Isvand til fødderne: Derfor bør du prøve det

Oddsene er, at det vil være svært for dig at dyppe dine fødder i isvand, men når du ser alle fordelene det giver, så vil du ikke undgå dette middel. 
Isvand til fødderne: Derfor bør du prøve det
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Dine fødder er den del af kroppen, der oplever mest stress og træthed. Østlig medicin tager det dog et skridt videre. Det advarer om, at fodsålerne indeholder et stort antal af nerveender, der er forbundet til resten af kroppen. Det betyder, at de er en slags døråbning til dit velbefindende, som du ikke bør forsømme. I denne artikel vil vi dykke dybere ned i hvorfor isvand til fødderne er sund for både krop og sind.

Dette er også den bedste måde at styrke dit immunforsvar på. Som du ved, er det ansvarligt for at holde dig beskyttet mod eksterne trusler samt interne problemer. Isvand kan dermed hjælpe dig med at forebygge en lang række lidelser.

Fordelene ved isvand til fødderne

2-foedder-i-stroem

Ingen tvivl om du allerede ved, hvordan vacciner virker. Virussen eller sygdommen bliver introduceret til din krop, så det kan udvikle et skjold, der vil forhindre dig i at modtage det i fremtiden.

Efter dette ræsonnement, giver det mening at bruge koldt vand til at forberede dine fødder på vintertid.

Det stimulerer også blodgennemstrømningen når vaskulære sammentrækninger gør det lettere for blodet at cirkulere rundt i hele kroppen.

Dine ben lider mest ved denne type problemer; mens det er nemt for blodet at flyde nedad mod dine fødder, den omvendte proces er mere kompliceret. Tyngdekraften er nøglen.

Det er derfor et isvandbad til dine fødder kan være en stor forbedring til dine kredsløbssygdomme ved spredning af blod, således at det kan nå hjertet.

Alligevel er det bedst at gøre dette med disciplin og en klar metode. På den måde kan du forbedre alle dens fordele og fjerne muligheden for eventuelle komplikationer.

Bade af isvand til fødderne

Isvand til fødderne har mange gavnlige virkninger på dit helbred

Den behandling, som vi kommer til at diskutere er beregnet til at vare i 15 dage. Den er bedst om natten, så din krop kan slappe af og absorbere alle fordelene.

Der er ingen grund til at bruge en masse tid på at gøre dette: alt hvad du skal gøre, er at blødgøre dine fødder i 15 sekunder.

Hvad har du brug for?

  • En spand eller en gryde med høje sider, stor nok til dine fødder og dyb nok til at oversvømme dem helt i isbadet
  • Vand
  • Omkring 18 isterninger

Hvordan gør du det?

  • Når du har alt klar, så vent på, at vandet er helt afkølet. Sæt fødderne i isvandet, indtil de er helt dækket.
  • I de første par sekunder vil du opleve nogle smerter, men bare rolig – dine ekstremiteter vil hurtigt varme op i vandet.
  • Dette skyldes loven om termodynamikken: en varmere krop giver varme til én koldere, indtil de når den samme temperatur. Efter 15 sekunder, fjern dine fødder fra badet.

Som vi nævnte, vil denne enkle procedure bedre ilte din krop, så dine muskler, knogler og organer vil få den næring, de behøver.

Samtidig med det, så forsvarer du dig selv mod angreb fra mikrober og bakterier, der altid er til stede i luften, ventende på at fange dig, når du er mest uopmærksom.

Iblødsætning af fødderne i isvand tjener også som en kur

4-immunforsvaret

Indtil videre har vi set, at det er et værktøj til at hjælpe dig med at forhindre fremtidige problemer. Det er dog også fantastisk, hvis du lider af en forkølelse eller influenza.

Hvis du har en af disse lidelser, så gentag den samme procedure i fire timer.

Udover det hurtigt sænker din feber, så vil dit immunsystem reagere med styrke mod infektion eller bakterier. Din lidelse vil forsvinde inden for få dage og med det, det ubehag, som det har skabt.

I dette tilfælde er det en god ide at skifte mellem kolde og varme fodbade for at forbedre fjernelse af toksiner og andre skadelige elementer.

Med denne kombination, vil du puste nyt liv i din krop gennem isen og derefter udvise eventuelle giftstoffer, der er tilbage. Som du kan se, så er der ikke meget sandhed bag ideen om at du skal undgå vand, når du er forstoppet.  

Derfor er dette en enkel og billig måde at afværge lidelser, der truer dine daglige aktiviteter. Det hjælper dig også med at hvile og afslappe dine fødder, således du er klar til at konfrontere den næste dag med ny energi.

Det vil hjælpe dig med at slappe af og det markerer også det tidspunkt, hvor tiden til dig selv begynder. Du er færdig med dine forpligtelser.

Det er din tur: vil du prøve isvand til fødderne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Block JE. Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access J Sports Med. 2010;1:105–113. Published 2010 Jul 7.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Medicine.
  • Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014;6(5):199–209. doi:10.4103/1947-2714.132935
  • White GE, Wells GD. Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise. Extrem Physiol Med. 2013;2(1):26. Published 2013 Sep 1. doi:10.1186/2046-7648-2-26

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.