Forkalkning i skulderen: Symptomer og årsager

Forkalkning i skulderen er en meget smertefuld og invaliderende tilstand. Personer, der lider af den, har begrænsede bevægelser i det øverste led, og det påvirker deres dagligdag.
Forkalkning i skulderen: Symptomer og årsager
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 november, 2022

Forkalkning i skulderen angriber dette store led, der regulerer bevægelsen af armen, så lidelsen resulterer i en begrænsning af armens bevægelighed.

Det er blevet rapporteret, at det forekommer hyppigere hos kvinder over 40 år og frem for alt på den side, de bruger mest. Det vil sige, at højrehåndede har det på højre side og venstrehåndede i venstre skulder. Der findes også bilaterale kliniske præsentationer, selv om de er mindre almindelige.

Årsager til forkalkning i skulderen

Mand oplever skuldersmerter grundet forkalkning i skulderen

I denne lidelse er grundlaget ophobning af kalk i en af de mest relevante sener i den menneskelige anatomi: rotatormanchet-senen i supraspinatus-musklen. Dette er et blødt væv med grundlæggende funktioner for skulderens bevægelighed.

Slimsækken i akromioklavikularleddet kan også blive forkalket i forbindelse med denne tilstand. Slimsække er lommer med ledvæske, der smører leddet mellem to knogler. I dette tilfælde er det den i akromioklavikularleddet.

I virkeligheden er det sådan, at den præcise oprindelse af forkalkning i skulderen på nuværende tidspunkt er uklar. Når først mineralophobningen er opdaget, er det vanskeligt at fastslå, hvorfor den overhovedet er opstået. Frem for alt er der forvirring, fordi den diagnosticeres hos personer, der ikke har en klar traumehistorie.

Tilstedeværelsen af slidgigt med fokus på andre led er ikke vejledende eller en risikofaktor. På samme måde er hormonelle ændringer ikke direkte forbundet med tendensen til forkalkning.

I denne forstand er der for mange specialister tale om en typisk skuldersygdom, dvs. specifik for dette led og ikke for noget andet. Anderledes forholder det sig med en sygdom som f.eks. reumatoid arthritis, som er mere generaliseret og angriber leddet som en del af hele syndromet.

De videnskabelige undersøgelser er ikke entydige med hensyn til sammenhængen med sport. Selv om der lejlighedsvis findes optegnelser af personer, der lider af forkalkning i skulderen som følge af overbelastning, er det ikke reglen. På den anden side kan det heller ikke tilskrives en stillesiddende livsstil.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Seneskedehindebetændelse i håndleddet: Symptomer, årsager og behandlinger

Symptomer på forkalkning i skulderen

Kvinde med skuldersmerter

Den præcise oprindelse af forkalkning i skulderen er uklar.

Smerter ved forkalkning i skulderen er det primære tegn. Intensiteten afhænger af sygdommens udviklingsstadie, da den i begyndelsen ikke er andet end et forbigående ubehag, mens kalken aflejres. I et andet stadium er angrebet akut og invaliderende.

Dette betyder ikke nødvendigvis, at patologien forværres med hensyn til mængden af vedhængende mineral. Tværtimod svarer den øgede smerte i mange tilfælde til den reabsorption af calcium, som kroppen er ved at opløse.

Større ophobninger er mere generende, selv om de måske ikke gør så ondt. Problemet med voluminøse størrelser er, at de forstyrrer nabostrukturer og ankyloserende væv. Ved ankylosering stivner celler og fibre, der burde være mere fleksible, og leddet bliver stift.

Dette er situationen ved frossen skulder. Det er en komplikation til forkalkning i skulderen, som begrænser bevægeligheden af armen og fører til et tab af styrke, hvilket gør det vanskeligt at holde genstande i hånden eller at løfte armen over hovedet for at nå noget.

Udviklingstiden er meget variabel. Selv med behandling reagerer hver person forskelligt og kan gå fra måneder til år med tilstanden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 11 øvelser til at slippe af med skuldersmerter

Diagnose og behandling

Mand med skuldersmerter går til lægen

Efter konsultation for skuldersmerter er det næste logiske skridt at anmode om en røntgenundersøgelse af leddet for at vurdere det. Denne supplerende metode er dog normalt ikke afgørende. Den tjener til at udelukke andre processer, men det er vanskeligt for den akkumulerede kalk at komme til udtryk som sådan.

I denne del af den diagnostiske proces anvendes ultralyd til blødt væv og magnetisk resonansbilleddannelse. I disse tilfælde er der flere muligheder for at registrere tegn på degeneration af de berørte sener. Et af de klassiske tegn er skrumpning af ledspalten i skulderen, hvilket angiver den øgede kontakt mellem knoglevævene.

Ved konstatering af forkalkning i skulderen vil ortopædkirurgen angive en fremgangsmåde, som i princippet normalt er konservativ. Denne er baseret på antiinflammatoriske lægemidler og fysioterapi.

Inden for kinesiologien er de validerede tilgange forskellige. Nogle fagfolk foretrækker at bruge manuelle manøvrer, mens andre foretrækker chokbølger eller temperaturapparater. Generelt foretrækkes lokal kulde.

Den kirurgiske fremgangsmåde er forbeholdt de tilfælde, der ikke reagerer på konservativ behandling. Den mest anvendte teknik er punktur, som består i at indføre en særlig nål i skulderen for at opsuge forkalkningen.

Hvornår skal jeg gå til lægen?

Hvis der opstår smerter i skulderen, som forstærkes ved bevægelse, er det et godt tidspunkt at gå til lægen. Især hvis der er en ekstra begrænsning af armbevægelsen, når man forsøger at gribe efter genstande eller løfter armen over hovedet.

Selv om mange tilfælde går over af sig selv med tiden, er det nødvendigt at nå frem til diagnosen ved hjælp af supplerende metoder. En simpel ultralyd kan være tilstrækkelig til at fastslå tilstedeværelsen af forkalkning i skulderen og behandle den i overensstemmelse hermed.

Det kan interessere dig ...
Åreforkalkning af ekstremiteterne: årsager og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Åreforkalkning af ekstremiteterne: årsager og behandling

I dag vil vi snakke om den form for åreforkalkning, der opstår i blodkarrene i benene og fødderne. Dette er en meget normal lidelse,


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pereira Quispeynga, Mario Luis. “Prevalencia de lesiones del manguito rotador en pacientes con hombro doloroso evaluados por ecografía en el Servicio de Radiología del Hospital Cayetano Heredia, octubre 2018-marzo 2019.” (2019).
  • Miranda, I., et al. “Tendinitis calcificante de hombro con extensión intraósea: experiencia con el tratamiento artroscópico y revisión de la literatura.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 64.1 (2020): 13-21.
  • Ugalde Ovares, Carlos Eduardo, Daniel Zúñiga Monge, and Ricardo Barrantes Monge. “Actualización del síndrome de hombro doloroso: lesiones del manguito rotador.” Medicina legal de costa rica 30.1 (2013): 63-71.
  • De la Rosa-Morillo, F., J. C. Galloza-Otero, and W. Micheo. “Rehabilitacion del hombro doloroso en el atleta joven.” Rehabilitación 53.2 (2019): 85-92.
  • Galán, Cristina Narváez, et al. “Efectividad del lavado aspiración percutáneo ecodirigido como tratamiento de la tendinitis calcificante del hombro.” Seram (2018).
  • Rodríguez, Javier José Mateos, et al. “Miositis del subescapular. Una evolución infrecuente en la tendinopatía calcificada. Estudio de un caso.” Revista Colombiana de Reumatología (2020).
  • Serrano Ardila, Ana María, and Sergio Abush Torton. “Capsulitis adhesiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 62.1 (2017): 37-43.
  • Gramajo Arriola, Erick Juan José, and Samuel Eduardo García Díaz. Diagnóstico del ultrasonido en el hombro doloroso. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2016.
  • Herrera, Elizabeth O’Relly, et al. “Ondas de choque en el tratamiento de tendinitis calcificada del supraespinoso en adulto mayor.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 8.2 (2017).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.