Hvordan påvirker forskellige farver dine følelser?

Dette emne om, hvordan farver påvirker dine følelser, er utvivlsomt interessant. Det er helt sikkert sandt, at vi alle har "en yndlingsfarve". Hvilken er din?
Hvordan påvirker forskellige farver dine følelser?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Der er visse farver, som faktisk kan påvirke vores humør. Derfor er det en god idé at forstå lidt om, hvordan farvernes psykologi fungerer. Det vil gøre os i stand til at skabe arbejds- og private rum, hvor vi kan leve og arbejde bedre. Tag et kig på, hvordan forskellige farver påvirker dine følelser.

Alle har en yndlingsfarve. Selv om vi ikke helt ved hvorfor, er der visse nuancer , der er grundlæggende for os og endda kan definere os.

Vi vil præsentere dig for en sammenfattet version af en interessant undersøgelse udført af psykolog og sociolog Eva Heller i hendes bog The Psychology of Color. Denne bog består af referencer inden for dette vigtige område, som behandler det intime forhold mellem farver og de følelser, de fremkalder i os.

Derfor inviterer vi dig til at finde ud af mere om dette emne her. Måske vil du endda finde ud af mere om din personlighed. Selv hvis du ikke tror på, at farver kan påvirke dine følelser, så læs videre, og du vil måske ændre mening.

Farvernes psykologi: Hvordan forskellige farver påvirker os

Det er meget muligt, at mange af os har svært ved at tro på, at farver kan være kendetegnende for personlighedsmønstre, eller at de kan ændre vores humør.

Derfor har psykologen Eva Heller fra det frie universitet i Berlin gennemført en grundig undersøgelse, hvor hun analyserede 2000 menneskers reaktioner og adfærd. Ifølge undersøgelsen var hun i stand til at analysere, hvordan forskellige farver påvirker vores følelser.

Heller kunne vise, at visse associationer ikke opstår tilfældigt, men at de faktisk er universelle erfaringer, der har meget at gøre med vores forfædre, barndom, sprog og tanker. Derfor påvirker farverne vores følelser, humør og endda vores evne til at udføre visse opgaver.

Med dette in mente kan man næsten sige, at de virkninger, farverne har på os, er medfødte. Lad os give dig et eksempel. Ingen ville arbejde eller endda slappe af i et rum med sorte eller røde vægge.

Hvis væggene derimod var grønne, hvide eller blå, ville rummet have en langt mere positiv virkning på os. Vi fortæller dig hvorfor nedenstående, hvor du også kan finde flere oplysninger om hver enkelt farve.

Gult hus bag mark med gule blomster

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 8 afslappende farver til soveværelset

Hvordan påvirker forskellige farver dine følelser?

Blå

Fra den undersøgelse, som Dr. Heller gennemførte over flere år, stod det klart, at befolkningens yndlingsfarve var blå, efterfulgt af grøn.

Man mener, at der findes 111 nuancer af blå. De generelle karaktertræk, som denne farve videregiver, er følgende:

 • Blå repræsenterer sympati, harmoni og åndelige og guddommelige dyder.
 • Det giver en vis følelse af distance, men også af fantasi.
 • Det symboliserer også intelligens og er lige så feminint som maskulint.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Farveblok: Hvordan man anvender denne tendens i indretning

Grøn

 • Grøn er uden tvivl en af de mest elskede og interessante farver. Den er forbundet med håb, frugtbarhed, liv og sundhed. Derfor er grøn en farve med høj kraft.
 • Den er også relateret til de yngste stadier af livet, fordi den har en meget energigivende nuance, som fremkalder frihed og den mest intense styrke.
Skov i forskellige farver

Rød

Vi er sikre på, at du allerede har en anelse om, hvad denne farve symboliserer for den generelle befolkning. Denne farve repræsenterer faktisk lidenskab, men også had.

 • Der findes 105 nuancer af rød. Siden oldtiden har denne farve været relateret til overklassen. Derfor er den forbundet med rigdom.
 • Rød er også en dynamisk farve, som tilskynder til mere intens aktivitet.
 • Her er en interessant kendsgerning om farven rød: Ifølge de undersøgelser, som Dr. Heller har foretaget, er rød den farve, som dyr kan lide mindst.

Gul

Den analyse, der er foretaget over flere år, viser, at gul er en af de mest modsætningsfyldte farver.

 • Folk ser den som en underholdende farve, men vi forbinder den også med forræderi.
 • Den symboliserer også modenhed og sensuel kærlighed.
 • Det er også blevet sagt, at gul er en meget optimistisk farve, som opmuntrer til arbejde, læsning, skrivning og kreative aktiviteter i almindelighed.

Lilla

Lilla er uden tvivl en af de mest interessante farver. Den er ofte forbundet med magi og feminisme. Desuden er lilla en farve, der repræsenterer magt samt solidaritet og respekt.

Blå sommerfugl foran blomster i forskellige farver

Hvordan forskellige farver påvirker os: Orange

Selv om orange er en farve, der er stærkt knyttet til den buddhistiske kultur, fremhæver eksperter inden for farvepsykologi, at den er en smule undervurderet.

Det skyldes, at orange er en ideel farve til steder, hvor man ønsker at fremme kontakt og social forståelse. Desuden tiltrækker den lys og er underholdende, behagelig og energisk.

Lyserød

Vi kan mere eller mindre forestille os, hvad denne farve normalt er forbundet med sarte ting, lokkende ting, høflighed og erotisk ømhed.

Vi skal dog også tage hensyn til, at lyserød er en meget passende farve at bruge i vores hjem, da den er afslappende og fremmer håb og kreativitet. Ved at kombinere lyserød med andre farver får vi uden tvivl høj originalitet.

Hvid

Dette er farven for gode intentioner, spiritualitet, ny begyndelse, renhed og uskyld.

Hvordan forskellige farver påvirker os: Sort

 • Modedesignere elsker denne farve. Det er derfor, vi bærer sort for at give vores outfit et strejf af elegance.
 • På trods af at vi i dag stadig er i tvivl om, hvorvidt vi bør betragte sort som en farve (da den mangler lys, som alle farver har), fortsætter vores instinkt med at opfatte den med en væsentlig negativ komponent.
 • Ud over mode er sort forbundet med enden, død og brutalitet.

Dette emne om, hvordan farver påvirker dine følelser, er utvivlsomt interessant, som du har set.

Det er helt sikkert sandt, at vi alle har en yndlingsfarve. Faktisk har vi almindeligvis mellem to og tre favoritter. Tøv ikke med at bruge dem i dit hjem og bære dem, hvis de får dig til at føle dig godt tilpas.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Psicología del Color.   eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
 • Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
 • Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
 • Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.