Er der bakterier i hjernen?

Bakterieflora er almindelig i mange menneskelige kropssystemer, såsom fordøjelsessystemet. Denne kendsgerning kan få dig til at spekulere på, om der er bakterier i hjernen.
Er der bakterier i hjernen?

Sidste ændring: 19 september, 2021

Bakterier er afgørende, da de giver din krop mulighed for at udføre mange funktioner. De findes i mange dele af kroppen: Fra munden til kønsorganerne, fordøjelseskanalen og huden. Men er der bakterier i hjernen?

Mikrobiel flora

Inden vi dykker ned i dette emne, skal vi forklare begrebet mikrobiel flora. Hvad er det? Hvad består det af? Hvor findes det?

Floraen eller mikrobiotaen består af en række mikroorganismer, der er placeret mange forskellige steder i flercellede organismer.

Komponenterne i mikrobiotaen har normalt et symbiotisk forhold til den organisme, de lever i. Med andre ord nyder begge godt af hinanden.

Nøglen til dette problem er ordet “normal”. En bakterie, der forårsager en medicinsk tilstand, bør ikke være en del af personens typiske flora. Hvis det var tilfældet, ville det ikke forårsage en medicinsk tilstand.

Det er dog muligt for en almindelig, ukontrolleret bakterie at forårsage en sygdom. En atypisk koncentration vil til enhver tid kendetegne bakterien som unormal.

Nu hvor vi har forklaret forskellen mellem normal og unormal bakterieflora, vil vi dykke dybere ned i emnet for denne artikel.

Grønne bakterier på huden

Denne artikel kan også interessere dig: Meningokok sepsis; en alvorlig sygdom

Tilstedeværelsen af bakterier er ikke altid positiv

Da bakterier lever i vigtige systemer som fordøjelsessystemet hos mennesker, er det almindeligt at spekulere på, om andre systemer, såsom nervesystemet, har gavn af disse mikroorganismer. Svaret er et rungende nej. Faktisk er en person, der har bakterier i hjernen, i alvorlig fare.

Nedenstående fortæller vi dig alt om en tilstand forbundet med tilstedeværelsen af disse mikroorganismer i nervesystemet, hvilket er et perfekt eksempel på, hvorfor de ikke burde være der.

Akut bakteriel meningitis

Hjernen, som består af lillehjernen, storhjernen og hjernestammen, har tre lag væv, der kaldes meninges:

 • Dura mater, som er det yderste lag.
 • Arachnoid, som er det midterste lag.
 • Pia mater, som er det indre lag.

Mellem arachnoid og pia mater er der en subarachnoid, som cerebrospinalvæsken strømmer igennem. Akut bakteriel meningitis er, når visse bakterier inficerer væv og denne væske, hvilket forårsager alvorlig hævelse hos patienten.

Immunsystemet registrerer fremmede mikroorganismer og sender antistoffer for at udrydde dem, hvilket er årsag til generel hævelse.

Ifølge Merck Manuals manifesterer symptomerne på denne sygdom sig på flere måder:

 • Ældre børn og voksne udvikler en stiv nakke, der gør det svært eller umuligt at tage hagen ned til brystet.
 • Dette karakteristiske symptom ledsages af hovedpine og høj feber.
 • Hvis kranienerverne bliver betændte på grund af infektionen, kan patienten opleve dobbeltsyn, døvhed og andre problemer.
 • Men det er ikke alle dårlige nyheder. Vacciner kan reducere risikoen for at lide af denne sygdom. Hvis det opdages tidligt, har brugen af antibiotika desuden generelt en positiv prognose.
En person, der skal vaccineres

Hvordan kommer bakterier ind i hjernen?

Bakterier kan komme ind i hjernen på forskellige måder, som det også fremgår af Merck Manuals, som vi nævnte ovenstående:

 • Bakterierne kan spredes fra blodbanen til hjernen efter at have formeret sig med succes i et hvilket som helst andet organ.
 • Indtrængen gennem sår i hovedet kan også tillade bakterier at komme ind i hjernen.
 • Hjerne- eller rygmarvsoperation svækker disse systemer, hvilket også letter adgangen for patogener.
  Som sådan er risikofaktorerne klare. Jo mere udsat organet er, jo lettere er det for uønskede substanser at trænge ind i det.

Bakterier i hjernen: Skal vi være bekymrede?

På trods af dette bør du ikke blive alt for bekymret over disse lidelser. Generelt er de mest modtagelige mennesker nyfødte babyer eller ældre, da ukontrolleret bakterievækst ofte er forbundet med svækket immunsystem.

Som vi nævnte ovenstående, har effektive antibiotikabehandlinger normalt også en positiv prognose. På samme måde forhindrer vacciner forekomsten af disse tilstande, især hos nyfødte.

Forebyggelse og tidlig diagnose er nøglen. Hvis du mener, at du har en bakteriel infektion, må du ikke tøve med at gå til lægen, da dette forhindrer ukontrolleret vækst på uønskede steder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.