Infektion i ledproteser: Hvorfor opstår det?

En infektion i ledproteser er en relativt almindelig situation, der kan skade leddet. Vi forklarer det for dig.
Infektion i ledproteser: Hvorfor opstår det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 13 november, 2023

Infektion i ledproteser er en relativt hyppig komplikation efter udskiftning af led. Indsættelse af proteser er en meget udbredt operation i dag, som hjælper med at behandle mange patologier relateret til knogleapparatet.

De fleste tilfælde involverer hofte- eller knæproteser. Selvom det er procedurer med meget gode resultater, kan de have komplikationer, som med enhver anden kirurgisk teknik. Hvorfor opstår denne infektion? Hvad er dens symptomer? Nedenstående besvarer vi disse spørgsmål.

Hvad er ledproteseinfektion?

Ledproteseinfektion er også kendt som “periprostetisk infektion”. Det er en komplikation, der påvirker både ledproteseområdet og det tilstødende væv.

De led, der er mest tilbøjelige til at blive erstattet af en protese, er hoften og knæet.

Som det fremgår af en artikel i Clinical Microbiology Reviews, vil et mindretal af patienterne opleve, at protesen svigter og kræver yderligere kirurgi på et tidspunkt i deres liv. Det anslås, at 2-4% af alle artroplastiktilfælde resulterer i infektion.

Det store problem er, at det kan forårsage andre alvorlige komplikationer samt høje omkostninger for sundhedssystemet. Det er normalt forårsaget af patientens egne bakterier, som danner en gelatineagtig matrix på protesen.

Det, der sker, er, at disse mikroorganismer klæber til protesens overflade. Når de er der, formerer de sig og danner denne matrix, som kaldes en biofilm. Det er en mekanisme, der forsvarer dem mod antibiotikas virkning og gør dem mere modstandsdygtige over for behandling.

Hvorfor kan der opstå infektion i ledproteser?

Infektion i ledproteser kan forårsages af forskellige typer bakterier. Som vi har påpeget, klæber de til protesen og danner en biofilm. For at gøre dette organiserer de sig i lag, det ene oven på det andet. Det forklarer, hvorfor de, der findes i de dybere lag, er mere resistente over for antibiotika.

Men selve protesen ændrer også funktionen af visse celler i immunsystemet, f.eks. fagocytter. Alle disse faktorer fremmer udviklingen af infektionen og gør den vanskelig at behandle.

De bakterier, der normalt er involveret, er stafylokokker. Inden for denne gruppe er de hyppigste mikroorganismer Staphylococcus aureus og Staphylococcus epidermidis. Andre involverede agenser er følgende:

  • Escherichia coli
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Enterococcus spp.

Det kan også være en polymikrobiel infektion. Det vil sige, at den kan være forårsaget af mere end én bakterie. Svampeinfektioner er mindre hyppige.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Hypermobilitet i SI-leddene: Hvad er det?

Typer af infektion

Infektion af ledproteser klassificeres normalt efter udviklingstidspunktet. Nogle forfattere skelner mellem akut og kronisk infektion. Men som forklaret i Prioam-guiden, kan det også klassificeres som følger:

  • Tidlig postoperativ infektion (PPI)
  • Sen kronisk infektion (LCI)
  • Akut hæmatogen infektion (AHI)

De, der kun skelner mellem akut og kronisk infektion, inkluderer akut hæmatogen infektion i den første gruppe.

Tidlig postkirurgisk infektion eller akut infektion

Tidlig postkirurgisk infektion er den, der opstår i den første måned efter indsættelse af protesen. Nogle mener, at det stadig betragtes som en akut infektion op til tre måneder efter operationen.

Der er en række kriterier, der hjælper med at identificere denne type ledproteseinfektion. Der er normalt dehiscens og suppuration af det kirurgiske sår. Når væske fjernes fra leddet og undersøges i laboratoriet, påvises der desuden ofte bakterier.

I disse tilfælde er tidlig diagnose og behandling vigtig. På den måde kan man undgå at skulle udskifte protesen på grund af infektion.

Akut hæmatogen infektion

Akut hæmatogen infektion opstår, når infektionen har sit fokus et andet sted i kroppen. Med andre ord kan bakterierne komme fra en anden proces som lungebetændelse, urinvejsinfektion, endokarditis osv. Det, der sker, er, at de mobiliseres med blodet og ender med at kolonisere protesen.

Infektion af en ledprotese af kronisk type

En kronisk infektion betragtes normalt, når der er gået tre måneder fra indsættelsen af protesen. Den er mere kompliceret at behandle end de akutte, da den bakterielle biofilm er modnet og ikke kan fjernes.

Denne tilstand udvikler sig gradvist og snigende. Smerterne fortsætter i månedsvis, selvom der ikke er tydelige tegn på infektion eller feber. I nogle tilfælde kan der være abscesser og fistler. I disse tilfælde er det normalt nødvendigt at udskifte protesen.

Associerede symptomer

Symptomerne på ledproteseinfektion varierer afhængigt af, om de er akutte eller kroniske. Det er vigtigt at bemærke, at omkring halvdelen af tilfældene er kroniske. Derfor er et af de fremherskende symptomer inflammatorisk smerte.

Problemet er, at ledproteser kan forårsage smerte uden nødvendigvis at forårsage infektion. Derfor er det nogle gange svært at nå frem til en korrekt diagnose. Ud over smerter kan der være en manglende funktionalitet i leddet.

I tilfælde af akut infektion har patienterne som regel feber. Det kirurgiske sår heler ikke ordentligt, og der kan sive purulent materiale ud af såret. Området er som regel hævet, varmt og rødt.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Forkalkning i skulderen: Symptomer og årsager

Hvordan diagnosticeres infektion i ledproteser?

Diagnosen af denne type infektion bør stilles tidligt. Det forhindrer, at infektionen bliver kronisk, og at operationen skal gentages. For at gøre det er det vigtigt at overvåge patienten ordentligt og være opmærksom på eventuelle advarselstegn.

Der er dog en række supplerende tests, der kan hjælpe med at stille diagnosen. En af dem er positronemissionstomografi. Det er en teknik, der bruger et glukosesporstof. Dette molekyle indfanges af de bakterier, der forårsager infektionen.

Ved hjælp af scanningen kan man således se de områder, hvor bakterierne befinder sig. Andre nyttige tests er synovialvæskeanalyse og blodprøver. Ultralyd og røntgenbilleder kan også være nyttige.

Tilgængelige behandlinger

Infektion i ledproteser kræver tværfaglig behandling. I alle typer kombineres medicinsk og kirurgisk behandling normalt. Den medicinske behandling er baseret på smertelindring og indgivelse af specifikke antibiotika for at kurere infektionen.

Kirurgi kan bruges til at rense og fjerne vævet. I tilfælde, hvor infektionen er kronisk, vil det sandsynligvis være nødvendigt at udskifte protesen. Dette kan gøres som en et-trins eller to-trins procedure.

Det vil sige, at den nye protese kan placeres i samme operation. Ved to-trinsindgrebet fjerner man protesen, renser området og placerer en afstandsholder, der indeholder antibiotika. Derefter placeres den nye protese i en anden operation.

For at etablere en antibiotisk behandling anbefales det først at identificere den forårsagende bakterie og dens følsomhed over for disse lægemidler. Behandlingsvarigheden kan være lang. I nogle tilfælde, såsom knæproteser, kan seks måneders behandling anbefales.

Husk: En infektion i ledproteser kan være alvorlig

Selvom det ikke er en særlig almindelig komplikation, er en infektion i proteser meget frygtet af kirurger. Det skyldes, at det i nogle tilfælde kræver yderligere kirurgi og udskiftning af protesen.

Det er vigtigt for patienterne at være opmærksomme på tegn og symptomer for at kunne identificere en infektion tidligt. Desuden bør lægerne stille diagnosen så hurtigt som muligt, da det reducerer sandsynligheden for, at det bliver nødvendigt at operere igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.