International poliodag: For mødre og børns fremtid

Poliomyelitis eller polio er en smitsom og potentielt dødelig infektion forårsaget af en virus, der overføres ved forurening af mad og vand med afføring. International poliodag er en forpligtelse til at udrydde sygdommen.
International poliodag: For mødre og børns fremtid
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 06 november, 2022

International poliodag fejres den 24. oktober hvert år. Målet med denne særlige mindedag er at forny forpligtelsen til at udrydde polio på verdensplan.

2022 markerer 31 år siden, at polio blev erklæret udryddet i den amerikanske region. Virussen cirkulerer stadig i to lande, så indtil den er udryddet globalt, er der stadig risiko for smitte.

Polio er en smitsom sygdom, der ikke kan helbredes specifikt, og som er potentielt alvorlig. Den kan dog forebygges ved hjælp af vaccination.

Baggrunden for international poliodag

Datoen den 24. oktober som international poliodag falder sammen med dr. Jonas Sallks fødsel, som udviklede den første effektive vaccine mod poliovirus. Dagen blev indført af Rotary Club International til minde om lægens fødselsdag.

Vaccinationsstrategien går ud på at forebygge smitte hos børn under 5 år, indtil transmissionen ophører. Efter flere doser er vaccinebeskyttelsen livslang.

Det første land, der udryddede sygdommen, var Cuba i 1962, da det indførte den orale vaccine. Efterfølgende blev Amerika det første kontinent, der blev erklæret fri for smitte i 1994, og det sidste tilfælde blev registreret i Peru i 1991.

Selv om denne vaccine har en succesfuld historie, førte COVID-19-pandemien til forsinkelser i vaccinationskampagnerne. I Nord- og Sydamerika var vaccinationsraten med de 3 doser for 2020 på 82 %.

Det var den laveste rate siden 1994, hvilket satte alarmklokkerne i gang.

Selv om det så ud til, at vejen til global udryddelse var tæt på, har 2022 taget en stor drejning. I februar i år erklærede myndighederne i Malawi i Afrika et udbrud af poliovirus type 1 (det sidste tilfælde var blevet rapporteret i 1992). Afrika var blevet erklæret poliofri i 2020.

En 3-årig pige blev lammet efter at være blevet smittet med virussen, som ser ud til at stamme fra den samme stamme, der blev rapporteret i 2019 og 2020 i Pakistan. Ud over Pakistan er det andet land, hvor polio fortsat er endemisk, Afghanistan.

I september 2022 er der rapporteret 17 tilfælde i Pakistan i år.

Et barn vaccineres i forbindelse med international poliodag

Polio eller poliomyelitis

Polio forårsages af polio-virus. Den kan påvirke nervesystemet og forårsage lammelse af åndedrætsmuskulaturen, hvilket resulterer i døden inden for kort tid.

Virussen overføres via den fækale-orale vej. Den kommer ind i kroppen gennem munden, og når den findes i tarmen, formerer den sig og forårsager infektion og kan nå rygmarven.

Polio kan i begyndelsen være asymptomatisk eller forveksles med symptomer på forkølelse:

Da den påvirker rygmarven, kan den forårsage lammelse af skeletmusklerne i benene. Den kan derefter sprede sig til åndedrætsmusklerne og forårsage død ved kvælning.

Overførsel sker ved forurening af vand eller mad efter afføring. Poliovirus kan findes i spildevand.

Der findes ingen kur mod polio. Symptomerne kan behandles, og der kan anvendes fysioterapi og genoptræning i tilfælde af lammelse. Følgerne er til stede selv flere år efter, at man er kommet sig fra smitte.

Polio-vaccinen

Der findes tre serotyper af poliovirus: 1, 2 og 3. Kun poliovirus serotype 1 cirkulerer i de to nævnte lande.

Type 2 blev erklæret udryddet i 2015 og type 3 i 2019. Type 1-poliovirus er stadig udbredt i Pakistan og Afghanistan.

Til gengæld findes der to typer poliovacciner. Den inaktiverede poliovirusvaccine (mod serotype 1 og 3) og den levende svækkede poliovirusvaccine (gives oralt mod serotype 1, 2 og 3).

Det er hensigten at gennemføre vaccinationsprogrammet med inaktiveret poliovirusvaccine og at anvende yderligere doser af den svækkede vaccine.

Der kan også forekomme udbrud af cirkulerende poliovirus i områder med lav vaccinationsdækning. Når levende svækket virus fra vaccinationer udskilles, kan det spredes i samfundet gennem vandforurening, hvis der er utilstrækkelige sanitære forhold.

Fordelene ved levende svækket poliovirusvaccine er følgende:

  • Det er billigt.
  • Den indgives oralt.
  • Den giver flokimmunitet – det forhindrer de smittede i at overføre den vilde virus til andre, selv om de overfører den svækkede for at udbrede immuniseringen.

Der er dog en paradoksal effekt, fordi virussen udskilles i afføring og kan smitte andre, hvilket udløser en kæde af infektioner i samfund, der har lave vaccinationsrater. Når virussen cirkulerer længe nok, kan den mutere til en mere virulent form, der forårsager lammelser.

Målet med at skifte fra trivalent til bivalent vaccine er at mindske risikoen for lammelser, der kan tilskrives serotype 2. Brugen af inaktiverede vacciner indebærer en næsten ikke-eksisterende risiko for associeret lammelse.

Illustration af polio-virus

Det nuværende mål for international poliodag

Polio er i øjeblikket udbredt i verdens fattigste og mest marginaliserede samfund, som ikke har tilstrækkelig adgang til vaccinationer. Målet er at udrydde polio inden 2026. Dette vil kræve styrkede vaccinationskampagner og øgede finansielle investeringer.

Efterhånden som flere vaccinationskampagner og en større befolkning af vaccinerede mennesker bliver tilgængelige, vil virussen ikke have nogen potentielle værter. Dette vil gøre det muligt at erklære udryddelse. Men så længe der er blot ét tilfælde af polio, er der risiko for genopblussen i andre lande.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du bør vide om poliovaccinen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt, hvad du bør vide om poliovaccinen

Der er to versioner af poliovaccinen, og begge har bidraget til, at denne sygdom næsten er udryddet i verden. Vi vil dele alt, hvad du skal vide om...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.