikalier. Hvis du vælger chokolade, er det bedst, at den indeholder mindst 80 % kakao.

De fleste industrielle chokolader indeholder for store mængder tilsat sukker og har et lavt kakaoindhold. Af denne grund er de normalt ikke positive for stofskiftet, især ikke når de indtages i store mængder. Selv om simpelt sukker ikke er det mest velegnede, ville det i forbindelse med højintensiv træning ikke være så skadeligt.

Vi kunne endda finde chokoladesorter lavet med palmeolie eller palmefedt, en meget ustabil lipid, der let kan omdannes til transfedt.

Det er tilrådeligt at reducere tilstedeværelsen af translipider i kosten så meget som muligt. Disse har en meget markant inflammatorisk karakter, så de øger forekomsten af mange sygdomme.

Det er altid tilrådeligt at købe kakaopulver i supermarkedet for at kunne tilføje det til forskellige opskrifter. Det går godt sammen med havregryn, yoghurt og mælk. Der er mange muligheder for at nyde det maksimalt.

Hvis man ønsker at forbedre de organoleptiske egenskaber og reducere bitterheden, er det muligt at tilføje en form for kunstigt sødemiddel til opskrifterne, men man skal ikke overdrive det. Der er visse indikationer på, at nogle af disse forbindelser reducerer mikrobiotaens tæthed og diversitet.

Du er måske også interesseret i: Hvad er den sundeste chokolade?

Pas på med at indtage kakao, før du går i seng

Kakao indeholder en vis mængde koffein eller alkaloidanaloger. Derfor anbefales det ikke at indtage det, lige før du går i seng.

Det kan forringe søvnkvaliteten, gøre det svært at falde i søvn og øge afbrydelserne i løbet af natten. Det kan have mange negative konsekvenser at bryde døgnrytmen.

Det bedste tidspunkt at indtage kakao på er om morgenen. Selv som en snack kunne det give mening.

Kvinde ligger søvnløs

Det koffein, der er i kakao, kan forstyrre nogle menneskers søvn. Det er bedst at indtage det om morgenen.

Kakao kan sænke kolesterol

Sammenfattende konkluderer nogle dyreforsøg, at kakao kan sænke kolesterol. Dette er dog ikke så vigtigt som kakaoens evne til at begrænse oxidationen af lipoproteiner, hvilket bidrager til at beskytte mod udviklingen af hjerte-kar-sygdom.

Dets virkninger på blodtrykket er også meget bemærkelsesværdige.

Man skal huske på, at når målet er at forbedre sundheden, er det ikke kun vigtigt at fokusere på kosten. Man skal fremme en række vaner som helhed. Blandt disse bør betydningen af fysisk træning fremhæves.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ahmad, M. N., & Amr, A. M. (2017). The effect of defatted cocoa powder on cholesterol-induced changes of serum lipids in rats. Nutricion hospitalaria34(3), 680–687. https://doi.org/10.20960/nh.1334
  • Hartley, A., Haskard, D., & Khamis, R. (2019). Oxidized LDL and anti-oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – Novel insights and future directions in diagnosis and therapyTrends in cardiovascular medicine29(1), 22–26. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.05.010
  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.