Hypermobilitet i SI-leddene: Hvad er det?

Der er mange tests, som en læge kan udføre for at kunne evaluere mobiliteten og diagnosticere hypermobilitet i SI-leddene.
Hypermobilitet i SI-leddene: Hvad er det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 21 december, 2022

Både hypermobilitet i SI-leddene og andre tilstande, der påvirker dem, er som regel mere hyppige hos unge og middelaldrende kvinder.

SI-leddene er nedenunder rygraden i lænden ved siden af den nederste del af rygraden, ovenover halebenet. Det er en struktur, som forbinder korsbenet, hvilket er en trekantet knogle i den nederste del af rygraden, med bækkenet.

SI-leddene har de følgende karaktertræk:

 • For det første, er det lille, meget stærkt og forstærket af ledbånd.
 • Det har ikke stor mobilitet.
 • Det overfører alle kræfterne fra den øverste del af kroppen til hoften og benene.
 • Og, som det sidste, fungerer det som en støddæmper.

Anatomien for SI-leddene

Illustration af hypermobilitet i SI-leddene

Bækkenet udgør bunden af overkroppen, støtter maven og fungerer som en forening mellem de nederste lemmer og overkroppen. Dermed, er det en lukket ring, der består af tre knogler og tre led.

De tre knogler er:

 • To lige og symmetriske hofteben.
 • Korsbenet og halebenet, ulige og symmetriske knogler.
 • Rygsøjlen, der består af foreningen af 5 hvirvler.

Bækkenet er meget vigtigt i den ustabile balance af rygraden, eftersom en hver uforenelighed i den første uundgåeligt vil påvirke den anden. Det er af den grund, at vi kan anse det som en funktionel enhed.

SI-leddene er støtten mellem rygraden (over), som er fleksibel, og stabiliteten af bækkenet nedenunder. Derudover, ser forskere korsbenet som en del af hvirvlen i lænden og hoftebenet som en del af de nedre lemmer.

Årsager til hypermobilitet i SI-leddene

Det er endnu ikke klart, hvorfor smerte opstår i dette område. Nogle mener dog, at en ændring i den normale bevægelse af leddet kan være skyld i smerter i disse led.

Kilden til smerte kan være på grund af:

 • Hypermobilitet i SI-leddene: Dette sker, når der er for meget bevægelse og også ustabilitet i dette område af ryggen. Folk føler som regel smerte i den nederste del af hoften og det kan stråle til lysken.
 • Hypomobilitet i SI-leddene: I modsætning til den tidligere situation, opstår dette, når der er meget lidt bevægelse eller fiksering i dette område. Dermed, føler folk som regel smerte i den ene side af lænden eller bagdelen. Smerten kan også stråle ned til benet i dette tilfælde.

Du vil måske også være interesseret i at læse: 6 hjælpsomme råd til at forebygge smerter i hofterne

Folk beskriver faktisk denne form for smerte som lig iskiassmerte, hvilket er forårsaget af radikulopati.

Evaluering af SI-leddene

Illustration af hypermobilitet i SI-leddene

Der er mange tests til at evaluere bevægeligheden af dette led og til at diagnostivere hypermobilitet eller andre lidelser. Disse tests kan være af forskellig kompleksitet og er generelt tilpasset forskelligt af hver enkelt fysioterapeut.

Den samme test kan derudover give forskellige resultater. Du bør bemærke, at behovet for anamnese før sådanne tests også er vigtigt, fordi det hjælper den professionelle med at vejlede dig mod denne type af undersøgelse.

Nogle af de mest gængse tests til diagnose er:

 • Mobilitetsundersøgelse af SI-leddene: På trods af at være ret generel, bør en læge overveje denne indledende test til at evaluere leddene. Det skyldes, at det giver dem information om mobilitet i strukturen.
 • Downing test: Denne test etablerer de forskellige læsioner og forskellen mellem total og delvis mangel på bevægelighed af hoftebenene og korsbenet. Faktisk, består denne test af to separate tests:
  • Udstrækning
  • Bøjning
 • Korsben til ventral glidning: Denne teknik kan opdage en blokering i leddet og andre symptomer, som en person kan lide af under manøvren.
 • Gillet hoftebøjning testMed denne manøvre, kan en læge diagnosticere enten en fiksering af hoftebenet eller en fiksering af korsbenet.

Behandling af hypermobilitet

Der er forskellige fysioterapeutiske teknikker til at behandle ledproblemer i dette område, såsom:

Pleje af kropsholdningen

Foruden de førnævnte forbehold, er der andre ting, man kan gøre, såsom at anvende is, varme og hvile. De kan også anvende medicin mod smerte, støtte, og kontrollerede fysiske øvelser.

Du skal dog gå til en læge, hvis du føler ubehag i dette område, og ikke gøre noget for at rette op på det, uden passende rådgivning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
 • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
 • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.