Indretningstricks til at reducere elforbruget

Der er mange ting, du kan gøre for at sænke udgifterne til det lys, du har i hjemmet.
Indretningstricks til at reducere elforbruget

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Nogle gange er det svært at forene omkostninger og smag, men dagens indretningstricks kan hjælpe dig med at finde en sund balance. Så lad os tage et kig på nogle indretningstricks og tips, der faktisk kan hjælpe dig med at reducere elforbruget.

Indretningstricks, der hjælper dig med at reducere elforbruget

Før vi dykker ned i tips til at reducere elforbruget, mener vi, at det er vigtigt at fremhæve nogle aspekter af emnet. På den ene side er tanken om at reducere elforbruget ikke kun forbundet med det økonomiske aspekt, men også med hensyn til miljøet og vores ansvar for bevarelsen af planeten.

På den anden side vil vi gerne understrege, at vi mange gange kun kan begynde at mærke en forskel i vores elregning med en dybtgående og bevidst ændring af vores vaner. I dette tilfælde er investeringen lig nul. Faktisk kan vi se resultater bare med det, vi har derhjemme, og ved at tilpasse disse tricks og tips.

1. Skift dine pærer

Vi starter med det grundlæggende: De pærer, som du har i hele huset. Klassiske pærer repræsenterer et højere forbrug sammenlignet med dem, der er blevet udviklet i nyere tid.

I denne forstand er LED-pærer dem, der repræsenterer et mindre energiforbrug. De giver en fremragende lysstyrke med op til 90 % mindre forbrug.

De findes i mange former og størrelser, så du kan helt sikkert finde den, der passer bedst til dine rum.

Lamper hænger i loft

2. Indretningstricks til at reducere elforbruget: Isolér dine vinduer

Selv om du sandsynligvis ikke vil skifte vinduerne for at spare energi, er det værd at nævne nogle lettere forslag. Det er vigtigt at vælge en god profil – det vil sige, at rammen er af aluminium, træ eller PVC.

At vælge dobbeltglas giver direkte energibesparelser. Hvis dine vinduer ikke er af god kvalitet, kan der gå varme eller kulde tabt, når du klimatiserer husets rum. Det er heller ikke nogen dårlig idé at supplere med markiser eller persienner, hvis solen ikke giver dig ro om sommeren.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Udforsk, hvad du kan rengøre med en melaminsvamp

3. Lavere lofter

I boliger med for højt til loftet kan man sætte lofter op, så de bliver lavere og bedre kan holde på varmen eller kulden. Uanset om de er lavet af gips, træ eller PVC, er mulighederne varierede, og det samme gælder stilen.

4. Opdatér dine elektriske apparater

Her beder vi dig ikke om at opdatere alle dine elektriske apparater, men vi beder dig om at tage hensyn til deres energiforbrug, når du køber nye apparater. Apparater har en etiket med bogstaver og tegn, der angiver deres forbrug.

Prøv at vælge dem, hvor der står A+, A++ eller A+++. Selv om de måske er lidt dyrere, vil du i det lange løb kunne mærke de besparelser, de giver. De kan bruge op til 25 % mindre end andre apparater med bogstaverne B eller C.

5. Indretningstricks til at reducere elforbruget: Mal dine vægge med lyse farver

Væggenes farve er grundlæggende, når det gælder om at spare på elektriciteten. Hvide og cremefarvede nuancer er de bedste allierede for effektiv naturlig belysning. Gule og lysegrønne farver bidrager også til det.

6. Brug spejle

Det bedste kompliment til lyse vægge er spejle. De reflekterer og projicerer lyset, så de giver en fremragende lysstyrke til rummene. Desuden giver de en følelse af et større rum.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: 7 tips til at indrette dit hjem med neonlys

7. Udnyt gardiner

Gardiner er et dekorativt element par excellence. Det er meget nemt at bruge dem til din fordel.

På den ene side er de med til at reducere de solstråler, der kommer ind gennem vinduet om sommeren, hvilket genererer varmere omgivelser. Ideelt set bør de være dobbeltlagede – et tyndt og næsten gennemsigtigt og et andet tykkere og mørkere lag.

Om vinteren kan du fjerne det mørke og få sol og lys gennem det tyndere lag. Om sommeren kan du sikre et mørkt og køligt miljø.

Forskellige gardiner

8. Indretningstricks til at reducere elforbruget: Grupperet belysning

Hvis du har store rum, er det bedst at vælge en form for grupperet belysning for at undgå at skulle tænde alt lyset i et rum, hvis du kun bruger halvdelen af det. Derudover er det en god idé at have lamper, der oplyser arbejds- eller læseområder, så du undgår at tænde lyset i hele rummet.

Vaner, der bidrager til at reducere elforbruget

Der er mange ting, du kan gøre for at sænke udgifterne til det lys, du har i hjemmet. Hvis alle familiemedlemmer gør deres del, kan du være sikker på, at det snart vil lykkes at mindske dine elregninger. Så følg disse tips:

  • Sluk lyset i tomme rum. Selv om det kan virke indlysende, er dette en vane, som ikke alle har indarbejdet.
  • Installér bevægelsessensorer. Et alternativ til det foregående punkt ville være at installere bevægelsessensorer, så lyset tændes og slukkes automatisk, når de registrerer nogens tilstedeværelse.
  • Vælg lysdæmpere. I stedet for de klassiske kontakter foreslår vi, at du udskifter dem med mulighed for at dæmpe lyset.
  • Tag stikket ud af stikkontakten til apparater, som du ikke bruger.
  • Som det sidste skal du opretholde en passende temperatur med klimaanlæg eller varme, som bør ligge mellem 22 og 25 grader Celsius.

Reducér dit elforbrug ved at indrette til din fordel

Ifølge Videncentret Bolius overstiger elregningen i mange husstande 1400 kr. om måneden. Vi håber derfor, at du kan drage fordel af disse tips, og at de kan fungere som udløsere for andre idéer, som du kan gennemføre derhjemme.

Afslutningsvis er det vigtigste at være opmærksom på, at vi ofte spilder energi uden at vide det. Derfor er vores forslag, at man bør begynde med gode vaner og derefter omsætte dem til konkret og permanent praksis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Calle Vinueza, M. N. (2019). Beneficios de la utilización de la tecnología Led y su impacto en el medio ambiente.
  • Dávila, M. A., & Durán, E. F. (2013). Utilización de Luminarias Led como Reemplazo de Luminarias Incandescentesy Fluorescentes: Análisis de Potencias. Revista Técnica” energía”9(1), 150-155.
  • Gombau, C. (2019). ¡Ahorra energía!: Guía 2019. Computer hoy, (536), 34-43.
  • Negrón-Marrero, P. V., Montes–Pizarro, E., Velázquez, J., & Mercado, E. S. P. (2013). Arreglos de espejos no planares para la recolección de luz solar.
  • Silverman, B. (2011). Zas Es la electricidad: Zap It’s Electricity. Carson-Dellosa Publishing.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.